Zadovoljna.si
Prepotena Cameron Diaz

Novice

S pravilno prehrano nad potenje

Ni.J.
2011-08-22 16:00
1

V vročih dneh je povsem običajno, da se močneje znojimo, saj se tako naše telo ohlaja. Po naravi se nekateri znojijo bolj, drugi manj, vsi pa lahko na znojenje vplivamo tudi sami. Eden od načinov je že ta, da se izogibamo določenim vrstam hrane, ki znojenje še dodatno povečujejo.

Znojenje je sicer zdravo, saj se tako naše telo ohlaja in izloča toksine. Toda številni imajo težave, saj se potijo veliko bolj, kot je to običajno. Pomemben dejavnik, ki naj bi vplival na intenzivnost znojenja, naj bi bila vrsta hrane, ki jo uživamo. Med hrano, ki naj bi najmočneje povečevala potenje, naj bi bila pikantna hrana. Poveča metabolizem, kar povzroči, da se telesna temperatura nekoliko dvigne, telo pa se mora zato bolj intenzivno ohlajati. Posledica je torej povečano znojenje.

Podoben učinek ima tudi kofein, ki je prisoten v kavi in tudi v energetskih napitkih, saj tudi ta pospeši metabolizem in dvigne srčni utrip ter v velikih odmerkih lahko povzroča anksioznost, posledica vsega tega pa je močnejše znojenje. Pomemben dejavnik, ki vpliva na količino znojenja, je tudi alkohol, ob uživanju katerega se razširijo žilice in običajno dobimo občutek, da nas 'pogreje'. Alkohol nas resnično pogreje in povzroči dehidracijo telesa. Voda iz telesa odteče bodisi v obliki urina bodisi z znojenjem. Znojenje lahko torej precej zmanjšamo, če v vročih dneh s svojega jedilnika črtamo pekočo hrano, proizvode, ki vsebujejo kofein in alkohol.

Mmmm! Hamburger in močno soljen krompirček ...

Poleg prej omenjenih proizvodov znojenje povečuje tudi uživanje mastne hrane. Hitra prehrana, čokolada, bel kruh in druga predelana živila, pa tudi polnomastno mleko, vplivajo na znojenje. In razlog? Telo za razgradnjo mastne hrane potrebuje veliko več energije, zaradi česar se bolj segreje in zato se mora tudi bolj intenzivno hladiti. Veliko močneje se znojimo tudi, če uživamo preveč slano hrano. Telo se mora namreč znebiti prevelike količine soli v telesu in zato jo izloči z znojem. Priporočena količina soli, ki naj bi jo dnevno zaužili, je 4 grame, kot pišejo ameriški mediji, pa naj bi povprečen Američan zaužil kar 12 gramov soli dnevno.

Vplivajo še drugi dejavniki

Na povečano znojenje pa poleg visokih temperatur zraka in vrste hrane vplivajo še nekateri drugi dejavniki. Veliko bolj vroče vam bo tako, če se boste v vročih dneh na debelo mazali s kremami. V vročih dneh jih zato uporabljajte zmerno, toliko, da nahranite kožo. Poleg tega pa nosite raje obleke iz naravnih materialov, kot sta recimo lan in bombaž. Če nosimo oblačila iz sintetičnih materialov, koža ne more dihati, telo se segreje in posledica je povečano znojenje. Tisti, ki nosijo oblačila iz umetnih materialov, pa tudi vedo, da imajo več težav z neprijetnimi vonjavami. Te so lahko še bolj neprijetne, če uživate velike količine česna ali čebule. Tudi nikotin, ki ga vsebujejo cigarete, povzroča močnejše potenje. Ob kajenju se pospeši srčni utrip, dvigne se krvni tlak in s tem tudi telesna temperatura, kar pa povzroči močnejše potenje.

Ko ne pomaga niti ureditev prehrane ...

Če ste z jedilnika črtali mastno in preveč slano ter pekočo hrano, se izogibate kofeinu in nikotinu, pa se še vedno enako močno znojite, lahko poskusite še tako, da odstranite dlake in uporabite kristal, ki zmanjšuje prekomerno potenje. Kako zmanjšati prekomerno potenje, se lahko posvetujete tudi z zdravnikom, za uspešno sredstvo v boju s tem nezaželenim pojavom pa se je izkazal tudi botoks. Tega se vbrizga na mesta prekomernega znojenja, njegov učinek pa je, da omrtvi žleze znojnice, ki povzročajo pretirano znojenje. Njegovo delovanje je omejeno in traja od 6 do 8 mesecev, pri nekaterih tudi do 12 mesecev. Botoks je v glavnem primeren za tiste, ki se prekomerno potijo (imajo hiperhidrozo), saj gre v takih primerih za motnjo in ne le čiščenje ter ohlajanje telesa, kot pri običajnem znojenju ob visokih temperaturah in izvajanju aktivnosti.


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133