Zadovoljna.si
A sem črna?

Novice

Ste odvisni? Preverite od česa!

P.V.
05. 02. 2009 13.54
0

Poleg klasičnih odvisnosti od nikotina, alkohola, drog in hazarda, so se pojavile nove odvisnosti: od estetske kirurgije, sončenja, mobilnega telefona in še česa. Gre za odvisnosti, ki so škodljive in grenijo življenje, pa če to priznamo ali ne.

A sem črna?
A sem črna?FOTO: iStockphoto

Odvisnost od sončenja ali bolje rečeno želje po čim bolj zagoreli polti se strokovno imenuje tanoreksija. Ta se kaže v obliki motnje, zaradi katere oseba svojega telesa ne doživlja realno, podobno kot pri anoreksiji. Glede na to, da je kompulzivno »kvarcanje« nova oblika odvisnosti, so metode zdravljenja še vedno v eksperimentalni fazi.

V vsaki roki en telefon

Lepe in odvisne.
Lepe in odvisne.FOTO: POP TV

Kompulzivna potreba po pogovorih po mobilnem telefonu, neprestano preverjanje elektronske pošte in pisanje sms sporočil kažejo na zasvojenost, ki so jo znanstveniki poimenovali odvisnost od »Blackbarryja«. Dokazano je, da taki odvisniki neprestano preverjajo sporočila, prejeta po elektronski pošti ali mobilnem telefonu, ker s tem hranijo svoj ego. Ta sporočila jim dajejo občutek pomembnosti, od česar pa s časom postanejo odvisni. Zdravljenje tovrstne odvisnosti, kot tudi kompulzivnega surfanja po internetu, v prvi vrsti terja umik sredstev, s pomočjo katerih ta odvisnot nastaja.

Zasvojeni z lepoto

Noč in dan na pokopališču ...
Noč in dan na pokopališču ...FOTO: Reuters

Odvisnost od lepotnih operacij je obsedenost današnjega časa. Ljudje, ki s to vrsto odvisnosti nimajo težav, kliniko po opravljeni operaciji zapustijo zadovoljni. Odvisniki pa že razmišljajo o treh novih posegih, s katerimi bi popravili svoje telo, da bi bili videti brezhibno. Pravi vzrok odvisnosti od lepotnih operacij sicer ni znan, večina strokovnjakov pa meni, da gre za kombinacijo bioloških in psiholoških faktorjev ter vpliva okolja.

Vse bolj pogosta odvisnost je tudi manično beljenje zob. Odkar so na trgu na voljo številni preparati za beljenje zob, so se mnogi ljudje navadili na vsakodnevno beljenje, ki je na prvi pogled resda učinkovito, vendar se ne zavedajo, da s tem uničujejo zobno sklenino in dražijo dlesni. Čeprav so stranski učinki kompulzivnega beljenja zob znani, mnogi še naprej vsak dan uporabljajo te proizvode. Kot zanimivost povejmo, da so v ZDA v letu 2003 potrošili kar 1,4 milijarde dolarjev za izdelke za beljenje zob.

Še posebej bizarna odvisnot

Zelo neobičajna odvisnot, ki pravzaprav sploh nima strokovnega naziva, je odvisnost od pogrebov. 42-letni Brazilec je priznal, da je v zadnjih 20-ih letih prisostvoval tako rekoč vsem pogrebom v regiji. Zaradi te odvisnosti ne more normalno živeti: neprestano mu zmanjkuje časa, saj sleherni trenutek namreč preživi na pokopališču. Pustiti je moral celo službo. Odvisnost se je pojavila po smrti njegovega očeta in od takrat vsako jutro prebira časopis in posluša radio, da bi izvedel, kdaj bo kakšen pogreb. Če v medijih ne dobi informacije, pokliče bolnišnice in pogrebna podjetja, da le ne bi prezrl kakšne informacije.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478