Zadovoljna.si
Swami Yogananda

Novice

Pri 101 letu z nogami za vratom

T.M.
06. 09. 2010 18.55
4

Večina yogijev je v ta namen posebno usposobljenih, Swami Yogananda pa je med njimi posebnost, saj trdi, da je star 101 leto, ima vseh 32 zob še vedno zdravih, njegov vid je brezhiben, lahko sliši tudi najtišje šepetanje in ni nikoli v življenju uporabljal zdravil.

Ljudje so osupli nad njegovimi sposobnostmi.
Ljudje so osupli nad njegovimi sposobnostmi.FOTO:

Ne le da je Swami Yogananda zdrav kot riba, ampak lahko s svojo gibčnostjo, hitrostjo in spominom spravi v zadrego skoraj vsakega mladca. "Želim živeti do 150. leta, saj imam še veliko stvari, ki bi jih rad delil z ljudmi,“ razkrije energični stoletnik. Čeprav razume in govori samo hindujsko, pa je njegovo navdušenje zlahka nalezljivo za vsakega tujca. "Če si ob njem, ne boš nikoli začutil dolgčasa. Ne mara, da bi bili ljudje nesrečni, zato vselej reče ali naredi nekaj takega, kar jih razvedri. Na koncu pri vsakem izvabi nasmeh na obrazu,“ pove njegov prevajalec. Swami Yogananda hkrati dokazuje, da starost ni ovira, da bi prakticirali jogo. Še vedno aktivno vodi svoje delavnice, ki združujejo kombinacijo starodavnega in temačnega režima joge s tankočutnim ogrevanjem, ki predvideva nežno raztezanje, dihanje in sproščanje. Vaje so tako enostavne, da jim lahko sledijo otroci od desetega leta naprej.


Rad bi postal najstarejši človek v zgodovini.
Rad bi postal najstarejši človek v zgodovini. FOTO:
Swami, koliko si star?

Swami Yogananda je pred nedavnim prvič zapustil Indijo in odletel v tujino, da bi naredil uslugo neprofitni organizaciji The Art of Living, ki je razširjena po celem svetu in jo je ustanovil duhovni vodja Sri Sri Ravi Shankar. Njihovo osebje si je postavilo cilj, da bi se posamezniki naučili tehnik za zmanjševanje stresa, saj ustanovitelj meni, da je dihanje tista vez, ki povezuje telo z duhom in nas sprošča. Veliko položajev, ki jih mojster Swami Yogananda izvaja, ni podprtih z logiko ali znanstveno razlago, kar mojster pojasnjuje tako: "Za veliko stvari, ki jih počnem na področju joge, ni razlage, saj znanstvenega pojasnila ni bilo niti tedaj, ko sem se tehnik učil od starih modrecev. Vendar pa dihanje in fizične vaje blagodejno vplivajo name, kar pomeni, da je zagotovo nekaj na tem.“ Starček morda res tehta zgolj 40 kilogramov, vendar v sedečem položaju z raztezanjem nazaj, lahko podpira osebo z dvakrat ali trikrat večjo težo, kar nam zlahka prikaže v času delavnice. Ker nima izpiska iz matične rojstne knjige in ni nikoli obiskoval šole, ga ljudje večkrat sprašujejo po starosti. Ko je na primer pred 10 leti hotel dobiti potni list, oblasti niso verjele, da je rojen leta 1909, zato so v papirje kot rojstni datum po naključju zapisali kar letnico 1927.
 

Težavni začetki velikega mojstra

Swami Yogananda je bil črna ovca družine. Pri 17 letih je prebral duhovno knjigo, se navdušil, zapustil dom in se odpravil proti Himalaji, da bi spoznal pomen življenja. Pretekli sta dve leti in medtem ko se je učil ob modrecih in drugih yogijih, ga je družina našla in ga prisilila, da se je vrnil domov. "Glede na to, da sem bil najstarejši od petih otrok, so zame že organizirali poroko. Tega se nisem veselila, saj je bil moj cilj vse drugo kot to. A ker sem želel ustreči staršem, sem se odločil, da bom ostal v zakonu, dokler se ni rodil moj prvi sin.“ Vendar so bile njegove potrebe po duhovnem potepanju premočne in je vnovič pobegnil. Znova in znova so ga starši izsledili, zato se je ponižno vračal domov in vedno znova zaplodil novega otroka. Ko je število naraščaja doseglo 10, je za vedno odšel in ga niso več našli. "Tokrat sem dejansko zapustil družino, se pridružil Gibanju za neodvisnost Indije, se boril proti Britancem, ob tem pa utrpel tri strelne rane,“ razlaga in pokaže svoje brazgotine poguma. "Žal so našega vodjo pridržali, zato sem se vrnil v New Delhi in ostal v nekem malem ašramu.“ Swami je svojo umetnost dnevno zelo marljivo prakticiral, čeprav se takrat nihče ni zanimal, da bi se učil njegovih tehnik. Zato je ljudem zgolj predpisoval razna zelišča in druge naravne pripomočke v primeru težav s prehrano, prebavo in bolečinami.

Tudi brez ogrevanja spravi noge za vrat.
Tudi brez ogrevanja spravi noge za vrat.FOTO:

 

Z nogami za vratom

Ambiciozen Swami Yogananda je želel prenesti svoja znanja na bodoče generacije, kar ga je vzpodbudilo, da se vrne v domačo vas in poskuša naučiti tehnike joge lastne otroke. Ker je bil toliko časa odsoten, družina zanj več ni bila dovzetna. Dandanes nam pove, da so že vsi otroci preminili, saj se niso zmenili za jogo. "Kljub temu da sem izvajal jogo in se počutil ob tem zelo dobro, se mi je zdelo, da nekaj vseeno še manjka. Zato sem se v devetdesetih letih odpravil v Rishikesh, malo himalajsko mesto, ki je znano kot prestolnica joge in naletel na mojstra Sri Sri Ravija Shankarja. Ko se me je dotaknil, sem začutil, kot da bi skozi telo stekel električni tok. Bil je prijeten, pomirjujoč občutek popoln sreče oziroma blaženosti. Nenadoma se mi je pojavila nezadržna potreba, da bi poučeval v njegovem ašramu,“ navdušeno pripoveduje mojster, čigar plamen je še močneje zagorel. Postal je eden bolj dejavnih članov organizacije The Art of Living v Bangaloreju, analiziral svoje znanje joge in izpilil tehnike poučevanja. K njegovi prvi delavnici se je prijavilo kar 2600 ljudi. "Bil sem prevzet nad številnim obiskom in od takrat redno poučujem. Zbral sem znanja številnih modrecev in odkrival najenostavnejše načine za izvedbo vaj,“ se upravičeno pohvali mojster in nas izzove, naj se mu pridružimo v pozi, kjer sta obe nogi upognjeni čez glavo. On to zmore tudi brez ogrevanja.

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478