Zadovoljna.si
Grozljivo shirano telo anoreksičnega dekleta

Novice

Pro-ana: "Sledi mi, dokler ne boš le kost in koža!"

Z.K.
23. 07. 2010 18.30
31

Na spletu je mogoče najti več strani, ki promovirajo anoreksijo in bulimijo kot način življenja in ne kot prehranjevalni motnji. Mlade punce učinkovito spodbujajo k tem, da bi bile videti kot okostnjaki.

Grozljivo shirano telo anoreksičnega dekleta
Grozljivo shirano telo anoreksičnega dekletaFOTO:

Anoreksija kot način življenja

'Pro-ana' je družbeno gibanje, ki prevladuje predvsem pri puncah, ki uporabljajo spletne strani, forume ter bloge, na katerih zagovarjajo anoreksijo kot način življenja in ne kot bolezen. Pogosto je uporabljena le beseda Ana, ki pooseblja namišljeno anoreksično dekle po imenu Ana. Manj pogosto se uporablja termin 'Pro-mia', ki predstavlja drugo motnjo hranjenja – bulimijo. Dekle, ki ustvari spletno stran, se poimenuje kot Ana, drugim pa narekuje, kako izgubiti težo ter kako nevarno hujšanje prekriti staršem. Gre namreč večinoma za dekleta, običajno najstnice, ki živijo pri starših. Na blogih in forumih dekleta delijo lastne izkušnje in druga drugi dajejo škodljive nasvete. Vse delijo isto filozofijo in menijo, da jih ne razume nihče drug razen članice tovrstnih strani.

'Thinspiration'

Kot spodbudo k hujšanju deklet objavljajo fotografije vitkih žensk, ki jih poimenujejo 'thinspiration', kar bi pomenilo navdih vitkosti. Vzornice tem dekletom so največkrat zvezdnice, kot so Angelina Jolie, Nicole Richie, Kate Moss, Victoria Bechkam in mnoge druge, ki slovijo po svojem koščenem telesu. Na strani so objavljene tudi povezave do drugih strani, kjer si delijo nasvete, kako premagati lakoto. Na nekaterih od spletnih strani pojasnjujejo, da je portal ustvarjen za tiste, ki bi želele postati anoreksične, in za tiste, ki se počutijo šibke, ker šibkost pomeni uživanje hrane. Med drugim objavljajo tudi fotografije, na katerih je mastna hrana ter močnejši ljudje, kar naj bi bralke motiviralo k nadaljnji izgubi teže.

Podlegla so tudi slovenska dekleta

Strani s tovrstno tematiko se pojavljajo tudi pri nas, predvsem forumi, kjer dekleta pišejo o tem, kaj jih navdihuje k izgubi teže. Dekleta so predvsem najstnice, kar se vidi po nezrelih objavah in slogu pisanja. Mnoge v mape shranjujejo fotografije vitkih zvezdnic ali pa jih obešajo na stene po sobi. Zapisujejo si tudi različne verze in pesmi, ki govorijo o vitkem telesu.

Zvezdnice, ki s svojim koščenim telesom navdihujejo nekatera dekleta.
Zvezdnice, ki s svojim koščenim telesom navdihujejo nekatera dekleta.FOTO:

Danes so strani v večini cenzurirane

Pro-ana strani pogosto skušajo argumentirati svoje stališče, tako da objavljajo članke, ki so popolnoma vzeti iz konteksta. Na primer 'Jej manj, živi dlje' ter 'Manj kalorij = daljše življenje!'. Redni bralci so običajno ljudje, ki so že imeli težave z anoreksijo, saj imajo tovrstne vsebine največji vpliv prav nanje. V časovnem obdobju med letoma 2000 in 2003 je obiskanost Pro-ana strani dosegla vrhunec, toda od takrat je bil padec obiskanosti zelo velik, saj so začeli omejevati vsebine teh strani.

Največ deklet umre zaradi anoreksije

Čeprav so te strani škodljive, s psihološkega vidika vsebujejo koristne podatke o tem, kako dekleta, ki trpijo za anoreksijo in bulimijo, razmišljajo. Tako strokovnjaki lažje obravnavajo tovrstne bolezni, terapije pa so na ta način lahko bolj učinkovite. Zdravljenje in preprečevanje anoreksije strokovnjakom že od vedno predstavlja težek izziv. Zdravstveni uslužbenci pravijo, da je lažje pozdraviti žensko, ki je odvisna od trdih drog, kot pa tisto, ki trpi za anoreksijo. Raziskave, ki so jih opravili na ameriški univerzitetni so pokazale, da je umrljivost anoreksičnih žensk, starimi med 15 do 24 let, dvanajstkrat večja kot pri ostalih vzrokih.

Nekateri od nasvetov, ki jih deli 'Ana':

Ne potrebuješ hrane.
Fant te bo lahko brez težav dvignil.
Ljudje si te bodo zapomnili kot 'tisto vitko dekle'.
Stradanje je primer močne volje.
Lahko boš videla svoje čudovite kosti.
Maščoba je grda in visi s kosti kot parazit.
Manekenke, ki so odraz popolnosti, so vitke.
Debeli ljudje so privlačni le debelim ljudem.
Rada bi hodila po snegu, brez da bi pustila sledi.
Kadar rečeš 'ne hvala' hrani, je enako, kot bi rekla 'da, vitkost'.
Ko se boš počutila šibko in omotično, si skoraj tam.

Mnenje si lahko ustvarite sami ...

'Thinspiration' fotografije, objavljene na Pro-ana straneh.
'Thinspiration' fotografije, objavljene na Pro-ana straneh.FOTO:
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478