Zadovoljna.si
Navihani siamski dvojčici

Novice

Resnična zgodba: Dve dekleti v enem telesu

T.M.
2010-02-10 18:55
9

Siamski dvojčici sta s svojo neverjetno zgodbo očarali svet in se zapisali v srca številnih ljudi, ki so se kdaj znašli v neizhodnem položaju. Z njunim pozitivnim odnosom do življenja sta vsakomur za vzgled.


Abigail 'Abby' Loraine Hensel in Brittany 'Britty' Lee Hensel (rojeni 7. marca 1990 v Minnesoti v ZDA) sta siamski dvojčici. Lahko bi ju opisali kot zelo simetrični, dvoglavi, delita pa si noge in roke, saj jih imata skupaj samo po en par. Vsaka ima svojo hrbtenico in ločeni polovični križnici, ki se potem spojita v sklop medenične kosti. Vsaka zase nadzorujeta in čutita roko in nogo na svoji strani, medtem ko je bila tretja, manj razvita roka, amputirana že v otroštvu. Brittyjina glava ima približno 15 stopinj, Abbyjina pa za 5 stopinj odklona navzven, kar ustvarja občutek, da je Brittany rahlo manjša od Abby.
Njuna starša sta Patty, ki je po poklicu medicinska sestra, in Mike Hensel, ki se ukvarja z mizarstvom ter krajinskim oblikovanjem. Dvojčici imata še mlajšega bratca z imenom Dakota ali krajše Koty in mlajšo sestrico Morgan. Odraščali sta v kraju New Germany v ameriški državi Minnesota in obiskovali srednjo šolo Lutheran High School. Pri starosti 12 let sta morali na operativni poseg v kliniko Gillette Children's Speciality Healthcare, da bi popravili ukrivljeno hrbtenico in razširili prsno votlino, kar je preprečilo težave z dihanjem.

Razdeljeni na pol

Vsaka od njiju upravlja s svojo stranjo povezanega telesa. Na srečo sta dejansko obe desničarki, hkrati pa sta njuni roki in nogi zelo usklajeni tedaj, ko je to potrebno. S tem, da koordinirata gibe, sta sposobni čisto normalno hoditi, teči in voziti kolo; vsega naštetega sta se začuda naučili z normalno časovno dinamiko kot ostali otroci. Pišeta vsaka s svojo roko. Skupaj lahko pritiskata na tipke računalnika z normalno hitrostjo. Čuti posamezne dvojčice so omejeni na njeno polovico telesa, ki ga deli navidezna navpična črta.

Uspešni tudi na cesti

Obe sta tudi uspešno opravili vozniški izpit, tako pisni kot praktični del. Teste sta morali opravljati dvakrat: vsaka svojo polo posebej. Med vožnjo Abby upravlja med drugim s pedali, radiem, klimatsko napravo, medtem ko Brittany nadzoruje luči in smerne kazalce, skupaj pa upravljata z volanom. Želita si obiskati Veliko Britanijo, da bi lahko enkrat izkusili vožnjo po levi strani in s tem upravljanje z instrumenti, ki jih zdaj uporablja nasprotna dvojčica.

Enaki, a vendar tako različni

Med pogovorom se zlahka ugotovi, da sta dve različni osebi s svojo osebnostjo in interesi. Čeprav si delita telo, so njuni okusi glede hrane, barve obleke in drugega prav tako različni. Nekatere njunih oblek jima šivilja preoblikuje tako, da imata ločena ovratnika, kar naj bi poudarjalo njuno individualnost. Navadno imata ločen obrok, a se včasih zgodi, da si zaradi praktičnosti in časa delita istega (recimo vsaka poje en kos sendviča). Abigail je boljša pri matematiki, Brittany pa pri pisanju. Pri opravilih, kot je odgovarjanje na e-pošto, odpisujeta kot ena oseba, s tem da se pred tipkanjem posvetujeta in uskladita. V takem primeru, ko se strinjata, odpisujeta z uporabo prve osebe ednine, ko pa so njuni odgovori različni, označita svoje ime in uporabita tretjo osebo ednine.

Zavračata medicino

Glede njunega trajnostnega zdravja obstaja nekaj skrbi, saj je znano, da je zelo malo takšnih siamskih dvojčkov, ki ob tem, da si delijo prsni koš in dve nogi, preživijo do odraslosti. Večina jih ima namreč prirojene srčne ali druge napake. Vendar se v njunem primeru še niso pokazale. Ob tem pa sploh nista navdušeni, da bi se izpostavljali poglobljenim medicinskim preiskavam. Odločili sta se tudi, da se bosta pojavljali v medijih le v omejenem obsegu, pa še to z namenom, da bi nekoliko potešili radovednost sveta in zmanjšali število tistih, ki bi sicer bili v živo šokirani zaradi njunega nenavadnega videza. Skrajno zavračata ljudi, ki buljijo vanju ali ki ju fotografirajo. Obe pričakujeta v prihodnosti zmenke, poroko, otroke. Upata, da bosta z ozaveščanjem in obveščanjem drugih, lahko živeli normalno družabno življenje ter pridobivali nove prijatelje.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135