Zadovoljna.si
Dieta s sondo

Novice

Bizarno! Hujšajo s cevko v nosu

Ni.J.
2011-06-24 16:15
14

Če je bilo včasih razmišljanje, da bi živeli le od tablet in tekočine le znanstvena fantastika, danes ni več tako. Po raznovrstnih dietah, s katerimi naj bi topili maščobe, in raznih kirurških posegih – prevezava želodca ipd., je italijanski kirurg Gianfranco Cappello s poliklinike v Rimu iznašel novo dieto, ki temelji na vnosu prehranskih snovi skozi nos, obljubljeni rezultati pa so sanjski – v samo 10 dneh naj bi izgubili tudi do 10 odstotkov telesne teže. Kaj pa zdravje?

Nova dieta, ki jo je izumil italijanski kirurg Gianfranco Cappello, je v Italiji postala velik hit, a je zaradi vprašljivosti tega načina hujšanja ministrstvo za zdravje zahtevalo dodatno mnenje o varnosti uporabe te metode hujšanja. Kot pravi Cappello, diete ne izvaja le on na polikliniki Umberto I v Rimu, temveč jo izvajajo tudi v Torinu, Napoliju in Bariju, uporabnikov pa naj bi bilo že na tisoče. Nova metoda hujšanja je naletela že na številne kritike in se je znašla na seznamu številnih razprav.

Kako poteka dieta s sondo?

Hujšanje s sondo poteka v dveh delih. V prvi fazi v nos vstavijo posebno sondo, cevko, preko katere v organizem prehaja utekočinjena hrana. Cevko ima pacient nameščeno 10 dni (toliko namreč traja ena kura), sledi pa še druga faza, tj. 20-dnevna dieta, v sklopu katere pacienta naučijo, kako se pravilno prehranjevati. Raztopina, ki v telo prehaja preko cevke, vsebuje 30–40 gramov elektrolitov in aminokislin, vitamine, minerale in druge nujno potrebne snovi, brez katerih organizem ne more delovati. V telo se 10 dni po 24 ur vnašajo večje količine proteinov, izločeni pa so sladkorji, kar naj bi povzročilo izgubljanje maščobe in ohranjanje mišične mase. V bistvu gre za različico ketonske diete, po kateri se vnos ogljikovih hidratov strogo omejuje.

Kilogrami izginejo, problem debelosti ostaja …

Nasprotniki diete pravijo, da tak način hujšanja ne zdravi debelosti. "Taka metoda hujšanja je nevarna in ne zdravi debelosti,“ je prepričan Francesco Leonardi, predsednik italijanskega združenja dietetikov. Lucio Lucchin, predsednik združenja dietetikov in kliničnih nutricionistov, pa še dodaja, da ne razume, zakaj bi sploh hranilne snovi vnašali preko sonde, saj bi raztopino lahko preprosto popili. "Po koncu tretmaja začne pacient spet uživati običajno hrano in kilogrami se začnejo spet kopičiti." Boljši način se mu zdi s pomočjo diuretikov, a vse le pod strogim zdravstvenim nadzorom.

'To ni zdrav način hujšanja!'

Podobno mnenje kot med večino italijanskih zdravnikov, strokovnjakov, je tudi mnenje strokovnjakov pri nas. "To ni zdrav način življenja, to ni zdrav način hujšanja,“ pravi klinični dietetik Jože Lavrinec. "Uživanje beljakovin v tekočem stanju povzroči spremembe v prebavnem traktu. Naši možgani za normalno delovanje potrebujejo določeno količino glukoze. Samo z beljakovinami ne morejo pravilno delovati.“ Kot pojasnjuje Lavrinec, telo po dveh do treh dneh pomanjkanja vzpostavi alternativni način pridobivanja energije. Vendar pa pri vnosu prevelikih količin beljakovin pri razgradnji teh nastaja veliko odpadnih snovi, zaradi česar pride do zakisanja organizma. "Vnos enega samega živila … take diete se nikoli niso izkazale za uspešne.“ Kot še poudarja, je rešitev v zmernem zmanjšanju vnosa hrane, pomeni pravilo 'manj žri', in povečanju aktivnosti. Sicer se na hitro izpraznimo, ostane pa mlahava koža. Lavrinec za novo tehniko hujšanja še pravi, da gre za "poseg v človeško telo, ki je etično sporen. Je samo potrošniško usmerjena dieta, ki ne more biti učinkovita.“ Primerja jo celo s še bolj agresivno metodo – zoženjem želodca, ki pacienta prisili v zmanjšanje vnosa hrane, saj ima sicer težave z bolečinami v želodcu oziroma prebavne motnje. "S prevezo želodca dobimo invalida. Recimo, da pride do drugega obolenja, ko bi taka oseba morala jesti več … kaj pa potem?“ se še sprašuje.

Izumitelj diete se brani

V petih letih je Cappello, izumitelj nove metode hujšanja, pomagal že 25 tisoč pacientom. "Vsi so samo ljubosumni. Hujšanje s sondo je uspešnejše, kot če bi isto raztopino popili. Doseže se višji nivo ketogeneze – topljenja maščobnih kislin, kar daje večji občutek sitosti.“ Izumitelj nove diete ne skriva dejstva, da učinek ni dolgotrajen. "Res je, pacienti po dieti spet pridobijo izgubljene kilograme, ampak tako je pri vseh dietah. Zagotovim lahko le, da je pri tej dieti kar 70 odstotkov izgubljene mase maščoba in da se mišična masa povečini ohranja.“

Za koga je hujšanje preko cevke sploh primerno?

Nova metoda je torej način za hitro izgubo kilogramov, primeren recimo za zvezdnike in za osebe, ki morajo v kratkem času izgubiti veliko kilogramov. Težava je nastala predvsem, ko so te nove tehnike hujšanja ljudje začeli masovno uporabljati predvsem pred poletjem, da bi na hitro izgubili težo. Je agresivna tehnika, ki ima tako med javnostjo kot strokovnjaki kar nekaj nasprotnikov, nekateri pa celo menijo, da bi tovrstna tehnika hujšanja lahko pustila trajne posledice na jetrih, ledvicah in srcu.

Kaj pravijo strokovnjaki?

"Ali je dieta zdrava ali ne … razumeti je treba, zakaj na tisoče ljudi išče nove načine hujšanja, nove zdravnike, zakaj iščejo čudežne tablete in se lotevajo tudi najbizarnejših diet, samo da bi shujšali. Zaenkrat še nihče ni sposoben pacientu ponuditi garancije, da bo z našim načinom hujšanja zadovoljen in da bo primerno težo ohranil tudi po koncu hujšanja,“ pravi Albano Nicolai, nutricionist združenja bolnišnic v Anconi, in pojasnjuje, da se italijanska populacija po odstotku predebelega prebivalstva približuje ZDA, medtem ko so vodilni po številu predebelih otrok. Andrea Lenzi, predsednik italijanskega nacionalnega univerzitetnega zdravstvenega združenja, prepoznava še eno težavo. "Prepričan sem, da je težava tudi v tem, da ni nobenega uradno priznanega načina zdravljenja debelosti, ki bi ga izvajale uradne institucije. Na drugi strani se povečuje število obolelih, višajo se stroški zdravljenj, smrtnost je večja.“ Strokovnjaki vsaj zaenkrat, dokler še ni uradnega mnenja, ki bo temeljilo na raziskavah, priporočajo, da se tisti, ki želijo shujšati, raje posvetujejo z nutricionisti in dietetiki ter uberejo drug, preverjen način hujšanja, saj gre pri novi metodi dejansko za hiter način izgube teže in ne za zdravljenje debelosti.

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138