Zadovoljna.si
Beneški karneval - 10

Novice

Pustovanja širom sveta

M.K.
16. 02. 2012 11.06
0

Tradicionalno se pust začne 6. januarja, na dan svetih treh kraljev, traja pa vse do pustnega torka oziroma pepelnične srede. Datum pustovanja niha, saj se praznuje 46 dni pred veliko nočjo. Z leti je v nekaterih državah po svetu pustovanje postalo pravi nacionalni praznik in jih naredilo prepoznavne. Le kdo namreč ne pozna vročih povork v Braziliji in prelepih beneških mask? V italijanskih Benetkah se je pustovanje že začelo, prav tako v Grčiji, po večini držav pa se bodo maske na ulice podale v soboto in tam vztrajale vse do pustnega torka.

Karneval v Braziliji letno obišče pet milijonov obiskovalcev.
Karneval v Braziliji letno obišče pet milijonov obiskovalcev.FOTO: Reuters
Vroče Brazilke plešejo sambo.
Vroče Brazilke plešejo sambo. FOTO: Reuters
Pust se po svetu praznuje precej različno. Ponekod gre za enodnevni dogodek, drugje za festival, ki traja po več mesecev, povsod pa mu sledi tako imenovani post pred veliko nočjo. Tradicionalno ga sestavljajo bolj ali manj bučne javne zabave in karnevali, ki v določenih delih sveta nekoliko spominjajo že na cirkuške predstave. Ljudje so ob tovrstnih praznovanjih preoblečejo v raznorazne kostume in si nadenejo maske ali pobarvajo obraz in se tako vsaj za en dan prelevijo v zabavljača, vzornika ali priljubljeno žival. Sicer so pustovanja tradicionalno domena katoliških in deloma tudi vzhodno-ortodoksnih kultur. V  svetu sta gotovo najbolj znana beneški in brazilski festival, ki trajata po več tednov, vrhunec pa dosežeta na pustni torek, dan pred pepelnično sredo, s katero se v teh dveh vejah krščanstva začne post. Etimološko gledano naj bi besedo karneval povezovali z dvema možnima izvoroma, in sicer z italijansko besedo carne, kar pomeni meso in ima korenine v krščanstvu (dan po karnevalu naj bi se namreč odpovedali mesu), ter z latinsko besedo carrus, ki pomeni avto in ga povezujejo z zgodnjimi religijami. Z leti se je na različnih celinah pustovanje izoblikovalo v različne smeri in v nadaljevanju si lahko preberete nekaj izmed najbolj tipičnih.

Brazilija

Brazilski karneval velja za steber njihove kulture in tradicije. Znan je po vsem svetu in že desetletja se gruče turistov vsako leto množično odpravijo na ekstazo zabave, plesa in vročih teles. Velja za eno največjih zabav na svetu, saj ga v enem dnevu obišče skoraj pet milijonov obiskovalcev. Osrednja značilnost karnevala je samba, poželjiv in vroč latinskoameriški ples, ki ga spremljajo zapeljivi kostumi. Dekleta in ženske z vse države se čez vse leto v šolah sambe pripravljajo na spektakel, na katerem predstavljajo svojo pokrajino. Največji karneval organizirajo v Riu de Janeiru, kjer se ravno ob tem prazniku mesto za teden dni ustavi, glavno besedo pa prevzamejo povorke in vozovi, na katerih plešejo prelestne lepotice, okrašene s perjem, pozlačenimi naglavnimi maskami in unikatnimi opravami. Na mimohodih poskušajo čim bolj navdušiti občinstvo in žirijo, ki na koncu izbere zmagovalno ekipo.V zadnjih letih so organizatorji naleteli na številne kritike (predvsem konservativne) svetovne javnosti, češ da je postal razuzdan in da je gole kože enostavno preveč. Zato so leta 2010 sprejeli nova pravila, ki so določena z zakonom in s katerimi hočejo omejiti nasilje in kriminal v tej zloglasni državi. Karneval se bo odprl s simbolično predajo mestnega ključa kralju karnevala Momu v soboto, 18. februarja, potekal bo do pustnega torka, posvečen pa je brazilskim pisateljem in umetnikom.

