Zadovoljna.si
V pričakovanju najbolj strašljive noči v letu.

Novice

Zajahaj svojo metlo ...

Saša Kokol
2008-10-30 19:06
0

Preživeli smo najbolj strašljivo noč v letu – noč čarovnic. Na dan, 31. oktobra, ste se lahko preoblekli v različne like in priredili ali pa odšli na "grozljive" zabave.

Čeprav "Halloween" oziroma noč čarovnic izvira iz Evrope, natančneje iz Irske ter Škotske, se je običaj kmalu prenesel v Ameriko, kjer so ga še dodobra skomercializirali. Zato dandanašnji malokdo ve, od kod noč čarovnic v resnici izvira. Zagotovo je, da gre za stari keltski običaj na večer pred vsemi svetimi. Ljudje so verjeli, da se na ta večer duhovi umrlih poslavljajo od našega sveta. Prižigali so kresove, puščali hrano pred vrati za duše umrlih in na okna postavljali prižgane sveče. Izrezljana buča s svečo na oknu ali pred vrati je pomenila pozdrav dušam in hkrati zaščito pred zlimi duhovi. 


Na Irskem delajo obraze iz buč, v Ameriki prosijo za sladkarije

V različnih deželah se na ta dan lotijo različnih opravil. Na Irskem denimo najprej naredijo obraze iz buč, potem pa še priredijo razne družabne dogodke ter igre. Našemijo se v razna strašljiva bitja, saj naj bi jih le ta varovala pred zlimi duhovi. Povsem drugače pa običaj obeležujejo na drugi strani luže. Ljudje skoraj vseh starosti se preoblečejo v razne like iz filmov, risank, stripov, knjig, potem pa hodijo od hiše do hiše ter prosijo za sladkarije. Letos so v ZDA najbolj popularni politični liki, tako da se bodo mnogi najverjetneje našemili v priljubljene predsedniške kandidate, kot sta John McCain in Barack Obama. Američani si za Halloween tudi okrasijo svoje domove, kar pa pri nas ni običaj.

Čarovnice na Goričkem

V Sloveniji maskiranje ter „fehtanje“ sladkarij ni tako zelo popularno, zato pa noč čarovnic obeležimo z različnimi prireditvami. Najbolj znana je v Gradu na Goričkem, ki je letos potekala 26. oktobra in je bila že 9. po vrsti. Vsako leto se zberejo čarovnice, ki zbrano množico zabavajo s čarovniškim programom do jutranjih ur. Na festivalu potekajo otroške delavnice in delavnice z bučami, kjer lahko otroci rišejo, barvajo, izdelajo svojo bučo. Vsi obiskovalci lahko zaplešejo s čarovnicami, sodelujejo v srednjeveških igrah, se sprehodijo po grajskem dvorišču in okušajo goričke dobrote. Vse to pa ob dobri glasbi in veselih čarovnicah.

Organiziranje zabave doma

Noč čarovnic pomeni predvsem zabavo, zato se lahko našemite v "grozljive" maske, prirejate "strašljive" zabave in si okrasite svoje domove. Za dekoracijo lahko uporabite barvaste liste različnih dreves, storže, prav pridejo kar cele, zelo razvejane veje. Ta večer uporabite stare krožnike in kozarce, ki ste jih že odpisali. Ne pozabite na svečnike. Čim bolj grozljivo so videti, tem boljši so. Prostor osvetlite s svečami v bučah. Hrano namestite v različne kote stanovanja, tako da se bodo povabljeni primorani gibati po prostoru, se spoznavali in se več družili.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135