Zadovoljna.si
'Bilo je kot iz najhujše nočne more ...'

Novice

Resnična zgodba: 'Okužena sem z virsuom HIV!'

Z.K.
01. 12. 2011 12.00
0

Vsak dan se v svetu z virusom HIV okuži okoli 300 ljudi, trenutno jih je okuženih približno 33 milijonov. V podsaharski Afriki, kjer je največ okuženih, je 60 odstotkov okuženih deklic in žensk. Vsako leto se z virusom HIV okuži okoli 370.000 novorojencev, skoraj vsi v revnih državah. Številke so strašljive in kljub temu, da smo prvič slišali za aids pred 30 leti, so stigma, diskriminacija in strah okuženih še vedno odraz družbenega nesprejemanja bolezni. Kljub temu nekateri o svoji bolezni govorijo. Preberite resnično zgodbo 23-letne študentke.

'Bilo je kot iz najhujše nočne more ...'
'Bilo je kot iz najhujše nočne more ...'FOTO: iStockphoto

Kot iz najhujše nočne more ...

Linda Booi, 23-letna študentka, se še vedno spominja začetka svoje nočne more, ko je izvedela, da je HIV pozitivna. Kot večina ljudi je bila tudi sama prepričana, da ni nevarnosti okužbe z virusom HIV. Testiranje je zavračala, saj ni niti pomislila, da bi rezultat lahko bil pozitiven. Ko se je nekega dne vseeno odločila, da bo opravila test, je zaradi svoje nizke starosti in dobrega fizičnega stanja bila prepričana v negativen rezultat. Njena nočna mora se je uresničila oktobra leta 2002, ko so ji zdravniki postavili diagnozo HIV pozitivna.

Takrat bi bila sposobna ubijanja

"Nisi edina oseba okužena z virusom HIV. Pozitiven rezultat ne pomeni, da boš takoj umrla. Vsi bomo nekoč umrli in tudi ti lahko živiš dolgo, če boš le skrbela zase,“ se zdravnikovih besed spominja Linda. Ob njegovih besedah se ji je sesul ves svet. Bila je šokirana, zmedena in jezna. Pomislila je na vse partnerje, s katerimi je imela spolne odnose. "Tisti dan bi bila sposobna koga ubiti,“ pravi Linda. Ko se je vračala domov, je razmišljaja, kako naj grozljivo novico pove svojim staršem. Čakala je na pravi trenutek, ki ni in ni prišel. Ko je staršema končno razkrila svojo diagnozo, si je želela, da tega nikoli ne bi storila.

Družba okužene zavrača.
Družba okužene zavrača. FOTO: iStockphoto

Starši so jo obsojali

"Mama je ob novici obnemela in pričela jokati. Vidna sta bila razočaranje in nezaupanje,“ se spominja. Strah pred zavrnitvijo je huda težava, s katero se soočajo oboleli z virusom HIV. Ravno zaradi tega o svojem stanju največkrat ne želijo govoriti. Tudi Lindin oče novice ni sprejel, kot bi si želela. "Očetu se  je na obrazu videl gnus,“ še doda. Starša sta se težko soočila z diagnozo, prav tako sta jo obtožila, da se je vlačila naokoli. Oče je novico hitro razširil, povedal je tudi sosedom. Zdelo se je, kot da mu je mar za svojo lastno hčer. Kmalu je njeno stanje poznala cela soseska. Ljudje so vanjo zijali in si mislili, da se bo življenje zanjo kmalu končalo. Po treh tednih od postavitve diganoze so Lindo hospitalizirali zaradi depresije. V času, ko je bila v bolnišnici, se je naučila sprejeti svojo bolezen. Domov se je odpravila v iskanju boljšega življenja. "Ni bilo lahko. Jokanju kar ni bilo konca. Želela sem razumeti to bolezen, preden sestavim delce svojega življenja,“ pove Linda.

Zaradi stresa je morala dati odpoved

Denar je služila v zasebnem podjetju, kjer je bilo vse lepo in prav, dokler ni svojemu nadrejenemu zaupala svojega zdravstvenega stanja. Odziv je bil podoben kot pri starših, kar pa Lindo ni več presenetilo, saj je pričakovala zavrnitev. Službo je pustila in se kot prostovoljka pridružila skupini za boj proti aidsu Treatment Action Campaign (TAC). Tam je želela izvedeti več o samem virusu, spoznala pa je tudi nove prijatelje, ki so razumeli njeno počutje. Medtem je dobila novo službo, kjer je delala kot tajnica. Ni minilo veliko časa, ko so sodelavci začeli z vprašanji o njeni dejavnosti pri TAC. "Menila sem, da bo lažje, če brez zadržkov govorim o okužbi, vendar ni bilo tako. Moje stanje je postalo glavna tematika vseh pogovorov in neprestano sem poslušala negativne komentarje. Zaradi stresa sem kasneje dala odpoved,“ prizna Linda.

Proces zdravljenja

Mnogi ljudje prispevajo k diskriminaciji tistih, ki so okuženi s HIV, čeprav se tega morda ne zavedajo. Družba je okužene prisilila, da tvorijo skupine in so tako izobčeni iz družbe. Dejstvo je, da ljudje, ki so HIV pozitivni, ne umirajo zaradi bolezni, temveč jih ubija stigmatiziranje in diskriminacija drugih. Linda je tako še naprej brez zadržkov govorila o svoji diagnozi in to jemala kot nekakšen proces zdravljenja. Želela je spremeniti mnenje ljudi, ki menijo, da je za okužene smrt pred vrati.


Lahko se zgodi tudi vam!

"Življenje ni bilo lahko, toda prišla sem daleč in ne dovolim, da bi me nevednost ostalih prizadela. Vsak dan raziskujem sebe in življenje,“ pove Linda. Pogoste so bile tudi osamljene noči, ki jim Linda ni mogla ubežati. Prišli so tudi trenutki, ko se je spraševala, zakaj se je to moralo zgoditi ravno njej in kaj jo še čaka. Kljub vsemu se je naučila biti odgovorna in skrbna. Sicer pa rada poudarja, kako je pomembna uporaba kondoma in naj ljudje nikar ne mislijo, da se ne morejo okužiti s smrtonosnim virusom.

Ne zavračajte testiranja, lahko se zgodi tudi vam!
Ne zavračajte testiranja, lahko se zgodi tudi vam!FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471