Zadovoljna.si
Prvo jajce je Faberge izdelal za soprogo carja Aleksandra.

Novice

Prestiž v obliki jajca

Z.C.
06. 04. 2012 14.03
0

Zagotovo so najbolj znana in tudi najbolj dragocena velikonočna jajca Fabergejeva. Začetek njihove zgodbe sega v leto 1883, ko je ruski car Aleksander draguljarju Petru Carlu Fabergeju, naročil izdelavo posebnega darila za soprogo Marijo. Nastalo je dragoceno jajce, ki je obdarovanko tako zelo navdušilo, da je car ruskemu draguljarju naročil, naj dragocena jajca izdela na vsako veliko noč.

Prvo jajce je Faberge izdelal za soprogo carja Aleksandra.
Prvo jajce je Faberge izdelal za soprogo carja Aleksandra.FOTO: Wikipedia
Prvo Fabergejevo jajce je bilo pravzaprav jajce v jajcu. Zunanjo lupino je draguljar izdelal iz platine in ko se je odprla, je v notranjosti razkrila manjše zlato jajce. Tudi zlato jajce se je odprlo, in v njem je bil zlati piščanec in kopija carske krone, narejena iz draguljev. Fabergejevi draguljarji so med letoma 1885 in 1917 izdelali na tisoče teh dragocenih mojstrovin, ki so večinoma bile narejene iz poldragih kamnov ali dragocenih kovin, v različnih velikostih in okrašene z dragulji ali kovinskimi vzorci.
Fabergejevi draguljarji so med letoma 1885 in 1917 izdelali na tisoče teh dragocenih mojstrovin.
Fabergejevi draguljarji so med letoma 1885 in 1917 izdelali na tisoče teh dragocenih mojstrovin. FOTO: Wikipedia
Majhna Fabergejeva jajca so bila cenjeno velikonočno darilo in so jih uporabljali tudi na okrasnih verižicah. Ruskа carja Aleksandеr III. in Nikolaj II. sta Fabergeju naročala velika jajca s podstavki ali v umetelnih skrinjicah, ki so najbolj znamenita in dragocena, po obeh naročnikih pa so dobila tudi ime carska jajca.

Najbolj dragocena so carska

Poleg teh je še skupina Keljhovih jajc, ki jih je naročal podjetnik Keljh za svojo ženo, in skupina jajc, za katere ni znan ne naročnik ne prejemnik darila. Skupaj so pri Fabergeju izdelali 54 carskih jajc, 7 Keljhovih in 10 jajc za neznane naročnike. Vendar so se od skupno 71 izdelkov za desetimi izgubile vse sledi. V Rusiji hranijo 29 primerkov, 14 v muzejih in 15 v zasebni kolekciji Vekselberg, 19 Fabergejevih jajc je v ZDA, 5 v Londonu, od katerih so 4 v kraljevi zakladnici, v Švici so 3 in po eno v Franciji, Lihtenštajnu, Avstraliji, Katarju in Monaku. Najdražje Fabergejevo jajce doslej so prodali za nekaj manj kot 12,5 milijona dolarjev. Rožnato jajce je bilo sicer zaročno darilo Germaine Halphen, ki je pozneje postala žena barona Edouarda de Rothschilda.

Fabergejeva prodajalna v Sankt Peterburgu.
Fabergejeva prodajalna v Sankt Peterburgu.FOTO: Wikipedia

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375