Zadovoljna.si
Večno pred računalnikom

Novice

Se ob računalniku hitreje staramo?

V.P.
30. 09. 2008 16.23
0

Opozorilo prihaja iz Rima, kjer so preučevali 300 žensk, ki večino dneva presedijo pred računalnikom. Strokovnjaki ugotavljajo, da smo lahko žtrve predčasnega staranja.

Je računalnik krivec za naše gubice?
Je računalnik krivec za naše gubice?FOTO: iStockphoto

Znaki staranja so vidni predvsem na obrazu, opozarja rimski estetski kirurg Giulio Basoccu, docent na rimski Univerzi La Sapienza. Izraziti podočnjaki pa niso edina posledica. Naša koža izgubi sijaj, gube se poglobijo. Med opazovanjem 300 prostovoljk, starih med 30 in 40 let, ki so se za pomoč obrnile na lepotnega kirurga, so ugotovili, da kar dve tretjini opazovanih vsakodnevno preživi pred računalnikom nepretrgoma od pet do osem ur. Vse so tarnale zaradi enakih težav: izrazitih podočnjakov, globokih gub okoli in med očmi, dehidrirane hože, rumenkastega tena. Vse so prišle h kirurugu z enakimi pričakovanji. Da odpravi znake utrujenega in postaranega obraza.

Večno pred računalnikom
Večno pred računalnikom FOTO:

Tajnice in pisarniški molji

“Oči se hitro utrudijo, potrebno se je koncentrirati in nehote se človek nakremži, kar seveda v določenih delih obraza pušča sled, “ opozarja dr. Basoccu. Znano je, da nagubamo čelo, kadar se koncentriramo. Posledica so še bolj globoke gube na čelu in med očmi. Posledice pušča tudi dolgotrajno zadrževanje v zaprtem prostoru. Poleti smo običajno zaprti v klimatiziranih prostorih, pozimi pa v ogrevanih. Naša koža postane precej dehidrirana. Vse našteto vpliva na naš videz, obraz je videti utrujen in postaran. Ženske, ki so se zatekle k rimskemu kirurgu zaradi predčasnega staranja, so po poklicu večinoma tajnice in pisarniške delavke, ki se večino dneva zadržujejo v zaprtih prostorih pred računalnikom. Zapustijo ga le za kratek čas med malico ali odmorom za kosilo. Za konkretnejše dokaze o vplivu računalnika na predčasno staranje bo potrebno opraviti bolj poglobljene študije, opozarja estetski kirurg Basoccu. Vsekakor pa opozorila ne gre zanemariti.
KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413