Zadovoljna.si
Žensko telo skozi zgodovino - naslovna

Lepota

Žensko telo skozi zgodovino: razlika vas bo osupnila

J.V./zadovoljna.si
08. 05. 2020 10.45
20

Verjetno se strinjate s trditvijo, da so lepotni ideali relativni in se včasih spreminjajo kot vreme. Če so na začetku 19. stoletja občudovali ženske, ki so se lahko pohvalile z zdravimi bujnimi oblinami in bi jih danes verjetno marsikdo brez zadržkov označil za "debele", so v 70. letih modne revije preplavile ekstremno suhe manekenke, po katerih so se zgledovale ženske po vsem svetu. V zadnjih letih so se po zaslugi nekaterih zvezdnic v ospredje znova vrnile obline.

Marilyn Monroe je nekoč dejala, da je, kar hoče, in si zvečer vedno privošči sladico.
Marilyn Monroe je nekoč dejala, da je, kar hoče, in si zvečer vedno privošči sladico.FOTO: Profimedia

Če so na začetku 19. stoletja občudovali ženske, ki so se lahko pohvalile z zdravimi oblinami in bi jih danes večina brez zadržkov označila za "debele", so v 70. letih modne revije preplavile ekstremno suhe manekenke s konfekcijsko številko 32 oziroma 'size zero'. Če je verjeti reku, da se zgodovina ponavlja, smo v zadnjih letih očitno lahko priča tudi v dojemanju ženske lepote. Članek, ki je leta 1912 izšel v ameriškem mestecu Cornell, namreč jasno kaže, da so pred 100 leti ideal predstavljale ženske, ki so se lahko pohvalile z bujnimi oblinami, s katerimi so se poskušale približati meram kultnega kipa Afrodite, takratnega simbola ženske lepote. V naslednjih desetletjih je modna industrija vse več pozornosti začela namenjati ekstremno suhim, skorajda anoreksičnim ženskam, tiste z oblinami pa so imele vse manj možnosti v poslovnem in modnem življenju. 

'Vem, da so moje obline seksi!'
Preberi še
'Vem, da so moje obline seksi!'
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko lepotice še niso stradale

Danes bi po izračunu indeksa telesne mase takratnim manekenkam večina zdravnikov predpisala hujšanje, leta 1912 pa so veljala za lepe, zdrave in zapeljive ženske. Njihova lepota se je merila ne le po videzu. Bile so tudi pametne, neodvisne in odločne predstavnice svoje vrste, ki skrbi za svoje telo posvečajo le toliko časa, da so bile videti urejene. Če bi takrat večino od njih vprašali, kako vzdržujejo svojo lepoto, bi ji verjetno večina suvereno odgovorila, da jejo, kar hočejo, in da njihovo kosilo vsebuje goveji zrezek. Če bi isto vprašanje ženskam postavili danes, bi verjetno skoraj vse odgovorile, da jedo solato in piščanca. Večina namreč ne skriva, da so, da lahko vzdržujejo uspešno kariero v svetu lepote, večkrat lačne kot site.

Prvi srbski 'plus size' model: 'Ženske, bodite ponosne na svoje obline!'
Preberi še
Prvi srbski 'plus size' model: 'Ženske, bodite ponosne na svoje obline!'
Twiggy ni bila zadovoljna s svojim telesom in je sanjala o oblinah Marilyn Monroe.
Twiggy ni bila zadovoljna s svojim telesom in je sanjala o oblinah Marilyn Monroe. FOTO: Profimedia

Fenomen Marilyn Monroe in pin-up deklet

Do danes so se lepotni trendi že nekajkrat spremenili. Če so o ženski lepoti do prve svetovne vojne sodili predvsem po obraznih potezah, je kmalu zatem po razvoju filmske industrije v ospredje prišlo žensko telo. V modi so ohlapne kroje zamenjale ozke silhuete, ženske so postale fizično bolj aktivne in so skrbele za svoje telo. To je trajalo vse do zgodnjih 50. let, ko je svet zabave pretresla legendarna Marilyn Monroe.

S svojimi oblinami je dolgo veljala za najlepšo žensko na svetu, njene natančne mere pa so vse do danes ostale skrivnost. Čeprav jo radi prikazujejo kot lepotico močnejše postave, v resnici menda le ni bila tako zaobljena. Leta 1955 je temelje ženske lepote močno zamajalo "pin-up" dekle Betty Page, ki je bila še za odtenek bolj drzna od otroško zapeljive Marilyn Monroe. Modni strokovnjaki pravijo, da se je z lepotnimi ideali močno spremenilo tudi žensko spodnje perilo. Korzeti in stezniki so bili pozabljeni, ženske pa so se počasi navajale na to, da morajo svoje telo oblikovati same, z vadbo in primerno hrano, in ne z zunanjimi pomagali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Najboljše vaje, s katerimi zvezdnice oblikujejo zadnjico
Preberi še
Najboljše vaje, s katerimi zvezdnice oblikujejo zadnjico

