Zadovoljna.si
Ceco čuva v Sloveniji in drugje po Balkanu. (foto: osebni arhiv)

Novice

Slovenec, ki so ga zvezde vabile v posteljo

T.M.
10. 09. 2010 13.34
14

Predstavljamo vam Nenada Milikića, enega najbolj uspešnih slovenskih telesnih stražarjev, ki ima bogate mednarodne izkušnje. V svoji karieri je sodeloval s številnimi zvezdami svetovnega kova, priljubljen pa je tudi med domačimi estradniki. In nekatere dame so se ga celo trudile zapeljati.

Njegov videz je zelo prepričjiv, pa čeprav Nenad bolj kot mišice uporablja možgane.
Njegov videz je zelo prepričjiv, pa čeprav Nenad bolj kot mišice uporablja možgane.FOTO:

Tudi Slovenci se lahko pohvalimo s svojim Kevinom Costnerjem, pa čeprav je ta v filmu Bodyguard upodabljal zgolj hollywoodski lik, ki nima prav veliko opraviti z resničnostjo. Nenad Milikić nas s svojo podobo hitro prepriča, saj ga poleg dodelanega videza krasijo prefinjenost in občutek za estetiko. Njegovo izklesano telo pa še zdaleč nima le vizualnega učinka, ampak je Nenad dejansko fizično izredno pripravljen, kar pa je poleg intelekta in intuicije bistvenega pomena za uspeh na njegovem področju. Povsod, kjer se pojavi, hitro opozori nase s svojimi 192 centimetri višine in 112 kilogrami čistih mišic.
 

Poskrbel je tudi za varnost Lepe Brene. (foto: osebni arhiv)
Poskrbel je tudi za varnost Lepe Brene. (foto: osebni arhiv) FOTO:
Glavno orožje so možgani

"Za profesionalnega telesnega stražarja ni zadostna le fizična pripravljenost oziroma moč, kajti uporaba agresivnih prijemov lahko hitro zaostri okoliščine. Glavno orožje vsakega od nas so možgani, saj moraš v dani situaciji znati pravilno reagirati. Nikakor ni narobe, da se pravočasno umakneš in se tako ogneš morebitnim zapletom in s tem dokažeš sposobnost pravilnega presojanja, kar je izrednega pomena za varovano osebo. Le v skrajnih primerih se uporabi orožje, za katerega smo strokovno usposobljeni,“ nas pouči Nenad, ki je svoje znanje iskal predvsem v tujini in ga potem delil tudi s slovenskimi navdušenci nad tem poklicem. V več kot desetih letih udejstvovanja na področju varovanja oseb je pridobil dve tuji in eno domačo licenco, hkrati pa se je kot član IBSSA usposobil za inštruktorja v Mednarodni organizaciji za telesne stražarje.
 

Nikoli na silo

V svoji bogati karieri je skrbel za številne zvezdnike svetovnega formata, med katerimi so bili glasbeniki, politiki, športniki, igralci in celo kraljeve družine. "Pri skrbi za njihovo varnost je izrednega pomena sposobnost opazovanja, saj moraš biti neprestano na preži za morebitno nevarnostjo, ki lahko ogrozi varovano osebo. V večini primerov se to odvija v množicah, med katerimi se lahko skriva nepridiprav, ki ga je potrebno v najkrajšem možnem času onesposobiti. Pri tem pa nikakor ne smeš zbujati pozornosti, saj lahko s tem situacijo še bolj zapleteš,“ pripoveduje mojster, ki za svojo psihofizično kondicijo skrbi že skoraj celo svoje življenje. Redni obiski fitnesa, treningi juda, plavanje in bejzbol so le nekatere od športnih aktivnosti, ki se jih poslužuje. Redna pa so tudi usposabljanja na posebej pripravljenih poligonih, pa tudi vadba z orožjem, ki pa ga pri svojem rednem delu skoraj nikoli nima ob sebi. "Imam dovoljenje za orožje, vendar ga nosim le takrat, kadar je to vnaprej zaželeno. Raje se poslužujem mirnega in sproščenega pristopa, saj je tudi v našem poklicu potrebno upoštevati, da tisto, kar daješ, vselej dobiš nazaj. Če se na provokacijo odzoveš z agresijo, bo zagotovo prišlo do izgredov in obratno. Pri tem se je potrebno držati pravil, ki zapovedujejo, da napadalca ni dobro poškodovati. Paziti pa je potrebno tudi na ugled varovanca, zato se je vselej dobro izogniti zapletom,“ je strikten Nenad, ki je v svoji bogati karieri čuval številne svetovne zvezde.

