Zadovoljna.si
Ne le dekleta, slačijo se tudi fantje, fotko pa pošljejo prijateljem.

Novice

Seksting na pohodu

P.V.
06. 05. 2009 19.05
0

Vsak peti najstnik se slika gol in nato preko mobilnega telefona ali po spletu pošlje svojo golo fotografijo v javnost. Ameriški mediji zaskrbljeno ugotavljajo, da je ZDA zajela nova modna muha, ki se naglo širi v svet.

Ne le dekleta, slačijo se tudi fantje, fotko pa pošljejo prijateljem.
Ne le dekleta, slačijo se tudi fantje, fotko pa pošljejo prijateljem.FOTO:
Seksting je nova beseda, ki označuje pošiljanje golih fotk v medmrežje. Raziskava, ki so jo opravili v ZDA, kaže, da se vsak peti ameriški najstnik, gre za dekleta in fante od 13 do 19 let, fotografira gol ali napol gol, prizori mejijo na pornografijo, nato pa fotografije izmenja z vrstniki. Gre za neke vrste seksualni eksibicionizem, opozarjajo strokovnjaki, zato so se oblasti že začele ukvarjati s tem, kako ga zaustaviti.

Morala v precepu

Pojav je zaskrbljujoč, iz ZDA pa se naglo širi po vsem svetu, opozarja Bill Albert iz organizacije za preprečevanje najstniških nosečnosti. Polemika okoli sekstinga je izbruhnila pred kratkim, potem ko so o naraščanju pojava množično začeli poročati mediji. Kot je pisal Wall Street Journal, ki je pojav podrobno preučil, se je ameriška javnost razdvojila. Del javnosti meni, da je zadeva s svojimi sugestivnimi podobami nevarna za družinsko moralo, drugi del pa je prepričan, da so mediji vse skupaj preveč napihnili. Sociolog David Finkelhor, ki se ukvarja z nasiljem nad otroki, opozarja, da so raziskavo izvedli le na spletu. “Obstaja možnost, da so na vprašanja odgovarjali le eksibicionosti, internetni kavboji, ki so zelo svobodnih seksualnih nazorov. Zato raziskava ne odraža obnašanja širše množice," meni Finkelhor.


Fotografirajo se kar same.
Fotografirajo se kar same. FOTO: iStockphoto

Na spletu se sprostijo


Organizacija Teenage research unlimited iz Chicaga, ki je vodila raziskavo, trdi, da so rezultati kredibilni. “Resda so odgovori prihajali po spletu, vendar smo skoraj 1300 najstnikov, kolikor jih je sodelovalo, povabili k sodelovanju tudi po telefonu," je pojasnila tiskovna predstsavnica organizacije Becky Wu. “Po telefonu so veliko manj zgovorni. Kadar so doma, jih lahko slišijo starši, na spletu pa se počutijo varni pred prisluškovalci in se sprostijo. Sicer pa se moramo zavedati, da mladostniki veliko več komunicirajo po internetu kot pa v družinskem krogu.” Becky Wu je tudi pojasnila, da je seksting med dekleti najbolj razširjen v starosti med 16. in 19. letom, kar 22 odstotkov ga prakticira, med mlajšimi, očitno so bolj sramežljive, pa le 11 odstotkov.

Goli in napol goli

David Finkelhor je opozoril, da je šibka točka raziskave dejstvo, da niso ločili popolne in delne golote: ”Ženski toples je v medijih nekaj povsem običajnega in najstnice to razumejo kot nekaj, kar je za posnemati.”  Bill Albert meni drugače: “Če se dekleta razgalijo v javnosti, jih policija zaustavi. Punce na ta način le provocirajo. Ni naključje, da je v Pensilvaniji neki tožilec od 15-letnice zahteval, naj umakne iz javnosti svoje napol gole fotografije, sicer ji grozi sojenje." Polemika, ki je izbruhnila okoli seksinga, bo po mnenju Jeanne Pascoe z univerze v Berkeleyju dobra reklama za pojav, ki se bo tako le še bolj razširil.

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478