Zadovoljna.si
vsadek

Novice

Sporne silikonske vsadke vstavljali tudi moškim v modnike

Z.K.
12. 01. 2012 13.18
1

Škandal, ki je izbruhnil, ko je javnost izvedela, da je francosko podjetje Poly Implant Prothesis prodajalo škodljive silikonske prsne vsadke za povečanje ženskih prsi, dobiva vse večje razsežnosti. Francoska vlada je približno 30.000 žensk s PIP-ovimi silikonskimi prsnimi vsadki pozvala, naj si jih dajo odstraniti, saj naj bi pri osmih ženskah odkrili raka, pri večini na prsih, in tudi levkemijo. Zdaj pa se je izkazalo, da bi med žrtvami podjetja Poly Implant Prothesis lahko bili tudi moški. Predvsem tisti, ki so preživeli raka mod, saj naj bi sporne vsadke uporabljali tudi v moški korektivni kirurgiji testisov.

Prodajali so jih tudi pod drugim imenom

Število moških, ki si je pri plastičnih kirurgih dalo vstaviti silikonske vsadke, ni znano. Kirurgi pravijo, da je nizka cena francoskih PIP vsadkov pritegnila mnoge klinike, zato je velika verjetnost, da so jih uporabljali mnogi. V javnost je prišla tudi informacija, da je PIP podjetje vsadke preimenovalo in jih tako prodajalo tudi pod drugim imenom, zato je v nevarnosti večje število ljudi, kot so sprva mislili. Strokovnjaki ocenjujejo, da ima vsaj 5.000 Britank, ki so se na poseg povečanja prsi odpravile v tujino, v prsi vstavljene Rofil M vsadke, ki so pravzaprav proizvod podjetja PIP, le pod drugim imenom.

Vstavljali so si jih tudi moški

Britanska vlada naj bi v kratkem objavila novico ali naj si vse ženske s tovrstnimi vsadki le-te dajo odstraniti ter kdo bo za nastalo škodo plačal. Nekdanji delavci podjetja PIP so razkrili, da so 'žrtve' strupenih silikonov tudi moški, ki so si silikone dali vstaviti v testise in tudi v predel oprsja. Umetne testise so uporabljali predvsem v rekonstruktivne namene za tiste, ki so preživeli raka na modih. Moški, ki so si vsadke dali vstaviti v predel oprsja, so se za to odločili predvsem iz lepotnih razlogov, drugi pa so se za to odločili, ker so trpeli za tako imenovanim Polandovim sindromom. Gre za stanje, pri katerem na eni strani telesa primanjkuje mišičnega in maščobnega tkiva, kar je videti, kot da bi se ena stran telesa udirala. Prva skupina moških je za lepotno operacijo morala odšteti kar 5.000 funtov. Tovrstni posegi so priljubljeni tudi v ZDA, vendar ne v tolikšnem številu kot v Veliki Britaniji.

Gel, namenjen izdelavi žimnic

Skrb glede varnosti silikonov je vzbudilo dejstvo, da so se PIP vsadki začeli trgati veliko hitreje kot vsadki drugih podjetij. Pri omenjenem podjetju so uporabljali nedovoljen silikon, ki je vseboval izjemno škodljive snovi, ki se nikakor ne bi smele nahajati v telesu. Proizvajalec gela, ki so ga uporabljali za tovrstne vsadke, je bil prepričan, da bodo gel uporabili za žimnice. Zaradi škodljivih vsadkov je za rakom zbolelo 16 oseb, za eno je bilo usodno.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368