60. leta so bila leta suhic

V 60. letih je zapeljivo zaobljene seks simbole zamenjala angleška najstnica Lesley Lawson, ki je veljala za deško, androgeno, ekstremno vitko dekle z velikimi očmi. Čez noč so jo začele oponašati ženske po vsem svetu, z umetniškim imenom Twiggy pa je komaj 16-letna manekenka osvojila svetovni modni svet. Še danes velja za modno ikono 20. stoletja, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja začrtala modne smernice, ki se jih večinoma držimo še danes. Njene dolge noge in velike oči so postale njen prepoznavni znak, mnogi pa so jo postavljali ob bok zvezdam, kot so bili takrat legendarni Beatli. Čeprav je Twiggy modni svet osvajala v času, ko je lepotni ideal še predstavljala Marilyn Monroe, je to ni ustavilo in do konca sedemdesetih let je veljala za eno najuspešnejših manekenk. Po Twiggyjini dobi je trajalo kar nekaj časa, da so se na modne brvi in v modne revije vrnile ženske, ki so se lahko pohvalile z nekdaj tako občudovanimi oblinami. Cindy Crawford, Christie Brinkley in Claudia Schiffer so le nekatere manekenke, ki so veljale za ideale ženske lepote vse do poznih 90. let, ko so modne revije in brvi spet osvojila izjemno vitka dekleta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Obsedenost z obilnejšimi zadnjicami je vedno večja
Preberi še
Obsedenost z obilnejšimi zadnjicami je vedno večja
Šele s prihodom supermanekenk, kot sta bili Cindy Crawford in Christie Brinkley, so se na modne piste vrnile normalne obline.
Šele s prihodom supermanekenk, kot sta bili Cindy Crawford in Christie Brinkley, so se na modne piste vrnile normalne obline. FOTO: Profimedia

Obline se vračajo

Ozreti se moramo torej le sto let nazaj, da ugotovimo, da se lepotni ideali spreminjajo iz generacije v generacijo. Sodeč po javnomnenjskih raziskavah v ZDA so v 21. stoletju večini ljudi veliko bolj kot koščene manekenke všeč tiste z malo "mesa", modni oblikovalci pa kljub vsemu pri kreiranju oblek prisegajo na konfekcijsko številko "zero" ali po naše 32. Vseeno je danes med zvezdnicami vedno več tudi takih, ki ignorirajo pritiske modnega sveta in ostajajo zveste svojim oblinam. K temu so veliko pripomogle zvezdnice, kot so Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Beyonce, Ashley Graham in številne druge. Vse to v upanju, da bodo kmalu spet aktualni lepotni trendi izpred 100 let, ko so žensko lepoto merili ne le po številki hlač in nedrčka, temveč je bilo enako pomembno tudi, kako zdrava in bistra je. Obilnejše manekenke so še vedno v manjšini, a verjetno bi bil res že skrajni čas, da družba preneha mučiti dekleta z nesprejemljivimi zahtevami in jim brez predsodkov dopusti, da imajo obliko telesa, ki si jo želijo. Ne nazadnje ima tudi večina moških rajši ženske z oblinami, kot le kost in kožo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Danes večina žensk sanja o telesu peščene ure, kot ga ima Kim Kardashian.
Danes večina žensk sanja o telesu peščene ure, kot ga ima Kim Kardashian. FOTO: Profimedia

Zvezdnice so za spremembo

K spremembi lepotnih idealov so naklonjene tudi številne hollywoodske zvezdnice, ki so v preteklosti že večkrat postale tarče negativnih kritik na račun svojega videza. "Vem, da sem bolj polne postave, da so moja stopala velika in da imam včasih grozno pričesko. Med odraščanjem in še danes od ženske le redkokdaj dobim pozitiven komentar glede videza. Večinoma slišim le kritike. A zavedam se, da gre za kritike, ki po navadi pridejo od ljudi, ki na Facebooku zelo radi negativno komentirajo, ker niso zadovoljni sami s sabo," je svetu sporočila Kate Winslet. "Zavedam se, da imam gube, a želim si, da vidite preko njih. Rada bi se sprejela takšna, kot sem, in želim, da se tudi vi sprejmete takšni, kot ste, in se imate radi."

"Svoje obraze skrivamo za plastmi ličil. Hodimo po botoks in se celo stradamo, da bi bile popolne velikosti. Poskušamo popraviti nekaj, a ne moremo popraviti nečesa, kar ne vidimo. Duša je tista, ki potrebuje operacijo," je na svojem Instagramovem profilu zapisala Julia Roberts. "Čas je, da se postavimo zase. Kako lahko pričakujete, da vas bo imel nekdo rad, če se nimate radi sami? Sami s sabo morate biti zadovoljni. Ni pomembno, kako ste videti zunaj, notranjost je tista, ki šteje. Danes bi rada objavila fotografijo brez ličil. Vem, da imam gubice, a danes želim, da vidite preko njih. Želim si sprejeti resnično sebe in želim, da sebe sprejmete tudi ve, takšne, kot ste, in se imate rade takšne, kot ste!"

Ko boste torej naslednjič stale pred ogledalom in se obremenjevale, da vaše telo ni videti popolno, se spomnite, da se popolnost vedno spreminja in je iz generacije v generacijo videti drugače. K sreči danes vedno več medijev slavi drugačnost in raznolikost ras in oblik telesa, kljub temu pa je pred nami še vedno dolga pot. 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493