Zadovoljna.si
Tina je tekmovalka iz pravega testa.

Novice

Tina Maze: Srečno zaljubljena prismučala olimpijski medalji

Nina Valant
27. 02. 2010 13.44
7

Slovenijo je dvignila na noge. Vendar je bila pot do takih uspehov trnova in ne vedno rožnata. Da se danes lahko veselimo skupaj z njo, je zaslužna predvsem njena družina. Mama Sonja nam je zaupala Tinino zgodbo o uspehu.

Tina Maze, 27-letna Črnjanka, je poleg Petre Majdič v teh dneh nacionalna junakinja. Simpatična rjavolaska je na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojila že dve srebrni kolajni in tako dobila najlepše možno darilo za svoj dolgoletni trud in odrekanja, ki se jim vrhunski športniki ne morejo izognti. Ko so se njeni vrstniki še v osnovni in srednji šoli podili po travnikih in gozdovih, je Tina že trdo trenirala in kot mlada deklica živela zelo disciplinirano.

Tina skupaj s svojo mamo Sonjo in očetom Ferdom.
Tina skupaj s svojo mamo Sonjo in očetom Ferdom. FOTO: osebni arhiv

Prikrajšana za otroštvo

Pogovarjali smo se s Tinino mamo Sonjo, ki nam je povedala, da je Tina zagotovo izgubila del otroštva: "Če se spustiš v tak šport, kot je smučanje, pomeni, da si že od malih nog 250 do 300 dni na leto od doma. To pomeni, da je absolutno bila prikrajšana za trenutke s prijatelji, sošolci in družino. Tako pač je, če se za eno stvar odločiš, vztrajaš in se trudiš, da ti uspe, potem si za druge stvari malo prikrajšan." Mama, ki je njena najbolj zvesta navijačica, je prepričana, da Tini nikoli ni bilo in ji ne bo žal za izgubljeno otroštvo, saj se z uspehi, ki jih dosega zdaj, to vse povrne. "Bili so trenutki, ko ji je bilo hudo, in se je spraševala ali naj vztraja, ampak vedno znova se je pobrala, in to sezono je res zelo močna."

Tina se je smučati naučila s tremi leti in v osnovnošolskih letih trenirala še odbojko ter 6 let hodila v glasbeno šolo. Po osnovni šoli se je odločila, da je smučanje njena strast in bila sprejeta v žensko B reprezentanco. Že v mladih letih se je pokazalo, da ima Črnjanka neizmeren smučarski talent, saj se je na tekmah postavljala ob bok leto dni starejši Janici Kostelič. Hrvatica jo je premagovala, vse dokler Tina ni dobila prav posebne motivacije. Njen oče ji je rekel, da bo prenehal kaditi, če bo boljša od Janice, in že na prihodnji tekmi je Tina stala na najvišji stopnički. Oče pa je še danes nekadilec.

Družina je bila tista, ki se je Tini prilagajala v vsakem pogledu, je povedala mama Sonja: "Spremljali smo jo na treningih, tekmah, jo vozili okoli. Vsi smo bili predani temu, da smo ji omogočili, da je trenirala in da je vse teklo, kot je treba. Zdaj je to drugače, spremljamo jo na tekmah, in ko pride domov poskrbimo, da so stvari takšne, kot si želi, da občuti družinsko ljubezen. Seveda je domača kuhinja tista, ki jo je Tina najbolj vesela, glede na to, da ima gostinske in hotelske hrane čez glavo. Vedno jo čakajo juha in ostale domače stvari, odvisno, kakšne želje ima."

Neizmerno veselje na podelitvi njenega prvega olimpijskega srebra.
Neizmerno veselje na podelitvi njenega prvega olimpijskega srebra. FOTO: Reuters

Prava mala borka

Tina je bila po maminih besedah zelo pridna in delovna deklica, z njo niso imeli nikakršnih problemov in že od malega je vedela, da mora iti za tisto, kar dela, do konca. To prepričanje se je drži že celo njeno športno kariero. "Tina je trmasta, ko pa ni v vlogi smučarke, je skromna punca in zelo topla oseba. Vesela sem, da je taka, kot je."

