Zadovoljna.si
Hrana

Novice

Motnja hranjenja: je samo sir, kruh in krompir

Z.K.
30. 07. 2012 14.25
1

Abi Stroud trpi za nenavadno motnjo hranjenja in v devetih letih ni zaužila nič drugega kot sir in krompir, saj jo druga hrana straši. Že ob misli, da bi jedla sadje ali zelenjavo, doživi panični napad. Svoje motnje se 18-letna Britanka zelo sramuje in zaradi tega še nikoli ni imela fanta.

Strah jo je hrane

Odlična učenka Abi Stroud trpi za motnjo hranjenja, ki je mnogi sploh ne bi priznali za motnjo, temveč izbirčnost pri hrani, poroča Dailymail. 18-letnica že devet let živi od sira, kruha in krompirja, ob misli na drugo hrano pa doživlja panične napade. Strah jo je skoraj vse hrane, kar jo pušča ujeto v uživanju le tiste, ki jo pozna. "Živim le od krompirja, sira in kruha, tega se močno sramujem. Nikoli nisem imela fanta, saj me je strah, kaj bi si mislil. S prijatelji nikoli ne grem na kosilo ali večerjo, saj se bojim, da bi me silili v drugo hrano,“ pove Abi. Uživa le hrano, ki jo pripravi njena mama. Kadar je odsotna, pa je v restavracijah s hitro prehrano. Kadar jo kdo poskuša prepričati v to, da bi poskusila kaj novega, postane omotična in občuti slabost. Želi si pomoči, saj noče biti ves čas podrejena svoji odvisnosti.

Hrana
Hrana FOTO:

Je kriva babičina smrt?

Motnja hranjenja je v njenem življenju prisotna že devet let. Abi verjame, da je povezana z babičino smrtjo, saj je bila na svojo babico močno navezana. "Pri 10 letih sem prenehala jesti skoraj vse. Fizično nisem bila zmožna zaužiti nekaj, česar nisem želela. To se je zgodilo v času, ko je umrla moja babica, zato težavo povezujem z njeno smrtjo. Kadar me nekdo želi prepričati v to, da bi poizkusila kaj drugega, mi srce začne biti kot noro. Najprej me zmoti vonj, zatem že sama misel na teksturo hrane,“ pojasni. "Vse skupaj je tako sramotno, da se pogosto pretvarjam, da mi je nekaj všeč, čeprav mi je v resnici ogabno,“ še doda.

Motnjo si želi premagati

Omejen jedilnik Abi povzroča tudi zdravstvene težave, saj je pri 16 letih tehtala 95 kilogramov. Zaradi tega je bila tudi pri zdravniku, ta pa jo je odslovil. "Rekel mi je, da grem le skozi neko obdobje v življenju, ki ga moram premagati, sicer ne bom nikoli imela otrok in bom umrla mlada,“ pove. Namesto da bi spremenila prehrano, je začela manj jesti, saj je le tako lahko zmanjšala svojo težo. Lani je obiskala specialista, ki ji je postavil diagnozo selektivne motnje hranjenja. „Zdaj vem, da nisem le izbirčna, temveč gre za bolezensko stanje. Delam na tem, da bi lahko končno poizkusila nekaj novega,“ je odločena Abi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368