Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Razkrito! Sloviti rožnat kostim je bil ponaredek

M.K.
04. 04. 2012 16.13
0

Najbolj znan kos oblačila modne hiše Chanel je gotovo legendarni kostim roza barve, ki ga je na dan umora svojega moža Johna F. Kennedyja leta 1963 v teksaškem Dallasu nosila takratna ameriška prva dama Jackie Kennedy. A pred dnevi je Karl Lagerfeld, glavni oblikovalec tega francoskega modnega velikana, javnost šokiral s podatkom, da ta kostim ni bil del originalne francoske tradicije, temveč zgolj sicer dober, a nizkocenovni ponaredek. Svoje navedbe je modni guru podkrepil s področnostmi o nekdanji prvi dami ZDA, ki širši javnosti do sedaj niso bile znane.

Ko si je takratna prva dama Združenih držav Amerike Jacqueline Bouvier Kennedy hladnega jutra 22. novembra oblekla roza kostim, si najbrž niti predstavljati ni mogla, da se bosta že čez nekaj ur oba zapisala v zgodovino – in to tragično. Med vožnjo skozi teksaško mesto Dallas je bil namreč njen mož, 35. predsednik ZDA, John F. Kennedy, ki ga je spremljala v avtu, hladnokrvno umorjen. Ostrostrelec ga je najprej ustrelil v zgornji del hrbta, nato pa še v glavo. Kennedyja so sicer takoj prepeljali v bližnjo bolnišnico, a ga že čez dobro uro proglasili za mrtvega. Tako je postal najmlajši predsednik v zgodovini ZDA, ki je umrl med predsedovanjem. Nekaj ur po tragičnem dogodku je policija aretirala osumljenca Leeja Harveya Oswalda, ki naj bi streljal zato, ker je izgubil službo, a do obsodbe nikoli ni prišlo, saj ga je čez dva dni umoril Jack Ruby, ki pa kazni za svoje dejanje prav tako ni dočakal, saj je zbolel in umrl za rakom. Kljub uradnim ugotovitvam policije pa se vse do danes polemike o ozadju atentata na predsednika Kennedyja niso polegle, saj številni poznavalci opozarjajo na neskladja v uradnem zapisniku. Dejansko dogajanje bo tako verjetno za vedno ostalo zavito v tančico skrivnosti.

Kostim naj bi bil še danes spravljen v trezorju

Če je moč verjeti biografu Williamu Manchestru, je Jackie po atentatu zavrnila svoje spremstvo, ki ji je predlagalo, da sleče s krvjo poškropljena Chanelova oblačila. Z velikimi madeži krvi na roza kompletu se je odpravila domov ter ga dala shraniti v trezor v zvezni državi Maryland, kjer naj bi bil daleč od oči javnosti spravljen še danes. Poleg govoric o teorijah zarote in okoliščinah smrti predsednika je v ZDA ves ta čas bil aktualen tudi znameniti plašč prve dame, ki je svoje mesto dobil celo v spletni enciklopediji Wikipedija. A če je verjeti besedam prvega oblikovalca pariške modne hiše Chanel Karla Lagerfelda, dvodelni komplet, ki ga je na usodni dan leta 1963 nosila Jackie Kennedy, sploh ni bil del kolekcije njihove blagovne znamke, temveč zgolj dober ponaredek – kopija, ki jo je ustvaril oblikovalec Oleg Cassini. „Jackie je sicer imela tudi originalna Chanel oblačila, ki jih je zanjo pri nas naročala njena sestra in za to imamo dokaze. A tega kostima med temi kosi prav gotovo ni bilo,“ je medijem zaupal Lagerfeld, ki se je resnico odločil razkriti po tem, ko je nekdanja urednica modne revije Vogue Carine Roitfeld v javnosti razlagala, da je bila prav kreacija, ki jo je Jackie Kennedy nosila na tragični dan, prvo oblačilo, ki ga je dojemala kot zaščitni znak blagovne znamke Chanel.

Jackie naj bi večkrat 'pobezljala'

Ob tem se seveda poraja vprašanje, kako je mogoče, da je javnost tako dolgo verjela, da je resnično šlo za Chanelovo oblačilo? Lagerfeld ima za to kratko, a zelo verjetno razlago. Med moževo bitko za predsedniški stolček naj bi se Jackie, kot že tolikokrat poprej, odpravila na nakupovalni izlet čez Atlantik, v Pariz, eno od evropskih prestolnic mode, kjer je še posebej oboževala blagovno znamko Chanel. A med tem obiskom naj bi imela več živčnih izpadov in za bodočo prvo damo svetovne velesile naj bi se obnašala skrajno neprimerno, kar po mnenju moževih svetovalcev v času kampanje ni bila dobra poteza, saj je Američane predstavila v zelo negativni luči. Od takrat se je morala Jackie obvladati, kar pa je pomenilo, da je pri Chanelu naročala materiale in tkanine, končne izdelke pa so ji sešili v ZDA in rezultat tega so bili odlični ponaredki, ki so večinoma nastajali pod rokami modnega oblikovalca Olega Cassinija. In med temi izdelki je bil po besedah modnega guruja Karla Lagerfelda tudi roza kostim, ki je bil 'priča' tragičnemu umoru 35. predsednika ZDA.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368