Zadovoljna.si
V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja.

Novice

Svetovni dan spanja - Postanek je pomembnejši od poti

M.K.
16. 03. 2012 14.52
0

Ali ste vedeli, da v postelji preživimo kar tretjino svojega življenja? Spanje je v današnjem hitrem tempu življenja še kako pomembno, a kaj, ko si zanj velikokrat ne vzamemo dovolj časa. Mogoče se je zato vsaj na svetovni dan spanja, za katerega v Sloveniji skrbi Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) in ga letos obeležujemo 16. aprila, poteka pa pod sloganom Postanek je pomembnejši od poti, dobro za trenutek ustaviti in premisliti o vseh slabostih, ki jih prinaša pomanjkanje spanja. Vzrok za prometne nesreče so v vedno večji meri utrujeni in nenaspani vozniki, ki nimajo dovolj koncentracije za dolge vožnje. To pa nikakor ni edina posledica. Tu so še glavoboli, motnje presnove, debelost in celo sladkorna bolezen.

V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja.
V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja.FOTO: iStockphoto
Med spanjem telo proizvaja hormon melatonin, ki pomaga pri uravnavanju ciklusa spanja in budnosti. Če je spanje moteno, je proizvodnja melatonina posledično manjša, kar pomeni, da razgradi manj škodljivih prostih radikalov, ki lahko povzročajo celo rakova obolenja. Motnje spanja so sicer na splošno zelo pogoste in predstavljajo globalen zdravstveni problem, saj po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in s tem pomembno vplivajo na kakovost življenja. Do sedaj je prepoznanih in opisanih okrog 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas. Največja krivca motenj spanja sta najpogosteje neprimerna spalna površina in narobe urejen spalni prostor. Za slednjega je priporočljivo, da vsebuje čim manj električnih pripomočkov in ima stalno temperaturo med 16 in 22 stopinj Celzija, vse to pa mora dopolniti še mir. Nevarnosti pomanjkanja spanja se mnogokrat sploh ne zavedamo. Tako številni ne vedo, da pogosto 'krajšanje' spanja lahko vpliva na človekovo presnovo in poveča tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.

Zehanje
Zehanje FOTO: iStockphoto
Za volan samo naspani

Vse premalo se morebitnih tragičnih posledic pomanjkanja spanja zavedamo tudi, ko sedemo za volan. Raziskave kažejo, da je kar 20 odstotkov vseh prometnih nesreč posledica zaspanosti. Odrasli med 18. in 29. letom pogosteje vozijo zaspani kot starejši vozniki, moški pogosteje kot ženske (56 % : 45 %) in tudi pogosteje zaspijo za volanom kot ženske. V času, ko delovnih mest ni na pretek in zato nimamo neke velike osebne izbire, vedno več ljudi dela v izmenah ali ponoči, kar pomeni, da se z ali na delo vozijo zaspani, kar lahko poveča možnost vpletenosti v prometno nesrečo. Znano je, da so ljudje, ki ponoči spijo od 6 do 7 ur, dvakrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah, kot tisti, ki spijo 8 ur, medtem ko so ljudje, ki ponoči spijo manj kot 5 ur, štiri- do petkrat pogosteje povzročitelji prometnih nesreč. Dr. Leja Dolenc Grošelj, predsednica Slovenske skupine za spanje, je ob tem poudarila: »Med odraslimi, ki imajo otroke, vozi zaspanih kar 59 odstotkov, medtem ko jih je med tistimi, ki nimajo otrok, med vožnjo zaspanih 45 odstotkov. Odpiranje okna in poslušanje radia ali glasbe med vožnjo ne pomaga zmanjšati zaspanosti, zato udeležencem v prometu priporočamo, da takoj, ko začutijo zaspanost, ustavijo vozilo na počivališču ter si privoščijo 15 do 20 minut spanja ter dve skodelici kave, preden nadaljujejo pot .«

Sanje močneje vplivajo na ženske kot na moške.
Sanje močneje vplivajo na ženske kot na moške.FOTO: iStockphoto
Ženske imajo več težav s sanjami

Ste se kdaj zbudili in se niste mogli spomniti, kaj (če sploh kaj) ste sanjali? Sanje hitro pozabimo ali se jih niti ne spomnimo. K temu naj bi pripomogla njihova nejasnost, saj jih iz tega razloga asociativno ne povežemo z drugimi vsebinami, ki bi pripomogle k pomnjenju. Raziskave so pokazale, da se ženske veliko bolj obremenjujejo s sanjami kot pa moški. Kako tudi ne, če je v svetu nežnejšega spola vse pogojeno s hormoni – tudi sanje. Te naj bi bile najbolj intenzivne pred mesečnim perilom, ko je vpliv hormonov največji. Vsak izmed nas pa se gotovo kdaj sooči tudi z grdimi sanjami oziroma nočnimi morami. Te kažejo na intenzivno doživljanje določenih obremenjujočih vsebin. Tudi tu prednjačijo ženske, saj naj bi bile njihove sanje bolj čustvene in žive, medtem ko si jih moški redkeje zapomnijo in niso tako obremenjeni z občutki. Vendarle pa je spanje izrednega pomena za naš organizem, saj se lahko le spočiti soočamo z vsakodnevnimi obveznostmi. Zato si vsaj na svetovni dan spanja privoščite krepčilen lepotni spanec.

Na svetovni dan spanja si privoščite krepčilen spanec.
Na svetovni dan spanja si privoščite krepčilen spanec.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368