Zadovoljna.si
Aktivistke Pussy Riot

Novice

Pussy Riot – huliganke ali borke za svobodo?

M.K.
02. 08. 2012 07.17
0

Ruska dekliška punk skupina Pussy Riot je bila še pred letom za svetovno javnost popolna neznanka. Ko pa so sredi februarja v moskovski pravoslavni katedrali Kristusa Odrešenika v nenavadnih kostumih in ob zvokih električnih kitar izvedle punk molitev, v kateri so prosile, naj Devica Marija Putina spravi z ruske oblasti in si s to potezo prislužile pripor, je nanje postal pozoren ves svet. Proti trem članicam zloglasne skupine poteka sojenje zaradi huliganstva, grozi pa jim do sedem let zapora. A mlade upornice imajo na svoji strani bučno podporo borcev za človekove pravice ter številnih znanih imen iz sveta glasbe in zabave. Bodo v tej bitki kos strogemu ruskemu političnemu režimu?

Sporen nastop v moskovski pravoslavni katedrali Kristusa Odrešenika je tri članice zasedbe Pussy Riot stal pripora.
Sporen nastop v moskovski pravoslavni katedrali Kristusa Odrešenika je tri članice zasedbe Pussy Riot stal pripora.FOTO:
Članice marginalne dekliške punk zasedbe Pussy Riot različni sloji in skupine svetovne javnost vidijo na svoj način. Ruska vlada jih vidi kot popolne zločinke, za rusko pravoslavno cerkev so krivoverke in bogokletnice, spletna javnost nanje gleda kot na svojevrsten 'youtube fenomen', punkovska scena pa jih dojema kot nekaj zanimivega, kot jezen energičen ustroj žensk, ki si upajo na glas povedati to, o čemer razmišlja veliko ruskega prebivalstva. Morda je še najbolj pravilen opis kar vse skupaj – skupina prijateljic, političnih feministk, ki imajo podobno mišljenje in podobne interese: ustvarjajo punk glasbo in si želijo Rusijo brez aktualnega predsednika Vladimirja Putina. Gre za skupino približno desetih aktivistk, ki so vse do začetka sojenja zaradi lastne varnosti uporabljale zgolj umetniška imena. Edino, kar so bile o sebi pripravljene deliti z javnostjo, je podatek, da so v povprečju stare 25 let in da so študirale umetnost.

V priporu
V priporu FOTO: Reuters
Prvič so nase opozorile januarja

Pussy Riot so se v boj proti takrat še premierju Putinu prvič skupaj podale januarja letos, ko so na moskovskem Rdečem trgu, ki so ga v enem izmed intervjujev označile kar za ruski Tahrir, klicale po spremembah in ljudi bodrile, da je Putina strah. A njihov protest ni trajal dolgo. Že po nekaj minutah so jih osem namreč aretirali, a jih pozneje 'zgolj' oglobili. Denarna kazen pa dekliške punkovske skupine očitno ni odvrnila od prizadevanj po spremembah. 21. februarja so štiri članice v pravoslavni katedrali Kristusa Odrešenika v Moskvi nastopile s točko, ki je močno spominjala na nastop legendarne skupine Sex Pistols ob srebrni obletnici kraljice Elizabete II., le da Pussy Riot za Putina niso imele tako pozitivnega sporočila. „Sveta mati, blažena Devica, odženi Putina ...“ se je glasil del besedila pesmi v obliki molitve, na katerega so nemudoma reagirali varnostniki ter policisti in uporniške aktivistke aretirali.

