Zadovoljna.si
Pri prebavljanju močno predelane hrane ne porabimo skoraj nič joulov.

Novice

Raziskave, ki razbijajo mite o joulih!

Z.K.
13. 09. 2012 16.41
0

Mnogi menijo, da je se jouli seštevajo. Če jih zaužijete več, kot porabite, se zredite. Kaj če ni povsem tako? Nedavne študije so odprle različne debate o tem, zaradi katere hrane se pravzaprav redimo. Ugotovili so, da dve različni živili z enakim številom joulov na telo vplivata popolnoma drugače. Treba je upoštevati teksturo hrane, ali je kuhana ali surova pa tudi to, da ni vedno bistvena količina zaužite hrane.

Gre za teksturo hrane in ne joule

Človek naj bi na dan povprečno zaužil 8373 kJ (2000 kalorij), vendar pa se ta številka spreminja glede na posameznika. Treba je upoštevati tudi to, da se jouli različno obnašajo, odvisno od hrane, ki jo zaužijemo. Hrana, ki vsebuje veliko beljakovin kot denimo piščanec, pri prebavi porabi 20-krat več kalorij kot hrana, ki vsebuje veliko maščob. Močno predelana hrana, kot so denimo sladkarije, pa prebavni sistem komaj kaj obremenijo. Denimo sladica iz ovsenih kosmičev in limonin mafin vsebujeta isto število joulov, vendar pa jih bo telo pri prebavi ovsene sladice porabilo veliko več. Dietolog Rick Miller pravi, da na porabljeno energijo pri prebavi vpliva tekstura hrane. "Pri uživanju mehke in močno predelane hrane porabimo manj energije, saj je manj žvečenja. Hrana z visoko vsebnostjo vlaknin zahteva več žvečenja in je težje prebavljiva, tako pri tem porabite več joulov,“ pojasni Rick.

Surova hrana manj redi

Kuhano hrano je lažje uživati, prav tako je zaradi svoje strukture hitreje prebavljiva, kar se kaže v manj porabljenih joulih. Nekateri strokovnjaki namigujejo tudi na to, da so naši predniki, ki so svoj obrok morali še uloviti, hrano delno skuhali in si tako zagotovili čim večje število joulov.
Raziskovalka na univerzi v Harvardu je naredila eksperiment in miši dala surovo in kuhano govedino. Ugotovila je, da je kuhana veliko lažje prebavljiva. Miš je na dieti s surovim mesom izgubila 2 grama svoje teže, na dieti s kuhanim mesom pa le gram. Med kuhanjem se izgubijo beljakovine, zato je meso lažje prebavljivo. Mogoče je krivo tudi to, da je vročina ubila bakterije, kar pomeni, da je delo imunskega sistema olajšano, kar zopet prihrani energijo.

Gre za kakovost in ne kvantiteto

Ena izmed težav pri štetju joulov je ta, da se prepogosto osredotočimo na kvantiteto hrane in ne na kakovost. Četudi danes ljudje pojemo 25 odstotkov manj joulov kot v 70. letih, je število debelih od takrat močno naraslo. Kako je torej mogoče, da zaužijemo manj joulov in se kljub temu redimo? Veliko težavo predstavlja hitra prehrana in obroki iz mikrovalovne pečice. Pri prebavljanju tovrstnih živil ne porabimo skoraj nič kalorij, njihova energetska vrednost pa je izjemno visoka in obogatena s sladkorjem in maščobo. Tudi čokoladna tablica in zrezek imata po starih izračunih energetske vrednosti lahko enako število joulov, vendar pri takratnih meritvah še niso upoštevali, koliko joulov se pravzaprav porabi pri prebavljanju živila. Vsekakor se pri hujšanju ne smete osredotočiti le na energetsko vrednost.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646