Dodelana koreografija in izvirni ter izzivalni kostumi so sestavni del vsake tekmovalne skupine.
Dodelana koreografija in izvirni ter izzivalni kostumi so sestavni del vsake tekmovalne skupine.FOTO: Reuters

Karneval v Riu, 8.3.2011 - 8
Karneval v Riu, 8.3.2011 - 8 FOTO: Reuters
Grčija

Tako kot drugod v ortodoksnem in katoliškem svetu je tudi pri Grkih pust povezan z bližajočim se postom. Karnevalu pravijo tudi Apokries, kar v prevodu pomeni slovo od mesa in napoveduje predvelikonočni post, ki se začne s tako imenovanim 'čistim ponedeljkom'. Pred tem dnevom je kar cel mesec posvečen različnim povorkam in pustnim rajanjem, ki se dogajajo po vsej državi. Najbolj burno je praznovanje v tretjem največjem grškem pristaniškem mestu Patras, katerega vrhunec traja kar tri dni in tri noči, poleg številnih mask pa vključuje tudi koncerte, iskanje skritega zaklada, splavarske prireditve in dramske uprizoritve. Končno dejanje je simbolni sežig kralja karnevala, ki močno spominja na naš sežig pusta. Drugod po državi so praznovanja nekoliko manjša in osredotočena predvsem na tradicionalne maskote, predvsem zgodovinske heroje, kralje, v zadnjih letih pa tudi politike. Ponekod se festival zlije s tradicijo in v teh krajih maske plešejo tradicionalne grške plese in se zabavajo ob žlahtnih kapljicah domačih sort vin in žganice.

Beneški karneval je najbolj znan po značilnih maskah.
Beneški karneval je najbolj znan po značilnih maskah.FOTO: Reuters
Beneški karneval - 3
Beneški karneval - 3 FOTO: Reuters
Italija

V Italiji je zagotovo najbolj znan znamenit beneški karneval, ki si ga vsako leto ogleda tudi veliko Slovenk in Slovencev. Tradicionalno se začne 58 dni pred veliko nočjo in konča na pustni torek. Njegovi začetki segajo v zgodnje 12. stoletje, ko so bile razlike med različnimi socialnimi sloji prebivalstva zelo velike in so z maskami ljudje na vsakoletnem praznovanju skrivali svojo pripadnost in materialno preskrbljenost. Danes karnevalsko dogajanje v Benetkah vsako leto obišče več kot tri milijone ljudi z vsega sveta. Osrednji dogodek je gotovo izbor najboljše maske, pri katerem žirija, sestavljena iz modnih oblikovalcev in mednarodnih kostumografov, izbere "La Maschera piu bella" – najlepšo masko. Prav te so osrednja značilnost praznovanja pusta v Benetkah. Nekoč so jih meščani nosili na vseh družabnih dogodkih vse od 26. decembra pa do pustnega torka, danes je praznovanje omejeno na vsega dva tedna. Priprava mask poteka tako rekoč vse leto, izdelovalci pa so že v preteklosti uživali poseben ugled v družbi. Narejene so lahko iz usnja ali s pomočjo originalne steklarske tehnike. Če so bile včasih enostavno oblikovane in praktične, danes predstavljajo simbol Benetk in so zato temu primerno bogato okrašene, z zlato ali srebrno podlago ter posute z bleščicami in kristali. Uradno praznovanje se je letos začelo 4., trajalo pa bo vse do 21. februarja, poteka pa pod sloganom 'Življenje je teater – vsi v maskah'.

Maske so lično poslikane, opremljene z vzorci in bleščicami.
Maske so lično poslikane, opremljene z vzorci in bleščicami.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368