Zadovoljna.si
Stephen Eastwood

Novice

Uganite, v čem je skrivnost ...

Z.K.
18. 11. 2011 10.07
7

Nekateri ljudje se neradi fotografirajo in dobesedno bežijo pred fotografskim aparatom, saj so prepričani, da so na posnetku vedno videti slabo. Dejstvo je, da bi na fotografijah vsi radi bili videti brezhibno, kljub trudu pa nam to vedno ne uspe. Naj vas potolažimo, vzrok ni v vas, temveč v fotografskem objektivu. To trdi fotograf Stephen Eastwood, ki je dokazal, da je kakovost fotografije odvisna od leče v kameri.

kamera
kamera FOTO:

Vse je odvisno od leče

Fotograf Stephen Eastwood je končno razrešil skrivnost in pokazal, kako je kakovost fotografije odvisna od leče v kameri. Da bi dokazal svoj prav, je posnel serijo portretov, pri tem pa uporabil isti model. Gospodična je imela na fotografijah ves čas isti izraz na obrazu, osvetljava pa je ostala nespremenjena. Eastwood je med fotografiranjem menjal le lečo v kameri, rezultat pa je presenetljiv, saj je model videti na vsaki fotografiji drugače.

Eksperimenta se je lotil fotograf Stephen Eastwood.
Eksperimenta se je lotil fotograf Stephen Eastwood.FOTO:

Upoštevajte goriščno razdaljo

Razlika je v stopnji, na kateri vsak objektiv izkrivlja pravo podobo in ukrivlja svetlobo tako, da je tridimenzionalna podoba predstavljena kot dvodimenzionalna. Glede na goriščno razdaljo, ki označuje oddaljenost gorišča od glavne ravnine leče, se podoba deformira in vpliva na končen rezultat fotografij. Eastwood je večkrat posnel isto podobo, pri tem pa uporabil različne leče, od 18 milimetrskih do 350 milimetrskih.

Uporabite 135 milimetrsko lečo!

Ugotovil je, da krajša, kot je središčna razdalja v leči, večje obzorje lahko ujame v objektiv. Deformacija podobe se z večanjem goriščne razdalje povečuje, vendar komaj opazno. Kar je najbolj zanimivo je to, da ste zaradi tega na fotografijah lahko videti bolj ali pa manj privlačno. Večja leča, denimo 350-milimetrska, bo obraz razširila in sploščila. Nos je lahko tako videti večji, ušesa pa bolj odmaknjena. Strokovnjaki pravijo, da 135-milimetrska leča zagotavlja najboljše rezultate, kar se tiče tovrstnih fotografij.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413