Zadovoljna.si
Celica za usmrtitve z injekcijo

Novice

Teresa Lewis je svojo krutost plačala z življenjem

T.G.
26. 09. 2010 18.45
1

Usmrtitev Terese Lewis je razburila svet. Poleg splošnega nasprotovanja smrtni kazni je njen primer še dodatno vznemiril svetovno javnost, saj so usmrtili žensko, za katero so njeni odvetniki dokazovali, da naj ne bi bila zaradi omejenih umskih sposobnosti nikoli sposobna načrtovati zločinov, zaradi katerih je bila obsojena. Poleg tega naj bi se Teresa v zaporu močno spremenila.

Teresa Lewis ja načrtovala kruta umora, kljub temu da je bila umsko omejena.
Teresa Lewis ja načrtovala kruta umora, kljub temu da je bila umsko omejena. FOTO: Reuters

Usmrčena zaradi krutosti in pohlepa

41-letna Teresa Lewis je po petih letih prva ženska, ki so jo usmrtili v ZDA. Usmrtili so jo v Virginiji, obsojena je bila zaradi sodelovanja pri umoru svojega moža in pastorka, z namenom da bi pridobila veliko premoženjsko korist, več kot 250 tisoč dolarjev življenjskega zavarovanja. Tereso so usmrtili z injekcijo, njena smrt pa je sprožila zgražanje širom celega sveta. V Virginiji ženske niso usmrtili že skoraj celo stoletje. Njeno usmrtitev v zaporu Greensville v Jarratu so spremljali njeni podporniki in družinski člani njenih žrtev.

Usodno srečanje

Marca 2000 je Teresa spoznala Juliana Lewisa, ki je pravkar ovdovel, kmalu za tem sta se poročila in Teresa je pustila službo. Decembra 2001 je Julianov sin umrl v prometni nesreči, za kar je Julian prejel 200 tisoč dolarjev odškodnine. Naslednje leto so njegovega drugega sina C.J. vpoklicali v nacionalno gardo in takrat je sklenil življenjsko zavarovanje v višini 250 tisoč dolarjev.

 

Kmalu si je našla mladega ljubimca

Jeseni 2002 je Lewisova spoznala 22-letnega Matthewa J. Shallenbergerja in 19-letnega Rodneyja L. Fullerja. Z 11 let mlajšim Shallenbergerjem je imela spolno razmerje, spolne odnose je imela sicer z obema. Nekoč je s seboj na srečanje z mladeničema peljala svojo 16-letno hčer, ki je nato imela v avtomobilu spolne odnose s Fullerjem, medtem ko je njena mama v drugem avtomobilu bila s svojim ljubimcem.

Skovali so načrt

Lewisova in Shallenberger sta kmalu začela kovati načrte o tem, kako bi umorila Juliana in si razdelila denar, ki bi pripadal Teresi, če bi njen soprog umrl. Prva akcija je stekla oktobra 2002, ko je Lewisova mladeničema dala denar, s katerim bi nabavila vse potrebno za umor. Juliana so nameravali ustaviti na cesti in ga umoriti, vse skupaj naj bi bilo videti kot rop. Vendar jim ni uspelo. Poskusili so znova, tokrat so v načrt vključili še umor C.J. Shallenberger in Fuller sta v zgodnjih jutranjih urah vstopila v prikolico, v kateri sta bivala Lewisova. Shallenberger je ustrelil Juliana, Fuller pa C.J. Teresa je bila v prikolici še dolgo po grozljivih umorih, a ni poklicala pomoči. Šele uro po dogodku je poklicala prvo pomoč, rekoč, da je nekdo med krajo ustrelil njenega moža in pastorka. Ko je prišla policija, je bil Julian še živ. ''Moja žena ve, kdo je bil,“ je dejal policistom. Kmalu za tem je umrl.

C.J. in Julian Lewis sta žrtvi pohlepne ženske.
C.J. in Julian Lewis sta žrtvi pohlepne ženske.FOTO:

Zanimal jo je samo denar

Teresa je le nekaj dni po umorih skušala priti do denarja svojega moža in do zavarovanja njegovega sina. Precej neprevidno je kazala svojo željo po denarju in tako postala sumljiva za preiskovalce. Neprevidna je bila celo že pred umorom, ko je nekemu znancu razlagala, kako bi dobila denar, če bi Julian in C.J. umrla.

