Zadovoljna.si
Med ženskami je najbolj razširjen rak dojke.

Novice

Svetovni dan boja proti raku letos pod sloganom 'Skupaj zmoremo'

M.K.
03. 02. 2012 11.50
0

Rak je bolezen, ki lahko vznikne v vseh tkivih in organih človeškega telesa. Če ga nekoč tako rekoč niso poznali, je danes obolelih vse več. Na srečo je tudi odstotek tistih, ki to zahrbtno bolezen premagajo, vedno višji. Ob svetovnem dnevu boja proti raku je potrebno posebej poudariti, pomen boja proti 'sodobni kugi'. Tempo življenja vsakega izmed nas je namreč hud in prav to je eden izmed razlogov, da za rakom zboli vse več ljudi. Veliko lahko naredimo že s tem, da poslušamo, kaj nam sporoča naše telo in si privoščimo sprostitev in počitek.

Med ženskami je najbolj razširjen rak dojke.
Med ženskami je najbolj razširjen rak dojke.FOTO:
rak
rak FOTO:
Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo 4. februarja in letos poteka pod sloganom „Skupaj zmoremo“, številna društva še intenzivneje opozarjajo na dejstvo, da vsako leto zaradi te zahrbtne bolezni v Sloveniji umre 5.700, na svetu pa kar 7,6 milijona ljudi. A podatek, da raka premaga vedno več Slovenk in Slovencev, v življenja vseh nas prinaša upanje, da bo tudi ta bolezen sčasoma vendarle postala popolnoma ozdravljiva. »Preživetje slovenskih bolnikov z rakom se povečuje, čeprav smo pri najpogostejših rakavih boleznih še vedno nekoliko pod povprečjem EU. Zato je pomembno, da si prizadevamo za čim večjo ozaveščenost vseh ljudi o raku. S tem namreč opozarjamo na možnosti preprečevanja in na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni; to pa pripomore k učinkovitejšemu zdravljenju in daljšemu preživetju,« poudarja predsednica organizacije za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija, Mojca Senčar.

Statistični podatki so zaskrbljujoči

V številnih predelih sveta je rak danes že glavni vzrok vse večje smrtnosti. Statistike so zaskrbljujoče, saj ta bolezen predstavlja kar 13 odstotokov vseh oblik smrti in ravno zaradi tega postaja tako pri nas, kot tudi v svetu, velik zdravstveni, ekonomski in socialni problem sodobne družbe. Zaskrbljujoč je podatek, da za rakom v Sloveniji vsako leto zboli več kot 12 tisoč ljudi, med katerimi je nekoliko več moških kot žensk. Glede na zadnje statistične podatke je to 'novodobno kugo' pri nas prebolelo že več kot 75 tisoč ljudi, od tega več kot 21 tisoč moških in več kot 44 tisoč žensk. Gre za bolezen, ki lahko vznikne v vseh tkivih in organih človeškega telesa in se ne ozira na spol, starost ali družbeni položaj. Čeprav so bolj izpostavljeni moški, so vedno bolj ogrožene tudi ženske. Nekoliko verjetnejši je pri starejših, saj so raziskave pokazale, da je kar 80 odstotokov obolelih starih nad 54 let. Ker se prebivalstvo stara, lahko pričakujemo, da bo obolelih za rakom vedno več.

Raku so bolj izpostavljeni starejši.
Raku so bolj izpostavljeni starejši.FOTO: iStockphoto
Poskrbeti moramo za svoje zdravje

Kot poudarjajo v organizaciji boja proti raku dojk Europa Donna Slovenije, ki povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk, moške in strokovne institucije v Sloveniji, k zmanjševanju števila obolelih in posledično preštevilnih smrti zaradi raka, največ lahko pripomoremo sami, in sicer tako, da skrbimo za svoje zdravje. Med dejavniki, ki predstavljajo veliko nevarnost, je poleg pomanjkanja gibanja tudi tempo življenja, ki ne dovoli, da bi si vzeli čas zase, nepravilno in nezdravo prehranjevanje, stres ter čustveni pretresi.V sodelovanju z Združenjem za mednarodni nadzor raka (UICC) si organizacija Europa Donna prizadeva, da bi se število rakavih obolenj zmanjšalo in da rak ne bi bil več prvi vzrok za smrt med nenalezljivimi boleznimi. Vsem ženskam v Sloveniji bi bilo namreč treba zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje in učinkovito zdravljenje ter rehabilitacijo. Ob svetovnem dnevu boja proti raku si vsi želimo in močno upamo, da se bodo prizadevanja vseh organizacij in društev obrestovala in da se bo število obolelih zares zmanjšalo.

Predsednica organizacije Europa Donna SLovenije Mojca Senčar ( na desni).
Predsednica organizacije Europa Donna SLovenije Mojca Senčar ( na desni).FOTO: Aljoša Kravanja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368