Do sedem let zapora

Tri izmed njih, Nadeždo Tolokonikovo, Marijo Alehino ter Jekaterino Samucevič, so po uvodnih zaslišanjih priprli. Zaradi huliganstva jim grozi do sedem let zaporne kazni, za kar se še posebej zavzema patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril, ki naj bi se zavzemal tudi za večjo denarno globo za prekrške bogoskrunstva, žaljenje verskih čustev pa bi po njegovem ruske oblasti morale obravnavati kot kaznivo dejanje, ne le kot prekršek. Na sojenje, ki se je začelo pred nekaj dnevi, so priprte aktivistke pripeljali vklenjene in jih zaprli v poseben steklen prostor, kjer so imele zgolj majhno odprtino za komunikacijo s sodno dvorano in mediji. Videti so precej utrujene, a polne energije, preko odvetnikov pa so v izjavi sporočile, da so s svojim ravnanjem želele zgolj izraziti nestrinjanje s tem, da ruska pravoslavna cerkev podpira vladavino Vladimirja Putina, čeprav bi morali po ruski ustavi cerkev in država biti popolnoma ločeni. Prav tako so se izrekle za nedolžne obtožb o huliganstvu in povedale, da jim je zelo žal, če so s svojim nastopom užalile ali prizadele vernike, saj to niti približno ni bil njihov namen.

Obdolženke so med sojenjem zaprte v stekleno komoro, za komuniciranje s svetom pa imajo na voljo zgolj majhno odprtino.
Obdolženke so med sojenjem zaprte v stekleno komoro, za komuniciranje s svetom pa imajo na voljo zgolj majhno odprtino.FOTO: Reuters
Podpora z vseh strani

Primer Pussy Riot odmeva po vsem svetu. Pred sodiščem se dan za dnem zbirajo tako podporniki kot nasprotniki mladih Rusinj. Na za mnoge sporen primer so se že odzvale številne svetovne organizacije, ki se borijo za človekove pravice in ostro obsodile sodni postopek proti skupini, ki je želela doseči le, da bi jih ruski narod slišal in jim prisluhnil. Prepričani so namreč, da če bi se za podoben nastop odločile na enem izmed koncertov, ne bi pritegnile dovolj pozornosti za kakšen večji učinek.Obdolženkam so v bran med drugim stopili tudi člani skupin Red Hot Chili Pepers in Franz Ferdinand ter številna znana imena iz sveta zabave. Vprašanje pa je, ali bo vsa ta podpora dovolj, da bodo Nadežda, Marija in Jekaterina spoznane za nedolžne in se bodo lahko vrnile v objem svojih najbližjih – dve izmed trojice imata namreč doma majhna otroka. Rusko tožilstvo je pod drobnogled vzelo tudi druge akcije skupine Pussy Riot in zato nove obtožbe niso izključene.

Pred sodiščem se zbirajo tako podporniki kot tudi nasprotniki skupine Pussy Riot.
Pred sodiščem se zbirajo tako podporniki kot tudi nasprotniki skupine Pussy Riot.FOTO: Reuters
Usoda mladih Rusinj ostaja negotova

Kljub strogim varnostnim ukrepom pa na dan prihajajo vedno nove podrobnosti odmevnega primera. V preiskovalnem priporu naj bi obdolženkam odrekali hrano, prav tako pa naj jim ne bi pustili spati, zaradi česar so prosile za preložitev obravnave. Kot da ni dovolj, da so med sojenjem v miniaturnem steklenem prostoru, v katerem imajo omejene možnosti komuniciranja s preostalim svetom, jim med deveturno obravnavo prav tako niso privoščili obroka, kar številni dojemajo kot hudo trpinčenje in mučenje, česar si ne zasluži prav nihče – pa naj bo kriv ali nedolžen. Ob vsem tem dogajanju se znova poraja vprašanje osnovne svobode in vloge žensk v svetu. Kje sta svoboda mišljenja in izražanja? Kje je enakovrednost in enakopravnost žensk v družbi? Zdi se, kot da je sistem na teh točkah popolnoma odpovedal in se podredil željam politike in vplivnih posameznikov. Marija, Nadežda in Jekaterina pa ostajajo v priporu. Njihova usoda je v rokah ljudi, katerih objektivnost in profesionalnost je zelo relativna in le upamo lahko, da bo vsaj tokrat zmagala pravičnost.

Usoda treh mladih Rusinj, ki so si upale povedati na glas to, kar misli številno rusko prebivalstvo, ostaja negotova.
Usoda treh mladih Rusinj, ki so si upale povedati na glas to, kar misli številno rusko prebivalstvo, ostaja negotova.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375