Zadovoljna.si
Anja Bukovec je žirijo navdušila z duhovito, originalno in tudi "sočno" pesmijo.

Novice

Talenti: Anja, ženska brez dlake na jeziku!

V.P.
09. 04. 2013 09.04
7

Anja Bukovec zase pravi, da je umetnica, iskrena in da ljubi smeh. Slovenska javnost jo je spoznala v četrti oddaji Slovenija ima talent, ki jo ob nedeljskih večerih lahko spremljate na POP TV in v kateri je Ljubljančanka navdušila z duhovito, originalno in tudi "sočno" pesmijo, za katero je besedilo napisala kar sama. Anja, ki je po poklicu prevajalka, deli usodo številnih mladih ljudi v Sloveniji in je brez službe. A se ne da! Pravi, da ostaja optimistka in verjame v lepšo prihodnost.

Anja Bukovec je žirijo navdušila z duhovito, originalno in tudi "sočno" pesmijo.
Anja Bukovec je žirijo navdušila z duhovito, originalno in tudi "sočno" pesmijo.FOTO: Aljoša Kravanja
Občinstvo ste presenetili z izvirnim besedilom, ki ste ga napisali na glasbo pesmi legendarne francoske pevke Edith Piaf Non, je ne regrette rien. V izvirniku Piafova poje o tem, da ničesar ne obžaluje, ker se njeno življenje in njena sreča začenjata danes, z novim moškim. V vašem besedilu pa se junakinja poslavlja od svojega moškega in ga prepušča drugi, če se ne motim?! Kako je sploh nastala vaša pesem (besedilo) in zakaj ste izbrali prav pesem Edith Piaf?

Edith Piaf je definitivno ikona šansona in posebna ženska s svojevrstno karizmo. Ko sem preučevala njeno življenjsko zgodbo, sem začutila, kako je bila njena pot vse prej kot z vrtnicami posuta s trnjem. Vendar občudujem njen pogum in vse to, kar je dosegla v življenju. Pesem se bolj kot ne poigrava z energijo Edih Piaf, z njenim strastnim duhom.

Tudi izbor njenih oblačil za nastop je bil v slogu Edith Piaf.
Tudi izbor njenih oblačil za nastop je bil v slogu Edith Piaf. FOTO: Aljoša Kravanja
Ste tudi sicer ljubiteljica francoskih šansonov?

Da. Pri njih me očara predvsem to, da lahko pripoveduješ zgodbo.

Besedilo vaše pesmi je precej neprijazno do moškega spola, v pesmi uporabite tudi besede, kot so k*** gleda te! Ste tudi sicer jezni na moške, je povod za besedilo kakšna osebna izkušnja, razočaranje?

Edith Piaf je bila ženska brez dlake na jeziku in takšna sem tudi jaz – če me kaj boli, to povem na glas. Vsi smo že imeli boleče izkušnje v življenju. Umetnost nam ponuja sredstvo, kako izraziti sebe, svojo bolečino, pa tudi humor in veselje. Kot rečeno, pesem ni samo žalostna, pripoveduje na humoren način. Takšna je bila tudi Edith – vedno pripravljena na dobro in ostro šalo.

Ste se odločili za tako provokativno besedilo, da bi izstopali, da bi vas opazili?

Ko pišem, ne razmišljam o tem, kaj po potem z besedilom. Vse nastaja spontano.

Ste napisali več besedil v podobnem slogu ali pa imate morda tudi drugačne pesmi?

Napisala sem nekaj priredb, vendar večino skladb, ki jih pišem in so avtorske, so bolj balade, ki so mešanica pop, jazz in funk sloga z besedilom, ki je velikokrat v angleščini, in pripovedujejo o mojem videnju življenja. Ne vem, zakaj, ampak nekatere stvari lahko enostavno bolje izrazim v angleščini. Mogoče je to poklicna deformacija.

Kako so se na nastop odzvali vaši domači in prijatelji?

Na nastop so se odzvali zelo pozitivno. Všeč jim je bila izvirnost, drznost.

Tudi izbor oblačil za nastop je bil poseben. V slogu Edith Piaf. Kako to?

Kot pravim – res sem se vživela v vlogo te posebne ženske in nekako sem čutila, da je bila z mano takrat na odru. Upam, da je bila ona zadovoljna z mojim nastopom.

Edith Piaf je bila ženska brez dlake na jeziku in takšna sem tudi jaz, pravi Anja.
Edith Piaf je bila ženska brez dlake na jeziku in takšna sem tudi jaz, pravi Anja.FOTO: Matic Kuder

Zakaj ste se odločili nastopiti na Slovenija ima talent. Bi radi začeli glasbeno kariero?

Slovenija ima talent je zagotovo lepa priložnost za nastop in nastopati na tako čudovitem prizorišču, kot je opera, in s krasno publiko je res enkratno doživetje. Nastopala pa sem tudi že drugje – enostavno uživam v tem in mi je v veliko veselje, še posebej če ti občinstvo vrne to energijo.

Po poklicu ste diplomirana prevajalka. V teh časih je mladim zelo težko dobiti zaposlitev – vi jo imate?

Situacija zagotovo ni rožnata. Ko sem končala fakulteto in so mi pomolili pod nos tisti kos papirja, sem mislila, da so mi odprta vsa vrata. Potem pa vidiš, kako je in da državi ni mar za naraščajoče število diplomantov. Vendar človek ne sme izgubiti upanja, treba se je brcniti v rit, se znajti in iti naprej. Ostajam optimistka in verjamem, da imamo lahko mladi še vedno lepo prihodnost – srečala sem že tako veliko genialnih podjetnikov – imamo čudovite talente. Očitno je ta talent danes najpomembnejši – talent preživetja. Sama se preživljam s honorarnim delom, in sicer s poučevanjem nemškega in angleškega jezika in deloma tudi s prevajanjem, čeprav se na tem področju kriza pozna.

Z nastopom na oddaji Slovenija ima talent človek postane prepoznaven. Že čutite "posledice" slave?

Ah, to pa še ravno ne. No, nisem opazila.

Anja je prepričana, da umetnost ponuja človeku sredstvo, kako izraziti svojo bolečino, pa tudi humor in veselje.
Anja je prepričana, da umetnost ponuja človeku sredstvo, kako izraziti svojo bolečino, pa tudi humor in veselje.FOTO: Aljoša Kravanja

 Vse zanimivosti, pestro dogajanje in zgodbe iz zakulisja avdicij šova Slovenija ima talent si lahko ogledate na spletni strani šova – slovenijaimatalent.si ter na VOYO.  

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314