Zadovoljna.si
Salome

Novice

Kdo je na Facebooku zlorabil Salome

N.J.
21. 08. 2011 14.06
10

Čeprav smo pazljivi in vse svoje zasebne spletne račune zaščitimo z gesli, se še vedno lahko zgodi, da se nas lotijo nepridipravi in se dokopljejo do naših gesel. V vlogi žrtve hekerjev se je pojavila tudi Salome, ki so ji vdrli v njen Facebook profil.

"Stari" Facebook profil je lažen.
"Stari" Facebook profil je lažen.FOTO:

"Že pred dvema mesecema in pol so mi vdrli v moj Gmail račun in tam so dobili moje geslo za dostop do mojega Facebook profila," je povedala Salome. "Odprla sem nov profil in že ves čas objavljam, da s prejšnjim ne upravljam več. Tisti profil je lažen," je poudarila. Salome je jezna, ker si jo je nekdo tako grdo privoščil in zlorabil njeno ime. Storilec, ki na spletnem socialnem omrežju nastopa kot Ćuća-Žentil Salome, namreč v njenem imenu objavlja različne podatke in potrjuje prošnje za prijateljstva. Kot je povedala Salome, jo je na ta način nekdo oropal za okoli 15 tisoč Facebook prijateljev.

Jezi jo, ker lažnega profila očitno ni mogoče izbrisati.
Jezi jo, ker lažnega profila očitno ni mogoče izbrisati. FOTO: Aljoša Kravanja

Zlorabo je javila

Kot je še povedala Salome, jo najbolj jezi dejstvo, da na dogajanje sploh nima nikakršnega vpliva. "Že večkrat sem poslala prošnjo na Facebook, naj ukinejo ta profil, a ga še vedno niso izbrisali," je povedala. Poleg nje so to, da je profil Ćuća-Žentil Salome lažen, že večkrat javili tudi njeni prijatelji, a zaman, saj prijave ne upošteva nihče, profila pa sama ne more več zapreti, saj je nepridiprav spremenil geslo za prijavo v profil.

Zaščitite se!

Kljub temu, da ustvarjalci spletnih računov zagotavljajo določeno stopnjo varnosti, gesel za vstop v zasebne spletne račun (recimo Gmail, Hotmail, elektronsko bančništvo in drugi), za registracije v različna socialna omrežja, kot so Twitter, Facebook in podobni, ter dostope do drugih vsebin (bodisi službenih bodisi zasebnih) ni varno shranjevati v elektronski obliki, saj se hekerji lahko dokopljejo do njih ne glede na to, ali jih imate shranjena med elektronsko pošto ali na računalniku. Zaupnih osebnih podatkov zato tudi nikomur ne pošiljajte po elektronski pošti in jih ne objavljajte nikjer. Prav tako ne shranjujte v elektronski obliki fotografij in drugih zadev, za katere želite, da ostanejo samo vaše. Raje jih shranite bodisi na USB-ključek bodisi zunanji disk ali na kak drug medij, gesla in druge podatke pa zapišite na list papirja in jih shranite na varno mesto.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413