Zadovoljna.si
Tudi živali težko prenašajo vročino. Nikar ne pozabite nanje.

Novice

V vročih dneh poskrbite zase, za živali in rastline

Z.C./STA
20. 06. 2012 12.02
0

Čeprav pred vročino ne moremo pobegniti, lahko njene učinke ublažimo in si privoščimo sproščujočo osvežitev. Vročina pospešuje utrujenost, vpliva na popuščanje koncentracije in zmožnost hitrega odzivanja, zato republiška uprava za zaščito in reševanje opozarja na primerno ravnanje ob visokih temperaturah, ki bodo danes in v četrtek lahko dosegle tudi 35 stopinj Celzija. V teh vročih dneh so najbolj ogroženi bolniki, starostniki, majhni otroci in ljudje s čezmerno telesno težo.

Kako se osvežiti

Med največjo vročino se lahko osvežite pod tušem ali noge namočite v posodo hladne vode. Tudi kepica sladoleda bo sladka osvežitev. V senci si privoščite domačo limonado ali naravni sadni sok. Namesto vroče juhe kosilo začnite s skledo solate. Če ste v največji vročini prisiljeni sedeti v pisarni, se ne hladite s klimo! Ta vam lahko hitro prinese prehlad ali virozo. Vključite jo med kosilom, ko je pisarna prazna, izogibajte pa se neposrednemu pihanju. V službi si omislite tudi hitro in osvežujočo prho obraza z vodo v spreju. Dobite jo v lekarnah in boljše založenih drogerijah ter jo uporabite v vsakem trenutku. Pijte dovolj vode in se izogibajte pretiranemu pitju kave, ki povzroča dehidracijo.

Ne zadržujte se na prostem

Zaradi povečane koncentracije ozona se lahko pri občutljivih ljudeh pojavijo oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje in pekoč občutek v očeh. Zato se je dobro izogibati daljšemu zadrževanju na prostem predvsem popoldne, ko so vrednosti ozona najvišje, opozarjajo.

Izberite lahka oblačila

Oblačila naj bodo lahka in iz naravnih materialov. Najbolje se boste počutili v bombažu ali lanu. Kroji naj bodo nekoliko širši, saj tesen stik s tkanino povzroča še večjo vročino. Veliko pozornosti namenite tudi spodnjemu perilu, saj vam poletje lahko prinese različne glivične okužbe, ki nastajajo zaradi pretirane vlage in znoja. Obutev naj bo usnjena ali iz lahke gume, ki omogoča stabilen in udoben korak. Izogibajte se plastiki, ki povzroča čezmerno potenje in drsenje stopala. Pred UV-sevanjem se ustrezno zaščitite tudi s sončnimi očali in zaščitnimi kremami.

Izognite se fizičnemu naporu

Povečan fizični napor odsvetujejo, dobro pa se je umakniti v naravo ali višje ležeče kraje. A neizkušenim in fizično slabše pripravljenim obisk gora v vročih dneh odsvetujejo. Tisti, ki se bodo tja odpravili, pa morajo na pot oditi zgodaj zjutraj ter ustrezno pripravljeni in opremljeni. S seboj je treba vzeti dovolj vode.

Prezračite avtomobil

Tisti, ki se bodo na pot odpravili z avtomobilom, ga morajo pred začetkom vožnje dobro prezračiti in ohladiti. Če vozilo parkirate na soncu, prekrijte vetrobransko in zadnje steklo ali armaturno ploščo, še svetujejo. Otrok in živali pa se ne sme nikoli puščati samih v zaprtem vozilu.

Ne pozabite na živali in rastline

Tudi sicer je treba poskrbeti, da imajo živali dovolj pitne vode, hlevi oziroma prostori, kjer se nahajajo, pa naj bodo dobro prezračeni. Prostore je sicer priporočljivo temeljito prezračiti ponoči in zjutraj, podnevi pa z zastiranjem oken preprečiti njihovo segrevanje. Vročina in suša lahko škodujeta tudi rastlinam, zato jih je dobro zalivati zjutraj ali po sončnem zahodu.

Tudi živali težko prenašajo vročino. Nikar ne pozabite nanje.
Tudi živali težko prenašajo vročino. Nikar ne pozabite nanje.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413