Zadovoljna.si
Moški gospodinjec - 5

Novice

Trend: Moški postaja gospodinjec

Z.C.
29. 08. 2011 14.57
0

Ekonomska kriza, ki drži v krempljih takorekoč ves svet, med drugim prinaša dokaj konkretne družbene spremembe. Številni moški, vsaj v Ameriki je tako, so se znašli v situaciji, da morajo ponovno razmisliti o svoji vlogi v družini. Izguba službe, pojav, ki je v času hude recesije dokaj pogost, marsikaterega predstavnika močnejšega spola prisili, da se reorganizira in nauči opravljati gospodinjska opravila, ki so bila doslej predvsem v domeni njegove boljše polovice.

Ameriški moški so zavihali rokave in se prelevili v zgledne gospodinjce ...
Ameriški moški so zavihali rokave in se prelevili v zgledne gospodinjce ...FOTO:
Predvsem v ZDA se vse bolj širi nuja, da je očka tisti, ki se ukvarja z domom in otroki, medtem ko gre mamica v službo in domov nosi edini vir dohodka za preživetje družine. In začuda se je izkazalo, da je gospodinjec v hlačah vešč domačih opravil, pa še zadovoljen povrhu vsega. Študija, ki so jo predstavili na 106. letnem srečanju združenja sociologov v Las Vegasu pod vodstvom Ilane Demantas z univerze iz Kansasa, kaže, da nova podoba moškega ne kaže možakarja v krizi, temveč osebo, ki je zadovoljna s svojim novim položajem v družinskem krogu. Ekonomska kriza je v ZDA hudo prizadela marsikatero družino. Ni naključje, da so tokratno krizo poimenovali ' mancession', saj so v večji meri žrtve moški: novembra lani je denimo bilo brezposelnih 10,4 odstotka moških, kar je 2,4 odstotka več kot žensk.

... kljub temu ohranjajo svojo moško vlogo v krogu svoje družine.
... kljub temu ohranjajo svojo moško vlogo v krogu svoje družine. FOTO:
Moški se ne vdajo

Kot je pokazala raziskava, so moški zavihali rokave in reorganizirali svoje življenje ter se prelevili v zgledne gospodinjce. Poleg vsega pa so s svojim novim statusom celo zadovoljni in hvaležni, da je partnerica lahko obdržala svojo službo, zahvaljujoč kateri lahko omogoči vsej družini preživetje. "Identiteta moških se je spremenila. Danes so ponosni, da lahko prispevajo s tem, ko vodijo gospodinjstvo in tako omogočijo, da žena dela. Kljub temu ohranjajo svojo moško vlogo ter avtoriteto v krogu svoje družine." 

Američani so gospodinjci, kaj pa Evropejci?

V raziskavi, ki jo je pred dvema letoma izvedla tržno raziskovalna družba Ipsos, se je izkazalo, da se evropski moški izogibajo likanja, čiščenja stranišč in pranja perila. 59 odstotkov jih priznava, da se ob omembi gospodinjskih opravil obnašajo, kot da ne slišijo. Raziskava je potekala v štirih evropskih državah: Španiji, Franciji, Italiji in Veliki Britaniji, rezultati pa so med drugim še pokazali, da skoraj dve tretjini vprašanih moških (63 odstotkov) priznava, da se pošteno zmrdujejo ob omembi likanja ali pa to gospodinjsko opravilo povsem zavračajo. Še manj jim diši čiščenje sanitarij, saj to častno opravilo zavrača ali s pošteno kislim obrazom opravlja 67 odstotkov vprašanih moških.

Evropski moški nosijo smeti, nakupujejo, kuhajo

Če ste mislili, da so moški v gospodinjstvu povsem nekoristni, ste v zmoti. Kar 74 odstotkov jih priznava, da brez težav odnesejo smeti, 67 odstotkov jih redno nakupuje, 56 odstotkov jih kuha in verjeli ali ne, 53 odstotkov jih pomiva posodo. Večinsko mnenje žensk (73 odstotkov) je, da je breme gospodinjskih opravil na njihovih plečih. Moški pa tudi niso povsem nesamokritični, saj jih 59 odstotkov priznava, da bi po hiši morali postoriti več. Zanimivo je, da je delitev gospodinjskih opravil vzrok za prepir v 47 odstotkih gospodinjstev, še posebej tam, kjer sta člana mlajša od 35 let. Najpogosteje so si zaradi tega v laseh v Španiji (52 odstotkov gospodinjstev), najmanj pa v Veliki Britaniji (42 odstotkov gospodinjstev).

Evropejci niso prav veliki ljubitelji gospodinjskih opravil.
Evropejci niso prav veliki ljubitelji gospodinjskih opravil.FOTO: iStockphoto

Seks kot nagrada za pomoč v gospodinjstvu

Če smo doslej govorili predvsem o tem, da izguba službe vpliva na to, da moški hočeš nočeš mora poprijeti tudi za dela v gospodinjstvu, pa bo najverjetneje za mnoge zelo zanimivo zvedeti, kakšno povezavo imata gospodinjstvo in seks. Če moški pomaga ženski v gospodinjstvu, si lahko obeta več seksa, je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo 7.000 parov. Strokovnjaki so jih spraševali po tem, kolikokrat na teden imajo spolne odnose s svojimi partnerji. Prišli so do zanimive ugotovitve – pari, ki si gospodinjska dela delijo, so pri spolnosti bolj odprti in pripravljeni na različne kompromise.

Pomoč v gospodinjstvu prinaša več seksa. Zato fantje, razmislite!
Pomoč v gospodinjstvu prinaša več seksa. Zato fantje, razmislite!FOTO:

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413