Zadovoljna.si
Mavretanka

Novice

Dekleta silijo, da se nažirajo s hrano in redijo

Z. T.
17. 10. 2012 15.43
18

Lepotni ideal razvitega sveta je zelo vitko žensko telo, po modnih pistah se sprehajajo ženske – obešalniki. A ni povsod tako. Obstaja dežela, v kateri dekleta namerno redijo, da v kratkem času pridobijo čim več sala, saj moške privlačijo zelo debele ženske. Preverite.

V mestih tradicionalni lepotni ideali izgubljajo svojo moč.
V mestih tradicionalni lepotni ideali izgubljajo svojo moč.FOTO: Reuters
''Odšla boš na počitnice v puščavo in tam boš spoznala druga dekleta, skupaj boste jedle sladke jedi,'' je 14-letni Tijanniyji najavila njena mama. Dekle je bilo vznemirjeno: ''Mama mi je dejala, da bom ob vrnitvi domov lepa ženska.'' Deset dni pozneje Tijanniya, sicer športnica iz mesta Atar iz zahodnoafriške države Mavretanije, v družbi petih drugih deklet, starih od sedem do dvanajst let, jé zajtrk v kolibi sredi saharske puščave. Njen želodec se je že močno razširil zaradi uživanja velikih količin kozjega mleka in mastnega kuskusa, a zajtrka še ni konec. Sledi še gosta prosena kaša, ki jo Tijanniya komaj še požira. A dekle nima izbire, če bi se uprla, bi bila kaznovana. Če katera bruha, jo paznica prisili, da poje svoje lastne izbljuvke. Ne gre namreč za počitnice, ampak bolj neke vrste 'taborišče', v katerem so dekleta prisiljena v 'leblouh' – tradicionalno prakso prisilnega hranjenja. Cilj takšnega hranjenja je, da se dekletovo telo napihne kot balon.

Debelost je lepotni ideal

Mavretanski lepotni ideal je namreč popolno nasprotje idealom zahodnega sveta. Po mavretanskih običajih veljajo debele maščobne obloge na ženskem telesu višek spolne privlačnosti. Gre za večstoletno nomadsko tradicijo. Za nomade je bila namreč zelo debela žena znak moževega bogastva, saj je bila 'živ dokaz', da jo je sposoben obilno nahraniti. Čeprav te prakse niso nikoli prepovedali, je leta 2003 mavretanska vlada začela s kampanjo, v kateri so opozarjali na nevarnosti otroške debelosti. Velik vpliv na mavretanske lepotne ideale so imeli v zadnjih letih tudi zahodni mediji, tako da se je v mestih odnos do debelosti pri dekletih precej spremenil. A leta 2008 je prišlo v državi do vojaškega udara, v katerem je bila odstranjena demokratična vlada, postavljena je bila vojaška hunta, ki podpira tradicionalne vrednote.

Vse več žensk posega po tabletah, ki povečujejo apetit.
Vse več žensk posega po tabletah, ki povečujejo apetit.FOTO: Profimedia

Salo na ženskem telesu je privlačno

Danes so spet moderna 'velika' dekleta, vse več otrok, tako kot Tijanniyo, pošiljajo na 'tabore', v katerih jih prisilno redijo. Po nekaterih ocenah je na določenih območjih Mavretanije prisilnemu hranjenju podvrženih kar 80 odstotkov deklet, v mestih naj bi bil ta odstotek bistveno nižji, od 20 do 30 odstotkov. ''Moške še vedno zelo privlači salo na ženskem telesu,'' pojasnjuje mavretanski novinar Seyid Ould Seyid. ''Spet imam več strank,'' navdušeno pripoveduje Aminetou Mint Elhacen, 50-letna gospa, ki ima podjetje za prisilno hranjenje deklet. Za vsako dekle, ki pride k njej za tri mesece, zasluži 155 dolarjev. Za drugi obrok deklet, ki komaj dihajo po obilnem zajtrku, pripravlja kroglice iz zmletih dateljnov in arašidov ter kuskusa in olja, vsaka kroglica je zelo kalorična, na dan pa jih pojedo okoli štirideset. Dekleta spijejo velike količine mastnega kozjega mleka. Tako na dan zaužijejo 70 tisoč kilodžulov, povprečna količina za zdravo odraščanje 12-letnega dekleta pa je le okoli 6.200 kilodžulov. Za primerjavo še to – moški bodybuilder na primer porabi okoli 16 tisoč kilodžulov.

Mavretanka
Mavretanka FOTO: Profimedia

Prava taborišča

Dekletom, ki jih prisilno hranijo, se hrana začne kaj kmalu upirati. ''Sem zelo stroga,'' razlaga Elhacen, ''dekleta pretepam, mučim jih na različne načine, tudi tako, da jih izoliram in jim govorim, da so vitke ženske manj vredne.'' Center, v katerem prisilno redijo dekleta, nima niti elektrike niti tekoče vode, tako da ni motečih faktorjev ali možnosti, da bi katera pobegnila. A Elhacen zanika,da bi bila nasilna do deklet, saj trdi, da je vse, kar počne, le za njihovo dobro. ''Kako bi sicer ta revna dekleta našla moža?''

