Zadovoljna.si
Potapljanje

Novice

Skrivnostno je umrla med potopom

Z. T.
2011-06-02 16:00
0

Shelley Tyre in njen soprog David Swain sta si privoščila dolgo pričakovane počitnice na Karibskih otokih in kot navdušena potapljača se nista mogla upreti raziskovanju morskega dna. A med zadnjim potopom je nekaj šlo močno narobe in Shelley ni bilo več pomoči. Žrtvini starši so bili prepričani, da je njihovo hčer umoril njen mož, a oblasti se s tem niso strinjale.

Tragična nesreča?

Shelley Tyre se je dolgo veselila počitnic, ki sta jih s soprogom Davidom Swainom načrtovala na Karibskih otokih. Marca 1999 sta si privoščila dolgo pričakovani oddih na britanskih Deviških otokih, ki pa je bil zelo aktiven, skupaj s prijatelji sta jadrala med otoki. Toda ob potopu pri kraju, imenovanem Twin Tugs, je šlo nekaj zelo narobe. Shelley je med potopom umrla. David je poklical svojo hčer Jen Bloom: ''Tako mi je žal, šel sem z njo, ne vem, kaj se je zgodilo, ampak Shelley je danes umrla,'' pripoveduje Jen. ''Jokal je in bil slišati obupan,'' je dodala. Policija z otoka Tortola je zaslišala Davida, na Shelleyjenem truplu je bila narejena obdukcija, a nikakor niso mogli priti do odgovora, kako je umrla. Ker nič ni kazalo na kaznivo dejanje, je policija nekaj dni pozneje izdala poročilo, da se je zgodila nesreča.

Zaslužila je več kot on

Shelley Tyre je bila ravnateljica prestižne akademije v bližini Bostona, bila je odprte narave. Od vedno je imela rada avanturo in zato se je v začetku 90. let tudi zaljubila v Davida, ločenega očeta dveh najstnikov, ki je vodil trgovino s potapljaško opremo in bil učitelj potapljanja. Kot pripovedujeta njegova otroka Jen in Jeremy, njun oče obožuje naravo, še posebej oceane. S Shelley sta se poročila oktobra 1993. V tistem času je Shelley zaslužila veliko več kot David, zaradi česar sta podpisala predporočno pogodbo – v primeru ločitve ne bi dobil njenega denarja. Po besedah njegovega sina naj Davidu za denar ne bi bilo nikoli mar.

Ni videl, kaj se je zgodilo

Med potopom v bližini otoka Tortola sta bila David in Shelley med potopom sama, njuni prijatelji so ostali na čolnu. ''Šla sva po dogovorjeni poti in si ogledala razbitine na dnu, nato pa sva se razšla, tako kot vedno,'' je dogajanje opisal David. Dejal je še, da ne ve, kako je Shelley umrla, ker takrat ni bil z njo. Isto je povedal njenim staršem Richardu in Lisi Tyre, ko jima je sporočil grozljivo novico. Shelleyjin oče ni mogel razumeti, zakaj ni bil David ob Shelley med potopom. David priznava, da tudi svojim učencem potapljanja sicer svetuje, da je bolje biti skupaj med potopom: ''A to ni vedno izvedljivo.'' Poleg tega je Shelley že pred tem dogodkom opravila samostojne potope. ''Mogoče jo je zagrabila panika, vendar ne vem, kaj se je zgodilo, zakaj bi prišlo do panike.'' Spomnil pa se je, da je njegovo ženo že na predhodnih potopih zagrabila panika. A za njene starše vse te razlage niso zadostovale. ''Nista potapljača, zato ne moreta razumeti,'' je menil David.

Zakaj ni žalosten?

Shelleyjini starši tudi niso mogli razumeti, da je David tako neprizadet v povezavi z ženino smrtjo. Na te očitke se je odzval, češ da pač ni take vrste človek, ki bi čustva javno izkazoval. V Jamestownu, kjer sta Swainova živela, se je začelo govoriti, da David uživa, odkar Shelley ni več. Poleg tega je po prodaji nepremičnine pokojne žene zaslužil 600 tisoč dolarjev in ta denar začel na veliko zapravljati, privoščil si je drago prenovo svoje trgovine, drage počitnice in odhajal je na zmenke.

Znaki, da je šlo za umor?

Kdor je Davida že dlje poznal, je sicer trdil, da je resnično trpel zaradi ženine smrti. O tem je prepričana tudi njegova nekdanja žena Sandy. A žalosti nikakor ni znal pokazati pred Shelleyjinimi starši, kar jih je vse bolj jezilo in o svojem zetu so začeli govoriti kot o morilcu. Tako sta leto dni po hčerini smrti najela odvetnika, ki je skupaj z ekipo odšel na Tortolo, da bi našli odgovore. Zbrani dokazi in papirji so pokazali, da je šlo za vse kaj drugega kot zgolj za nesrečo med potapljanjem. Ena od stvari, ki je bodla v oči, je kratek čas, ki ga je porabil David za oživljanje svoje žene. Poleg tega ni želel pomoči Keitha Royleja, kapitana čolna, ki je bil prvi na kraju dogodka. Tistega popoldneva je policija v Tortoli ugotovila, da je bila Shelleyjina oprema poškodovana, maska ni bila takšna, kot bi morala biti. Strokovnjak za potapljaško opremo je ocenil, da je nekaj potegnilo masko z žrtvinega obraza, ona pa se je upirala. Poškodovana je bila tudi njena plavut, in sicer tako, da je sama ne bi mogla. Zaradi vsega tega so mnogi prepričani, da je bila vsekakor umorjena.

