Zadovoljna.si
Recite nasilju stop!

Novice

RESNIČNA ZGODBA: 'S kladivom me je tolkel po glavi!'

K.B.
10. 12. 2009 19.03
6

Danes 49-letna Nadja je preživela brutalen napad, ki ga je zagrešil njen nekdanji mož. Napadel jo je s kuhinjskim nožem in jo za vedno zaznamoval. Razkrila nam je, kako je svoje življenje kljub grozni izkušnji ob pomoči sedanjega moža obrnila na bolje.

Nadja je tistega dne mislila, da ne bo preživela.
Nadja je tistega dne mislila, da ne bo preživela.FOTO: iStockphoto

'Zaradi materine smrti sem bila ranljiva'

Nadja je Marjana spoznala v nekem lokalu februarja, na dan, ko ji je umrla mama. Bila je povsem na dnu, on pa jo je na vsak način skušal razvedriti. Bil je prijazen in zabaven, takrat se ji še sanjalo ni, da je zelo nasilen človek. Kmalu zatem sta postala par, po nekaj mesecih sta skupaj tudi zaživela in kmalu je spoznala kruto resnico o svojem dragem. 

Začelo se je z verbalnim nasiljem

Nekega dne me je grdo ozmerjal, češ da se spogledujem z drugimi moškimi, čeprav očitki nikakor niso bili na mestu, se spominja Nadja. Marjanu je bilo zatem vedno žal, moledoval je in jokal, Nadja pa mu je oprostila. Po dveh letih skupnega življenja sta se poročila in se preselila v bližino Nadjine družine. “Najina prerekanja so sčasoma postala vedno hujša. Začel je uporabljati silo in me, kadar se mu je zdelo, da preživim preveč časa z drugimi osebami, oklofutal." Zaradi tega se je nehala družiti s prijatelji, pustila je službo in postala gospodinja. Tako je pač zahteval Marjan, saj se na ta način ni z nikomer družila. Njena samozavest je počasi upadala, Nadja pa je postajala vse bolj osamljena. 
 

'Vedno znova sem mu odpustila ...'

Bila sta par že pet let in Nadja je zanosila. “Bila sem vzhičena od sreče," pravi Nadja. Marjan si je vedno želel otrok, zato sem komaj čakala, da mu sporočim veselo novico. Njegova reakcija je bila povsem drugačna kot je pričakovala, saj se je razjezil in ji ukazal, naj se otroka znebi. Njegovih ukazov ni upoštevala, tako je čez devet mesecev povila Tima. Moževo nasilje se je medtem še stopnjevalo, kar je privedlo do ločitve, Nadja pa se je s pet tednov starim otročkom odselila. Skušal jo je pridobiti nazaj, zaklinjal se je, da jo ljubi in  da se je spremenil. "Da bi videl sina, mu tako ali tako nisem mogla preprečiti. Vsakokrat me je na obisku skušal prepričati, da bi spet bila skupaj. Kot bedak sem mu verjela, saj sem ga še vedno ljubila," je povedala Nadja.
Na silvestrovo sta nekdanja zakonca zopet stopila pred oltar, toda v roku dveh tednov je vedela, da je storila gromozansko napako. Kmalu se je odselila v drug kraj k sestri, toda Marjan ji je sledil. Naslednjih pet let je Marjan obiskoval sina Tima in jo rotil, naj mu dovoli biti del njunega življenja. Nadja je podlegla lepim besedam, toda zveza je bila zopet obsojena na propad. Priselil se je v sestrino hišo in živel v spodnjem nadstropju kot podnajemnik, da bi lahko redno videval sina. To pa jo je skoraj stalo življenja.
 