Že kot deklica je bila Tina strašna borka. "Vedno se je znala potegniti zase, ni bil problem se stepsti s kakšnim sošolcem, malo za šalo in malo za res. Ravno ne dolgo nazaj smo se skupaj smejali enemu takemu dogodku. Ne vem sicer, kakšen problem je bil, kakšen spor sta imela s sošolcem, se pa je z njim stepla. Niti fantom se ni pustila."

Med vrstniki se je torej znala postaviti zase. Vedno je bila tudi pridna učenka, tako v osnovni kot srednji šoli, kjer so ji profesorji in sošolci stali ob strani. "Če si dober v eni stvari, si ponavadi tudi v drugih, ker si vajen reda in discipline, sploh pri vrhunskem športu," je prepričana Sonja.

Ni bila tipična najstnica

Da je Tina svojeglava in malce posebna, so napisali že mnogi, nekateri so ji zamerili tudi to, da se je pred dvema letoma odcepila od slovenske smučarske zveze in od takrat trenira pod okriljem svoje ekipe, s katero zdaj dosega vrhunske rezultate. Že pred leti jo je z besedami 'head-case' ('pacientka', 'zblojena') opisal še en posebnež belega cirkusa, Bode Miller, ki tako kot ona trenira sam. To, da je trmasta, se je pokazalo že v otroških letih. Ravno tako ni bila tipična najstnica, kot so bile njene vrstnice. "Mislim, da prave pubertete, ko te 'vrže na glavo', pri njej ni bilo. Tako je bila predana športu, da ni imela časa razmišljati o najstniških vragolijah in ji hormoni niso podivjali."

Vedno je bila športno oblečena, je povedala mama: "Najraje je bila v trenirki in kavbojkah, niti se ni ličila, vse to je prišlo pozneje. Zdaj se rada uredi, naliči, lepo obleče in si nadene nakit iz svoje linije, ki ga je po njenih željah oblikovala znana slovenska zlatarna."

S svojo lepoto je zagotovo osvojila srca mnogih moških, še več tudi zato, ker je kot vrhunska športnica že od nekdaj več v moški kot v ženski družbi. "Smučanje je pač tak šport, da ga več ali manj sestavljajo moške ekipe. Težko sicer rečem, kako se Tina počuti, vendar če se postavim v njeno kožo, bi si verjetno želela družbo ženske prijateljice. Je pa res, da je Tina individualistka in je to ni nikoli preveč motilo. Seveda pridejo trenutki, ko bi rada po žensko poklepetala, vendar to reši s telefonskim klicem," pove mama.

Svoje ljubezni ne obešata na veliki zvon.
Svoje ljubezni ne obešata na veliki zvon.FOTO: Damjan Žibert

Zaljubljena dosega boljše rezultate

Velikokrat se v vrhunskem športu pojavlja tudi vprašanje, ali srečno zaljubljeni športniki dosegajo boljše rezultate in ali naj bodo partnerji na velikih tekmovanjih na prizorišču dogajanja, ali naj vse skupaj spremljajo le preko televizijskih ekranov? Tina je verjetno dokaz, da boljše rezultate dosega, ko ima ob sebi partnerja in je zato srečna. Pred leti je namreč tudi s tem imela težave, saj ji je takratni partner omejeval osredotočenost na treninge in tekmovanja. Zdajšnji trener Andrea Massi, ki je tudi njen fant, kar sicer pred mediji bolj kot ne skrivata, je, kot kaže, pravi motivator in tisti, ki je iz nje znal narediti vrhunsko tekmovalko.

To se je vsekakor pokazalo zdaj, ko je osvojila dve srebrni olimpijski kolajni, ki sta za tako malo državo, kot je Slovenija, lahko kar zlati. Tina je ob osvojitvi druge medalje povedala: "Noro, vesela sem. Rekla sem, da pridem sem po dve kolajni, možnosti sem imela in izkoristiti jih mi pomeni največ. Od tu odhajam z izpolnjenimi cilji, tako življenjskimi kot otroškimi in z mirno vestjo. To mi pomeni zares veliko! Osvojiti dve medalji na olimpijskih igrah je nekaj enkratnega." Tina je z dvema srebrnima kolajnama na največjem športnem tekmovanju postala tudi najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov.

Mi ji želimo, da bi bila še dolgo srečno zaljubljena in bi dosegla še veliko vrhunskih rezultatov, s katerimi je poplačan ves njen trud od mladih nog naprej.

Tina na podelitvi druge srebrne medalje.
Tina na podelitvi druge srebrne medalje.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493