Več vredna mrtva kot živa ...

Na podlagi zbranih dokazov je policijski narednik iz Kalifornije Jeff Morgan sestavil svoj scenarij poteka dogodkov: ''Mislim, da je David zaplaval za njo ter ji izklopil dovod kisika. Držal jo je, dokler se je lahko še borila, zagrabil je za njeno masko. Odtrgal ji je masko z obraza ter jo držal, dokler se ni nehala upirati.'' David je vse skupaj absolutno zanikal, a žrtvini starši so prepričani, da je imel motiv za to, da bi umrla. Preden sta odpotovala, se je Shelley namreč odločila, da zamenja službo in s tem pristala na občutno nižji dohodek. ''Glede na to, da je bil David odvisen od njenih prihodkov, bi njegov posel propadel,'' ugotavlja Morgan, zaradi česar je bila zanj Shelley vredna več mrtva kot živa.

Starši se niso dali

Shelleyjina starša sta se leta 2006 za civilno tožbo proti Davidu, in sicer zaradi nepravilnosti v povezavi s Shelleyjino smrtjo. Med pričanjem je David povedal, da sta z ženo plavala skupaj od 10 do 15 minut, preden sta se razšla. A odvetnik Tyrejev je dokazoval, da sta bila skupaj, ko je Shelley omagala. Glede na kisik, ki je ostal v njeni jeklenki, so strokovnjaki, ki so jih najeli odvetniki Tyerjevih, trdili, da je nehala dihati le 8 minut po potopu ter da se je borila za svoje življenje, potem ko ji je David onemogočil dovod kisika. Porota je odvetniku verjela in spoznala Davida za krivega, žrtvini družini pa dosodila 3,5 milijona dolarjev odškodnine. Po tem so odvetniki družine prepričali oblasti v Tortoli, da so ponovno odprli primer in le leto in pol po sodbi so otoški tožilci Davida Swaina obtožili umora žene. David se ni upiral izročitvi in pristal v zaporu na Tortoli.

Ljubezenski motiv?

V kazenskem postopku je David najel dva bostonska odvetnika, Neila Tassela in Tima Bradla, ki sta trdila, da si je Shelley v paniki sama odtrgala masko z obraza. Nova teorija je dala Davidu in njegovim otrokom novo upanje, a hkrati s tem je na dan prišel tudi nov motiv za umor. Izkazalo se je, da je leto dni pred Shelleyjino smrtjo ljubimkal z neko žensko Mary Basler, ki pa se ni želela zapletati s poročenim moškim. Poslal ji je tudi pismo, v katerem je zapisal: ''Rad bi bil s teboj, a ne morem v kratkem času spremeniti te zmede, v kateri sem.'' Sicer pa naj bi med Davidom in Mary prišlo le do poljuba. A le dva meseca po tem, ko je David ovdovel, sta bila z Mary že par, skupaj sta bila kakšno leto.

Davidovo težko otroštvo

Sicer pa je med preiskavo prišlo na dan marsikaj nenavadnega in šokantnega iz Davidove mladosti. Njegov oče je bil nasilen, zaradi spolne zlorabe enega od družinskih članov je za dve leti pristal za zapahi. Ko je bilo Davidu 15 let, je njegov oče šel skozi proces spremembe spola, postal je Diane. Pet let pozneje je Davidovo mamo Betty brutalno umoril njegov 18-letni brat Richard. Davidovo težavno odraščanje so njegovi odvetniki uporabili kot pojasnilo za njegovo nenavadno vedenje po ženini smrti.

Dočakali sojenje

Deset leto po smrti Shelley se je na Tortoli začelo sojenje proti Davidu. Tožilci so se oprli na žrtvino poškodovano opremo, na dejstvo, da je David kmalu odnehal z oživljanjem, ter pojasnili teorijo o tem, da je David onemogočil dovod kisika svoji ženi. Na dan so privlekli pisma, ki jih je pisal Mary. Zagovorniki pa so se oprli na podatke nekega strokovnjaka, češ da je Shelley dihala še 20 minut po začetku potopa in ne le osem, kot so trdili tožilci. A sodnik dokaza obrambe ni upošteval, porota je potrebovala le štiri ure, da se je odločila.

Do smrti za zapahi

Davida Swaina so spoznali za krivega umora Shelley Tyre, dosodili so mu dosmrtno ječo. Njegova otroka sta bila ob razsodbi šokirana, saj sta ves čas verjela v očetovo nedolžnost. Shelleyjina starša sta prepričana, da je pravici zadoščeno. David Swain upa, da bo lahko še kdaj prišel na prostost. ''Če tega ne bi verjel, bi se predal. Ne bom se predal.'' David se je pritožil, ker ni bilo upoštevano mnenje strokovnjakov, ki ga je predstavila obramba. Možnost, da zaprosi za pogojni izpust, bo imel leta 2032, takrat bo štel 76 let.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138