Pri življenju jo je ohranjala misel na njenega sinčka.
Pri življenju jo je ohranjala misel na njenega sinčka. FOTO: iStockphoto

Med 'mesarjenjem' je predvajal ljubezenske pesmi

Ta grozljiv dogodek se je začel, ko sem mu povedala, da sem dobila služba v bližnjem lokalu. Meni je to pomenilo neodvisnost, da naredim nekaj zase, on pa tega ni prenesel." Nadja se je odpravila spat, Marjan pa je pijan razgrajal v spodnjem nadstropju. “Kmalu zatem sem zaslišala korake po stopnicah. Kar naenkrat je z vso silo vdrl v mojo sobo in še preden sem se vsega zavedla, me je napadel in mi kuhinjski nož položil na vrat." Marjan je Nadji poškodoval zapestja in s svojo glavo treščil ob njeno. “Ko mi je kri kapljala z obraza, sem na vratih zagledala najinega komaj petletnega sina Tima. Zgrozila sem se, ko sem se zavedla, da je vse videl," pravi Nadja. “Skušala sem kričati in odgnati sinka, toda iz sebe nisem spravila niti glasu. Na srečo ga Marjan ni opazil in me odvlekel po stopnicah ter ven iz hiše v lopo." Nadja se ga je otepala, z vso močjo praskala in vanj zasadila nohte, toda nič ga ni odvrnilo od njegove namere. Začelo se je poldrugo uro dolgo peklensko mučenje. “Z nožem mi je počasi rezal kožo na obrazu. Kričala sem od bolečin." Zatem je v roke vzel  kladivo in jo tolkel po glavi. Čez nekaj časa je bila bolečina že tako neznosna, da ni več čutila ničesar. Bila je povsem otopela. "Medtem ko mi je iznakaževal obraz, sem v ozadju zaslišala najine najljubše ljubezenske pesmi." Nadjo je pri življenju ohranjala le misel na njenega sinčka. V lopi, kjer jo je Marjan pretepal, je bilo stranišče in umivalnik, nad njim pa majhno okno, ki ga Marjan še ni dokončal, zato je bilo odprto. Med mano in oknom je bila postelja, na katero sem počasi lezla z nogami. On je bil tako pijan, da se je vsake toliko časa zmedel in opotekal sem ter tja. Uspelo se mi je zvleči na posteljo in stlačiti skozi okno. Zagrabil me je za noge in me vlekel nazaj. A vseeno sem se uspela osvoboditi in zbežati." Nadja je z obrazom pristala na grobem asfaltu in kričala na  pomoč. Slišal jo je sosed, ki jo je odpeljal v bolnišnico. Operacija je trajala kar pet ur, saj so ji morali rekonstruirati nos in pokrpati močno razrezan obraz. Prav tako so ji morali zopet namestiti štiri izbite zobe. Sinček se me je dobesedno ustrašil, ko me je obiskal v bolnišnici, saj sem izgledala kot zombi iz grozljivke." 

Recite nasilju stop!
Recite nasilju stop!FOTO: iStockphoto

Začetek novega življenja

Marjana so obtožili in priprli. Nadja je potrebovala veliko časa, da si je opomogla. Prek interneta je spoznala moškega in čeprav ji je bil simpatičen, se dolgo ni upala sestati z njim. “Strah me je bilo, da me bo spraševal, od kje imam toliko brazgotin, poleg tega pa sem bila psihično popolnoma izčrpana in nisem bila prepričana, ali sploh lahko kateremu moškemu še zaupam," je povedala Nadja. Borut se je izkazal za popolno nasprotje nekdanjega moža, bil je ljubeč in zanesljiv, predvsem pa zelo miroljuben človek. “On je moj rešitelj. Pokazal mi je tudi svetlo plat življenja in tako srečna nisem bila še nikoli.
Nadja bi rada sporočila vsem ženskam, naj se ob prvem znaku nasilja ne slepijo, misleč, da se je zgodilo samo enkrat in se ne bo več ponovilo. “Zelo težko se je osvoboditi, toda ta začaran krog je treba pretrgati. Obstajajo ustanove, ki vam bodo pomagale in jaz sem živ dokaz, da je izhod iz te nočne more možen. Ženske, ne popustite nasilnim moškim, saj si zaslužite boljše življenje!

SOS telefon

Če ste tudi same žrtve nasilja, poiščite pomoč! Brezplačno telefonsko številko 080 / 11 55 lahko pokličete vsak delavnik od 12.00 do 22.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 18.00 do 22.00. Oglasile se vam bodo strokovno usposobljene svetovalke, ki so vam na voljo za telefonski svetovalni, anonimni, zaupni in informativni pogovor.
 

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493