Priznala je krivdo

Novembra 2002 so Tereso soočili z dokazi zoper njo in tako je priznala, da je Shallenbergerju ponudila denar, da umori Juliana. Lewisova je bila kmalu obtožena sodelovanja pri umorih. Njena odvetnika sta kaj kmalu spoznala, da ji grozi kazen usmrtitve, v poskusu, da bi jo rešili pred to usodo, je Lewisova priznala svojo krivdo.

Umsko omejena?

Njena obsodba ostaja sporna zaradi tega, ker so na Lewisovi naredili tudi test inteligence in ugotovili, da njen IQ dosega borih 72 točk. Te točke kažejo, da je na meji mentalne omejenosti. Vendar je psihiatrinja ugotovila, da je sposobna razumevanja ter se je popolnoma zavedala, kaj ji grozi. Preverili so tudi, da je priznanje dala zavestno in se zavedala njegovih posledic.

Celica za usmrtitve z injekcijo
Celica za usmrtitve z injekcijoFOTO:

Skrajno hladnokrvna in neusmiljena

Lewisovo so obsodili na smrt, saj je sodnik ugotovil, da so njena dejanja vključevala hudo nasilje in izredno izprijenost duha. V sodbi je zapisano, da je bila Lewisova udeležena v dejanju, ki je bilo skrajno 'hladnokrvno, brez usmiljenja, grozljivo in nečloveško, in to vse zaradi denarja.“ Poleg njenega brezmejnega pohlepa, je sodnike šokiralo dejstvo, da je zvabila moške in svojo mladoletno hči 'v svojo mrežo laži, seksa, pohlepa in umorov.' Poleg tega je bila sposobna v zelo kratkem času moška napeljala k umoru. Dodatni obremenjujoči element pa je bilo dejstvo, da je stala ob svojem umirajočem soprogu, vse dokler ni bila prepričana, da je umrl. Sostorilca sta bila obsojena na dosmrtno kazen.

V zadnjih trenutkih se ni zlomila

Teresa se je do stola, na katerem je dočakala svoje zadnje trenutke, odpravila s stisnjeno čeljustjo, videti je bilo, kot da se ne boji tega, kar jo čaka. ''Rada bi, da Kathy ve, da jo imam zelo rada in da mi je žal,“ je bilo še njeno zadnje sporočilo Julianovi hčeri. Nato so v njeno telo spustili strupe, ki so jo dokončno uspavali. Teresa Lewis naj bi se v zaporu močno spremenila, to naj bi dokazovala pričevanja ljudi, ki so bili z njo v stiku zadnja leta. Pred usmrtitvijo se je srečala s svojo družino, duhovnikom in osebjem, ki ji je nudilo pomoč v zaporu. Teresa je sicer priznala, da je bilo njeno življenje zaznamovano z grobo spolnostjo in varanjem ter vsako vrsto socialne degradacije. "Drogirala sem se, kradla, lagala, med svojimi zakoni sem imela številna zunajzakonska razmerja." Kot je povedal njen oče, je pobegnila od doma, da bi se poročila, nato pa zapustila otroke in pobegnila z možem svoje sestre. Pozneje je imela razmerje še z zaročencem svoje sestre, 'varala' pa ga je z nekim drugim moškim.

Kritike z vseh koncev sveta

V Virginiji so zadnjo žensko usmrtili leta 1912 in pred usmrtitvijo Lewisove je bilo na guvernerja Virginije naslovljenih kar 7300 prošenj, naj ne uresničijo obsodbe. Nič ni zaleglo, da so njeni odvetniki skušali dokazati, da je Teresa nesposobna razsojati. Zanjo se je zavzela tudi Evropska unija, Virginijo je kritiziral celo Iran in na tisoče ljudi po vsem svetu. Virginia je druga ameriška zvezna država, takoj za Teksasom, po številu usmrtitev. Nazadnje so žensko usmrtili v Teksasu leta 2005. Leta 1976 je ameriško vrhovno sodišče ponovno vzpostavilo inštitut smrtne kazni in od takrat so usmrtili že 1200 oseb, od tega je bilo le 11 žensk.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471