Zadovoljna.si
Lažje je lagati, kot poslušati, da ješ premalo ...

Novice

Težava sodobnih žensk: V javnosti prenažiranje, doma stradanje

Ni.J.
2011-07-05 14:30
4

Ste že kdaj občudovali prijateljico, ki je na kosilu z vami pojedla še enkrat več kot vi, in se čudili, kako je lahko tako vitka, ko pa toliko poje? Strokovnjaki ugotavljajo, da gre za novo obliko motenj hranjenja, ki je vse bolj razširjena, mnogi se sploh ne zavedajo, da imajo to težavo.

Prek medijev se je ustvarilo mnenje, da je idealna ženska vitka ženska z idealnimi merami, za dosego tega cilja pa so dekleta pogosto pripravljena storiti marsikaj, celo tako daleč gredo, da ogrozijo svoje življenje, saj na poti do cilja izgubijo predstavo, kakšne bi sploh rade postale, s svojim videzom pa nikakor niso zadovoljne. Zaradi želje po vitkem telesu se borijo z različnimi motnjami hranjenja, včasih se celo zgodi, da je za pomoč že prepozno.

Nova oblika motenj hranjenja

Strokovnjaki ugotavljajo, da se je pojavila še ena motnja hranjenja, podobna bulimiji, pri kateri gre za prenažiranje in nato siljenje, da bi hrano izbruhali, le da oseba z motnjo hrane ne izbruha – prenažira se le pred drugimi, doma pa dobesedno hira. Taka oseba bližnjim navadno laže, da uživa ogromne količine hrane – in pred njimi to dejansko tudi počne, nato pa doma ne zaužije skoraj ničesar, da se ne bi zredila oziroma da bi shujšala.

So krive zvezdnice?

Tak trend hujšanja izhaja predvsem iz ženskih zvezdniških krogov. Iz strahu, da bi jih obsojali, kako nezdravo se prehranjujejo, trdijo, da jedo vsaj petkrat na dan, da jedo vse vrste hrane – od narezkov, sadja, zelenjave, sirov, kruha, testenin in sladic, v javnosti pojedo vse, doma pa ničesar. In tako ohranjajo najmanjšo žensko konfekcijsko številko. Slavni kuhar Gordon Ramsay je za (pre)suho Victorio Beckham pred nekaj časa povedal, da "žre kot konj", Gwyneth Paltrow se je že večkrat hvalila, kako obožuje pice, hitro hrano in mastnega ocvrtega piščanca ter da brez tega preprosto ne zdrži. Nekatere zvezdnice se celo namenoma nastavljajo fotografskim objektivom s hrano v ustih, samo da bi ustvarile vtis, da veliko jedo. A če logično razmislimo – če bi Victoria res pojedla tako velike količine hrane in če bi Gwyneth resnično jedla večinoma nezdravo hrano – kako jima uspeva ohranjati tako vitko telo? Novi trend strokovnjaki imenujejo pojav DIPE (Documented Instance of Public Eating) oziroma potreba po dokumentiranju prehranjevanja v javnosti. S takim ravnanjem ženske tudi vzbujajo zavist drugih žensk, saj se začnejo obremenjevati, kako lahko one toliko manj pojedo, a so precej obilnejše od prijateljice, ki zaužije nenormalne količine hrane.

Prevelik pritisk?

"Zvezdnice so pod velikim pritiskom, saj se zavedajo, da se mnoge ženske zgledujejo po njih," pravi psihiatrinja Rachel Morris. "Kate Moss, recimo, so močno napadali, ko je bila iskrena in javno povedala, kakšne diete se je lotila, in ko je izjavila, da 'Nič ni tako okusno kot občutek, ko si vitek'."


Male laži ... velike težave

Pojavu pravijo tudi liareksija (liar v angleščini pomeni lažnivec). Psihiatrinja Morrisova pravi: "Liareksija je dejansko oblika motenj hranjenja. Povezana je z občutkom nelagodja ob hrani in strahom, da bi bili v družbi izzvani v zvezi s tem, koliko pojemo." Podobno izkušnjo ima tudi 36-letna Jane, ki je za medije izdala svojo zgodbo. "Nimam običajnih motenj hranjenja, imam pa liareksijo in tega se zavedam," je povedala. "Vitka sem zato, ker vsak dan veliko telovadim, nikoli ne jem kruha in vsak dan tečem. Ampak če v družbi prijateljic naročim samo solato, ostale pa jedo testenine, potem me napadajo, zakaj jem tako malo, da sem presuha in da moram pojesti več. Lažje mi je, če takrat pojem toliko kot one, nato pa naslednji dan nadaljujem dieto."

Lažje lagati kot poslušati

"Ženske so včasih druga do druge zelo kritične," razlaga Morrisova. "Če si pretežek in želiš shujšati, te želijo pomiriti in ti govorijo, da si v redu, če si vitek in ješ manj, te kritizirajo, ko naročiš manj. Gre za to, da čutijo, kot da s tem kritiziraš njihovo nedisciplino." Raziskava, ki so jo nedavno izvedli v Veliki Britaniji, je pokazala, da približno tretjina žensk laže o svoji teži, tako da niti ni nenavadno, da so pripravljene lagati o tem, kako ohranjajo postavo. "Za liareksijo so psihološki razlogi," je prepričan James Lamper, dietetik. "Številne ženske, ki hujšajo, so po naravi perfekcionistke. Neprestano se primerjajo z drugimi, obenem pa nočejo dati vtisa, da se za svoje telo pretirano trudijo," dodaja.

Danes popoln ne pomeni biti le vitek

S kilogrami se prepogosto ukvarjajo tudi ženske takoj po porodu. "Namesto da bi se posvečale otroku, z njim preživele čim več časa na zraku in se gibale, se lotevajo enoličnih diet in se zapirajo v telovadnice," ugotavlja svetovalec za motnje hranjenja v londonski bolnišnici Capio Nightingale Hospital, dr. Yoram Inspector. "To je težava moderne družbe in motiviranje samega sebe se prevečkrat zamenjuje z obremenjevanjem s telesom, postavo. Biti popoln danes ne pomeni le biti vitek, ampak biti vitek in dajati vtis, da poješ na tone hrane. In to je narobe," pravi. "To ni naravno. Ne moreš pojesti vsega, kar vidiš, in biti suh. Tako preprosto ne gre. Po tridesetem letu se metabolizem upočasnjuje in ni res, da zvezdnice pojedo vse to, kar pravijo, in so še vedno tako vitke. Treba je paziti na prehrano, se dovolj gibati …, zdravo živeti. Edino tako smo lahko vitki," še razlaga in dodaja, da "ženske, ki v javnosti ogromno jedo, sicer pa so pretirano vitke, skrivajo resne motnje hranjenja".

Preobremenjeni smo drug z drugim

Okoli 1,6 milijona Britank ima motnje hranjenja. Anoreksija je značilna predvsem za dekleta že v zgodnji puberteti, bulimija, pretiravanje s športom in hiranje, ki traja po več dni, pa se pojavlja tudi v kasnejših obdobjih, celo pri 30. in 40. letu starosti, je pokazala nedavno opravljena raziskava. Liareksija je med moškimi manj pogosta, saj ti v družbi le redko komentirajo prehranjevalne navade drug drugega. Je to torej pojav, ki je nastal zaradi tega, ker smo preveč obremenjeni s svojo podobo, s tem, kaj vse bi morali pojesti, da nas drugi ne bi nadirali. Rešitev je tako v tem, da drug drugemu dopustimo, da uživa, kar želi in kolikor želi. Kaj bo kdo jedel, je pač odločitev posameznika.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141