Mavretanka
Mavretanka FOTO: Reuters

Otroke silijo v zakon

Praksa 'leblouh' je zaskrbljujoča tudi zato, ker je povezana s siljenjem mladoletnih deklic v zakon, saj se poročajo deklice, ki so stare od 12 do 14 let. Redijo jih tudi zato, da so videti starejše. Tako so tudi starši Tijanniyje, ki si sicer želi postati učiteljica francoščine, svojo hčer obljubili nekemu moškemu. ''Njena naloga bo, da rojeva otroke in da je ves čas 'mehka postelja, na katero se lahko mož uleže,'' razlaga Elhacen. Zato ima za Tijanniyjo prav poseben program, s katerim bo deklica hitreje pridobila na teži. 14-letnica bo jedla čisto živalsko maščobo. ''Njeni starši mi bodo dali še nagrado, če se na njeni koži pojavijo velike strije.''

Moč debelosti

26-letna Zeinebou Mint Mohamed je bila v otroštvu prisiljena v pridobivanje telesne teže. Zeinebou je lastnica drogerije, visoka je 162 centimetrov, tehta pa nekaj več kot sto kilogramov. ''Ko so me prisilno redili, sem bruhala, imela sem hude prebavne težave, a sem se zredila.'' Ko ji je bilo komaj 13 let, so jo poročili s starejšim moškim, tri leta pozneje je imela že dva otroka. Od prvega moža se je ločila, kot samska ženska se je šele zavedla tega, kakšen vpliv ima debela postava na mavretanske moške. ''Govorili so mi, da imam najlepše telo v mestu, borili so se zame,'' se spominja. ''In ko sem videla, kakšen vpliv imam nad moškimi, sem začela uživati v svoji debelosti.'' A priznava, da je njena prekomerna teža hkrati tudi veliko breme, saj je ves čas utrujena. ''Rada bi kdaj oblekla kavbojke in visoke pete, a bojim se, da me zaradi bolj vitke postave moški ne bi več pogledali.''

Porast porabe tablet

Mavretanski lepotni ideal ima pa še en 'stranski učinek', saj se je med mavretanskimi ženskami razširila uporaba tablet, ki povečujejo apetit. Ni malo tudi poročenih žensk, ki si želijo svojim soprogom še bolj ugajati, a se po naravni poti ne morejo bolj zrediti. Tako cveti preprodaja substanc, ki iz različnih razlogov povečujejo apetit. Nekatere tablete imajo tudi hude stranske učinke, lahko pride do odpovedi ledvic, motenj vida ter drugih težav. Aminetou Moctar je mavretanska aktivistka, ki se bori proti škodljivi tradiciji. Pripoveduje o tem, da ji je umrla prijateljica, ki je med nosečnostjo jemala hormone živalskega izvora. ''Verjela je, da bo tako rodila debelega otroka.'' Aminetou si prizadeva, da bi hunta kar koli spremenila, a mavretanske oblasti podpirajo tradicionalni pogled na žensko lepoto in njeno vlogo v družbi.

Mavretanska dekleta za tri mesece pošljejo v prava taborišča, kjer jih prisilno redijo.
Mavretanska dekleta za tri mesece pošljejo v prava taborišča, kjer jih prisilno redijo. FOTO: Profimedia

Dekleta obolevajo

Mavretanska vlada sicer zatrjuje, da vse skupaj jemlje zelo resno, a ukrepov, ki bi omejili prakso prisiljenega hranjenja deklet in porabo tablet za povečanje apetita, ni. Zdravniki poročajo o vse večjem številu bolnic s sladkorno boleznijo, povišanim tlakom, srčno-žilnimi boleznimi in depresijo. Tako je na primer zdravnik, ki je imel že več bolnic s prekomerno telesno težo, razkril, da so nedavno na njegovo kliniko pripeljali nezavestno štirinajstletno dekle, ki je bila moično predebela. Bila je že blizu smrti, saj njeno srce ni zmoglo napora.

V mestih tradicija nima takšne moči

Nekatere mlade ženske pa se tradicionalnim lepotnim idealom upirajo. Med njimi je 28-letna socialna delavka Aminetou Kane. ''Vedno sem bila vitka in rada se imam. Lahko delam, lahko plešem, lahko prehodim več kilometrov,'' je samozavestna. Med njenimi vrstnicami, prav tako izobraženimi ženskami, je veliko vitkih žensk. V mavretanskih mestih ima tradicionalni lepotni ideal vse manjšo moč, tako da mlade ženske vse lažje uspevajo uveljaviti svoje želje.

Starši silijo svoje mladoletne hčerke v poroko.
Starši silijo svoje mladoletne hčerke v poroko. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413