Sodelovanje z Zdravkom Čolićem je bilo eno lepših. (foto: osebni arhiv)
Sodelovanje z Zdravkom Čolićem je bilo eno lepših. (foto: osebni arhiv)FOTO:

Nespodobna povabila

Ko smo že ravno omenjali zvezdnike, nam je postavni Nenad zaupal, da je delo z njimi bistveno manj zapleteno kot z anonimnimi osebami. "V glavnem so to sproščeni, zabavni in prijazni ljudje. Nekateri te vprašajo za kakšen nasvet, med takšnimi je bila še posebej posrečena Ana Kurnikov, ki jo je zanimalo, kako osvojiti fante in kaj povedati novinarjem o svojem zasebnem življenju. Svojevrstna izkušnja je bila, ko sem na slavju 50. obletnice vladanja kraljice Elizabete skrbel za varnost grofa Nikolaja Tolstoja. K meni je pristopila neka starejša angleška grofica in mi rekla, da sem zelo privlačen in me prosila za ples. Seveda sem jo moral zaradi poklicne etike zavrniti, ona pa mi je brez zadržkov zataknila svojo vizitko v žep suknjiča in me izzvala naj jo pokličem,“ nam v smehu pove. "Nikoli se nisem zapletal v intimne afere s svojimi varovanci, saj bi bilo to povsem skregano z našim delom. Mi nismo fantje na poziv, vendar nekatere varovane osebe tega preprosto ne razumejo in takrat je najbolje, da se umakneš. A tega pri zvezdnicah svetovnega kova ne izkusiš pogosto. Lepo je bilo sodelovati tudi s sestrama Williams, pa Moniko Seleš, Ceco, Lepo Breno, Sestrami, Rebeko Dremelj, Zdravkom Čolićem in Arnoldom Schwarzeneggerjem. V njegovem primeru so me celo prosili, da se v trenutku, ko so ga oblegali fotografi, umaknem iz kadra. Niso želeli, da bi s svojo višino pritegnil pozornost,“ nam zaupa naš slavni telesni stražar in dodaja: "Nespodobna povabila ne sprejemam tako iz osebnih kot profesionalnih razlogov. Ne smeš si dovoliti, da bi se na osebo navezal na intimnem področju, saj preprosto nisi več 100-odstotno pri svojem delu. Moraš biti dovolj samokritičen, da ugotoviš, da so šle stvari predaleč.   Umakneš se in postaviš nekoga drugega na svoje mesto. Nikakor pa ni dobro, da se zapleteš z varovanci, saj bi lahko v nasprotnem primeru namesto z razumom reagiral s čustvi."

Ceco čuva v Sloveniji in drugje po Balkanu. (foto: osebni arhiv)
Ceco čuva v Sloveniji in drugje po Balkanu. (foto: osebni arhiv)FOTO:

 

Prav nič zvezdniške zvezde

Zvezde, ki jih srečujemo tudi v Sloveniji, so zelo nezahtevne, pravi Nenad, ki je štiri leta sodeloval z Rebeko Dremelj. "Skrbel sem za njen prevoz, varnost in nastop, tako da sva hitro postala dobra prijatelja. Žal pa se je najino skupno delo končalo, saj zaradi njenega pogostega udejstvovanja v državah nekdanje Jugoslavije, časovno ne zmorem uskladiti najinega delovnika. Sicer pa so tudi druge zvezde preproste in odprte, kot je Rebeka. Še posebej dostopen je Zdravko Čolić, ki se s tabo pogovarja kot s prijateljem. Niti za trenutek ne daje zvezdniškega občutka, pa čeprav je velik gospod. Med bolj preprostimi je Ceca, saj je neprestano obdana s telesnimi stražarji in ima zato omejeno življenje. Brezkompromisno nam zaupa in nikoli ne trmoglavi. Vselej vpraša, kdaj bomo šli in ko pregledamo teren ter ugotovimo, da je varno, se brez kančka slabe volje odpravi na pot. V njenem primeru smo imeli nekoč poziv, da je podtaknjena bomba, a je o tem nismo obvestili, saj bi ji brez potrebe ustvarjali psihoze. S policijo smo preverili grožnje in na srečo ugotovili, da so bile lažne.“

Njegovo mišičasto telo krasijo prave umetnine.
Njegovo mišičasto telo krasijo prave umetnine.FOTO:
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478