Zadovoljna.si
Dekleta v tem običaju ne vidijo ničesar spornega.

Novice

Romska dekleta prodajajo na tržnici nevest

Z. T.
25. 03. 2011 07.23
7

Potujoči bolgarski Romi imajo prav poseben običaj, po katerem štirikrat na leto priredijo tržnico, na kateri prodajajo mlade neveste. Starši pripeljejo svoje najstniške hčere in računajo na to, da jim bodo mladi samski moški ponudili čim višjo vsoto. Nekateri menijo, da je ta običaj problematičen, saj pravijo, da spodbuja poroke med mladoletnimi in povečuje možnost za najstniške nosečnosti.

Družine na tržnici ponujajo svoje hčere.
Družine na tržnici ponujajo svoje hčere.FOTO: Reuters
V Lentu, majhni vasici v osrednji Bolgariji, se prvo soboto v marcu dogaja nenavadna trgovina. Čeprav gre za tržnico, na njej ne boste našli stojnic sadja in zelenjave. Na tej tržnici se namreč zberejo mladi samski moški iz romske skupnosti, ki si želijo najti ženo na tradicionalnem 'trgu nevest'. Ob tem dogodku se je v mali kraj zgrnilo kar 2000 romskih popotnikov, slišati je klepet moških, ženske in otroci so napravljeni v svoja najboljša oblačila, saj gre za enega najpomembnejših družabnih dogodkov leta.
Fantje sramežljivo opazujejo svoje morebitne bodoče neveste.
Fantje sramežljivo opazujejo svoje morebitne bodoče neveste.FOTO: Reuters

Edinstveni dogodek

'Trg nevest' poteka štirikrat letno v spomladanskih in poletnih mesecih, in sicer ob verskih praznikih. Ta dogodek je edinstvena priložnost, da se nomadske družine srečajo, izmenjajo vse novosti in zgodbe in, kar je najpomembneje, gredo se pravo ženitno posredovalnico za mlade rodove.
Gre za krščansko ortodoksno in strogo patriarhalno družbo, ki mladim dovoljuje, da se poročajo le znotraj svoje skupine. Dekleta so v najstniških letih strogo ločena od fantov, nekatere izpišejo iz šole, ko so stare 11, 12 let, s čimer preprečijo, da bi 'delale sramoto' svoji družini. 'Trg nevest' je tako za najstnike obeh spolov edinstvena priložnost, da se spoznavajo in se spogledujejo z vrstniki.

Vsaka želi biti najlepša.
Vsaka želi biti najlepša.FOTO: Reuters

Poročajo se najstniška dekleta

Ta običaj je sicer slabo raziskan, saj so romske skupnosti precej nezaupljive do zunanjih opazovalcev in posamezniki neradi govorijo o denarju, ki je v igri v teh kupčijah, skrivnostni so tudi glede starosti deklet, ki jih prodajajo. Nekatera združenja, ki jih skrbi za prihodnost teh deklet, so prepričana, da so dekleta prisiljena v poroko, poleg tega opozarjajo na vprašanje zgodnjih nosečnosti.

Gre za edinstven dogodek, ki poveže celotno skupnost.
Gre za edinstven dogodek, ki poveže celotno skupnost.FOTO: Reuters

Ne gre za zlorabo deklet

Eden redkih, ki je dobil vpogled v ta romski običaj, je Aleksej Pamporov, strokovnjak za demografska vprašanja in sociologijo, ki je več let preučeval 'trg nevest'. Pamporov trdi, da ne gre za prisilne poroke ali prodajo mladoletnih deklet za spolnost. Njegov argument je, da so te nomadske skupnosti zelo enotne in povezane ter globoko verne. ''Nikakor ne moremo govoriti o prisilnih porokah. Dekleta na noben način ne zlorabljajo, brez njihovega privoljenja se nič ne zgodi.“

Dekleta v tem običaju ne vidijo ničesar spornega.
Dekleta v tem običaju ne vidijo ničesar spornega.FOTO: Reuters

Deklet ne prodajajo

Pamporov sicer dopušča, da so se poroke z mladoletnimi dekleti dogajale v preteklosti, vendar so danes zelo redke. Denar, ki ga družine prejmejo za hčer, je bolj simbolične narave, služi kot neke vrste dokaz, da bo mladi mož v prihodnosti lahko skrbel za svojo družino. ''V naši družbi je za žensko prav tako pomembno vedeti, ali ima bodoči soprog stanovanje, avto ali varno službo,“ pravi Pamporov. Predvsem pa opozarja, da je negativen odnos do 'trga nevest' močno povezan s predsodki, ki jih imajo v Bolgariji do romske manjšine, ta šteje 700 tisoč predstavnikov. Romska skupnost je žrtev diskriminacije, njeni predstavniki so izolirani od ostale družbe, živijo v revščini, nepismenost je pogost pojav.

Nadenejo si najboljša oblačila.
Nadenejo si najboljša oblačila.FOTO: Reuters

Nadenejo si najboljša oblačila

Dekleta, ki so 'predmet' izmenjave na teh tržnicah, sama pravijo, da se jim ta običaj ne zdi problematičen. ''Seveda si želim, da bi se poročila,“ je povedala Janka, 15-letno dekle iz vasi Boljarovo, ki se je za to priložnost oblekla v svoja najboljša oblečila – satenasto obleko, naličila se je z rožnatim rdečilom in modro maskaro. Tudi sestri Kalinka in Galina iz vasi Krivo Pole sta se odeli v najboljša oblačila in zlate odprte čeveljce, čeprav temperature zanje še niso primerne. ''Za lepoto je treba potrpeti. Danes morava sijati!“ povesta sestri. Medtem ju njun oče Lazar ne izpusti izpred oči. Dekleti se kljub temu neumorno spogledujeta z mladimi moškimi, ki precej sramežljivo postavajo v bližini. Njuno oče zaupa, da misli, da bo za dekleti dobil 25 tisoč evrov. ''To je moja cena in ne bom ju predal za nevesti brez plačila,“ je odločen.

Niso vsi bolgarski Romi naklonjeni temu običaju.
Niso vsi bolgarski Romi naklonjeni temu običaju.FOTO: Reuters

Nekateri Romi običaju nasprotujejo

Kljub temu da so te tržnice romski običaj, jim niso vsi Romi naklonjeni. ''Obsojam ta način trgovanja z dekleti. Ženske obravnavajo kot neke vrste dobrino,“ pove Hristo Nikolov, romski aktivist, ki poudarja, da je tudi za večino nomadov ta običaj nenavaden ter da ga v drugih romskih skupnostih ne poznajo. Pamporov pa je prepričan, da so pojavi, kot so nepismenost, poroke med mladoletnimi, najstniške nosečnosti in visoka stopnja umrljivosti otrok bolj problem Romov, ki živijo v romskih četrtih oziroma getih, in ne toliko potujočih Romov.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471