Zadovoljna.si
Čoln na obali

Novice

Sedem mesecev je plul do 'neuslišane ljubezni'

Z. T.
22. 11. 2012 15.21
4

Britanska policija je aretirala moškega, ki je sedem mesecev s pet metrov dolgim čolnom plul iz Turčije, da bi se poročil z dekletom, ki zanj ni želelo niti slišati. Pred sedmimi leti je Turek na Cipru spoznal neko Britanko in postal obseden z njo, ona pa se zanj ni zmenila.

Kaj vse je človek pripravljen narediti zaradi ljubezni, bi lahko rekli ob neverjetni zgodbi 38-letnega Turka. Ramazan Noyan Culum, nekoč uspešen poslovnež in član upravnega odbora podjetja, ki se je ukvarjalo z razvojem igric za mobilne telefone, se je na svojem nekaj manj kot pet metrov dolgem čolnu aprila letos odpravil na pot in kar sedem mesecev plul, da bi se spet srečal z dekletom, s katerim sta se spoznala leta 2005. A moški v sklepnem delu svojega potovanja ni imel sreče, saj so ga predstavniki britanske mejne kontrole ustavili, ko je dosegel britanske vode v bližini Plymoutha, potem ko je premagal razburkano Jadransko in Sredozemsko morje ter Atlantski ocean.

Nadlegoval jo je 

Culum in Courtney Murray sta se spoznala leta 2005, ko je bil on na potapljanju v severnem delu Cipra. Murrayjeva je takrat delala kot natakarica v neki restavraciji in je moškega postregla le enkrat. Culum se je brez njenega dovoljenja dokopal do njene telefonske številke – s stene je pobral listek in jo začel nadlegovati. Kot so povedali njeni prijatelji, se je večkrat pojavil v restavraciji, enkrat je prišel celo z nožem. Takrat so ga aretirali in izgnali s Cipra.

Obseden z njo

Murrayjevo je incident tako prestrašil, da se je odrekla svojemu novemu življenju in se vrnila v domači kraj, mediji predvidevajo, da je to Liverpool. Pozneje naj bi se tudi poročila. Culum pa naj bi, po njegovih besedah, večkrat poskusil priti do nje, kar devetkrat naj bi ga izgnali s Cipra, bil je tudi v zaporu, gladovno stavkal ter nekaj časa preživel v psihiatrični bolnišnici. ''Vsako sekundo sem v svoji glavi preživel z njo,'' je zapisal na svojem blogu, na katerem je opisoval tudi svojo pot do Courtney. V začetku leta 2011 naj bi svojo "ljubezen" našel na Facebooku, a naj bi ga zavrnila. Takrat je začel pisati svoj blog "Gladovna stavka za Courtney Murray''.

S čolnom na pot

Aprila se je Culum odločil, da kar preko morja pride do svoje nesojene ljubezni. Tako je 23. aprila izplul iz turškega Bodruma, potem ko se je tri mesece pripravljal. Odločen je bil, da Courtney najde in se z njo poroči. V polomljeni angleščini je takrat zapisal: ''Courtney, prihajam. Sem še v vodi, moli zame. Zelo te ljubim. Svet je grd brez tebe. Brez tebe mi živeti ni. Bi se poročila z mano?''

Sedem mesecev na poti

Culum je v svojem nekaj manj kot pet metrov dolgem čolnu potoval sedem mesecev, boril se je z vodami Jadranskega in Sredozemskega morja, se prebil skozi Gibraltarsko ožino, nato plul po Atlantskem oceanu ob obali Pirenejskega polotoka ter se namenil na sever proti Rokavskemu prelivu. Med plovbo je na svojem blogu objavljal tudi fotografije ter zatrjeval, da je na svoji poti pripravljen tudi umreti. ''Ti neumno dekle, ne razumeš, zakaj prihajam v Veliko Britanijo. Ko prispem, bom pokleknil pred teboj,'' je zapisal nekega dne. Poleg ljubezenskih izpovedi Britanki je Culum opisoval tudi razmere, na katere je naletel na morju. Spopasti se je moral z visokimi valovi, ki so mu zalili čoln. ''Vse je bilo mokro in tudi zelo mrzlo. Čez dan nisem mogel spati zaradi napadov hipotermije. Sedaj sem v redu, čeprav še vedno ne morem spati.''

Zdravstvene težave

Avgusta je postajalo vse bolj jasno, da sta njegovo duševno in fizično stanje precej načeti. ''Res nimam sreče, tokrat imam zdravstvene težave zaradi trebuha,'' je zapisal. ''Upam, da ti bom ob koncu tega potovanja lahko dal skromno darilo. Kakšna čast za ljubečega moškega. Res sem zelo srečen.'' Svoji ljubezni napiše, da je zagotovo imela dober razlog za vse besede, ki mu jih je izrekla. ''Žal mi je za vse. Ampak sem vesel, da sem spoznal takšnega angela. Ljubim te.''

Opozorili so ga

Culum med svojo potjo ni niti enkrat pomislil, da bi se obrnil nazaj, čeprav mu je Courtneyjina družina na njegovem blogu jasno sporočala, da ne bo  nikoli prišel do dekleta. Med drugim so ga opozorili, da bodo nadenj poslali policijo, če mu uspe priti do Velike Britanije. Pozvali so tudi njegovo družino, naj mu pomaga, češ da ni pri sebi.

Klavrn konec

V svojem zadnjem zapisu pa 38-letni Turek očitno priznava poraz: ''Po sedmih mesecih na morju, po enem mesecu resnično slabih razmer, po toliko naporih – ni bil moj namen, da bi nezakonito prišel v državo, želel sem le osvojiti srce angela mojega življenja. Sedaj pa sem v azilnem domu. Seveda nisem srečen. Ljubim te, oprosti mi.'' Potem ko so vztrajnega mornarja predstavniki mejne kontrole ustavili, so njegov čoln odpeljali v Plymouth, njega pa aretirali. Pri sebi ni imel niti veljavnega potnega lista niti vizuma. Napotili so ga v azilni dom, kjer čaka, da ga deportirajo nazaj v Turčijo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413