Zadovoljna.si
Ljubezen je slepa ...

Novice

Partnerski paradoks: kar nas je privlačilo, nas zdaj odvrača ...

Z.K.
14. 12. 2012 16.14
2

Zagotovo ste se že kdaj spraševali, kako je mogoče, da vas oseba, ki jo najbolj ljubite, tudi najbolj jezi in nervira. Na to temo je opravljenih že mnogo raziskav, zdaj pa so sociologi s kalifornijske univerze objavili rezultate, ki naj bi razjasnili tako imenovani partnerski paradoks. Največkrat nam pri partnerju najbolj gredo na živce lastnosti, ki so nas na začetku najbolj privlačile. Vsaka tovrstna lastnost ima namreč tudi negativno plat.

Vas je zapeljala njegova koketnost? Zdaj menite, da ni vreden zaupanja.
Vas je zapeljala njegova koketnost? Zdaj menite, da ni vreden zaupanja.FOTO: iStockphoto
Številnim se poraja vprašanje, kako so lahko določene lastnosti pri partnerju, ki ste jih nekoč oboževali, pravzaprav so vas ravno te lastosti pritegnile, zdaj tako zelo moteče. Denimo, moškega, ki ste ga oboževali zaradi njegove uspešnosti, zdaj obravnavate kot deloholika. Ali pa vas je morda pritegnil njegov privlačen videz in spogledljivost, čez nekaj časa se vam zaradi tega ne zdi vreden zaupanja. Čeprav vas je na začetku morda privlačila njegova duhovitost, danes menite, da življenja ne jemlje resno. Raziskovalci s kalifornijske univerze so opravili raziskave na to temo in ugotovili, da gre za tako imenovani partnerski paradoks.

Ljubezen je slepa ...
Ljubezen je slepa ... FOTO:

Ko snamemo 'očala ljubezni'...

Sprva svojega partnerja idealiziramo, v tej fazi zaljubljenosti spregledamo marsikatero nadležno navado, ki se nam na začetku morda zdi celo prisrčna. Kasneje tovrstne navade začnemo gledati kritično in najprej nemoteča lasnost se pojavi kot nekaj groznega in nesprejemljiva. Najhuje je, da gre običajno za ponavljajoči se vzorec, saj partner svoje navade ne opusti. Partnerjeva moteča lasnost naj bi imela veliko opraviti tudi s tem, kdo iz nje največ 'potegne'. Če je obrnjena proti vam, vas bo zagotovo motila, če se nagne v vašo korist, pa ste jo partnerju največkrat pripravljeni odpustiti.

Zadovoljstvo vodi v mir

Vredno si je zapomniti, da negativnih lastnosti oziroma lastnosti, ki vas motijo, nima le vaš partner, temveč tudi vi. Ne pozabite, da popolne osebe brez motečih lastnosti ni. Ste morda samostojna ženska, ki daje vtis, da ne potrebuje nikogar? V tem primeru svojemu partnerju vsaj kdaj pokažite, da ga potrebujete. Prav tako je zelo pomembno, da ste zadovoljni sami s sabo, saj zadovoljen človek najde na partnerju malo napak. Zato poskrbite najprej za svojo srečo, na ta način bo v odnosu vladal mir, razumevanje in zadovoljstvo.

V roku dveh let začetna zaljubljenost mine, partnerjeve napake pa postanejo še bolj očitne.
V roku dveh let začetna zaljubljenost mine, partnerjeve napake pa postanejo še bolj očitne.FOTO: iStockphoto

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493