Zadovoljna.si
Spanje je bistvenega pomena.

Novice

Ne morete spati? Naj vam pomaga partner ...

Z.K.
12. 06. 2012 09.31
0

Vsi vemo, da je spanje izjemno pomembno in vpliva na kakovost življenja, energijo in produktivnost. Raziskovalci na ameriški univerzi pa so ugotovili, da lahko izboljšajte kakovost svojega življenja, če si posteljo delite s partnerjem. Prisotnost ljubljene osebe naj bi delovala pomirjujoče in blagodejno vplivala na zdravje. Ljudje v tesnih razmerjih naj bi bili boljšega zdravja in naj bi celo dlje živeli.

Spanje je bistvenega pomena.
Spanje je bistvenega pomena.FOTO: iStockphoto

Partner lahko vpliva na vaše zdravje

Raziskovalci na ameriški univerzi v Pittsburghu so opravili raziskavo o tem, kako lahko spanje poleg svojega partnerja vpliva na vaše zdravje. Ugotovili so, da na ta način lahko zmanjšate stopnjo stresnega hormona kortizola zaradi občutka varnosti in sigurnosti. Daljša stresna obdobja so povezana s povečanjem citokinov – beljakovin z majhno molekulsko maso, ki lahko sprožijo srčni napad, depresijo in avtoimunske bolezni. Spanje skupaj z vašim partnerjem znižuje stopnjo tovrstnih beljakovin.

Oksitocin je zaslužen za neverjetne občutke ljubezni in užitka.
Oksitocin je zaslužen za neverjetne občutke ljubezni in užitka. FOTO:

Čudežni oksitocin

Dokazano je, da so srečno poročeni pari bolj zadovoljni v življenju, prav tako pa živijo dlje kot neporočeni in nesrečni pari. Vsi vemo, da je spanje izjemno pomembno in vpliva na kakovost življenja, energijo in produktivnost. Deljenje postelje s partnerjem naj bi povečalo stopnjo 'ljubezenskega' hormona oksitocina, ki se sicer sprošča med seksom. Zaslužen je za neverjetne občutke ljubezni in užitka, povzroča pa tudi navezanost, sproščenost, umirjenost in številne druge občutke. Več oksitocina se sprosti, več si ga želite. To se kaže v želji po kontaktu z vašim partnerjem.

Daje vam občutke varnosti

Oksitocin ne prinaša le prijetnih občutkov, saj ima pri zdravju vitalno vlogo. Znanstveniki na švedski univerzi so ugotovili, da lahko pozitivno vpliva celo na prebavo. Poleg tega pa naj bi visoka stopnja oksitocina pomagala tudi pri vnetjih. Na univerzi v Severni Karolini so v raziskavo vključili 59 poročenih žensk, ki so morale beležiti število objemov s svojim partnerjem. Znanstveniki so analizirali stopnjo oksitocina v njihovi krvi in ugotovili, da imajo tiste, ki so prejele največ objemov, tudi najvišjo stopnjo 'ljubezenskega' hormona ter najnižji krvni pritisk in nižji srčni utrip. Občutek varnosti, ki jo daje partner, vsekakor vpliva na bolj miren in trden spanec.

Ljubeča zveza dobro vpliva na vaše zdravje.
Ljubeča zveza dobro vpliva na vaše zdravje.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413