Zadovoljna.si
Krilo - avtomat, zadnji varni trik.

Novice

V zavetju svojega krila

J.G.
06. 11. 2008 19.04
0

Japonci so znani po svojih številnih bolj ali manj uporabnih odkritjih. In prav z Japonske prihaja izum, s katerim se ženske lahko ubranijo pred napadalci. Verjeli ali ne, skrijejo se pod svoje krilo.

Predstavljajte si žensko krilo, ki se spremeni v avtomat za pijače. Pa ne v pravem pomenu besede. Spremeni se v nekakšno rjuho, na kateri je naslikan logo osvežilne pijače in vse ostalo, kar je značilno za takšne aparate, seveda v naravni velikosti. "Skrivališče" si je zamislila in uresničila modna oblikovalka Aya Tsukioka. S tem želi pomagati prestrašenim ženskam, ki bi se v zavetju avtomata lahko potuhnile pred nepridipravi na japonskih ulicah.

Da bi lahko ustregla potrebam različnih žensk, je 29-letna izumiteljica oblikovala tudi kamuflažo, ki jo je mogoče skriti v kimono ter prestižen model s štirimi stranicami, za bolj popolno skrivanje. Do sedaj naj bi prodali 20 nenavadnih kril, ki jih je podjetna umetnica sama sešila in poslikala. Ali so njen izum lahko koristno tudi že uporabili, pa ni znano.

Stapljanje z okolico

Motiv avtomata za pijačo si je izbrala, ker so le-ti na živahnih ulicah japonskih mest dokaj pogosti. Navdihnile so jo nindže, ki so se nekoč v objemu temne noči skrivale pod črnimi odejami in tako ostajale neopažene. Danes tak način sicer ne bi bil učinkovit, saj so ulice preveč osvetljene.

Krilo - avtomat, zadnji varni trik.
Krilo - avtomat, zadnji varni trik.FOTO: Reuters

Za ženske, ki se bojijo za varnost svojih otrok, je izumiteljica našla rešitev v nahrbtniku, ki se spremeni v hidrant. Tudi teh je na japonskih ulicah veliko. Otrok samo počepne pod njim in že je neviden zasledovalcem. Da pa bi mame še manj skrbelo za njihove otroke, obstaja še nekaj rešitev: mobilniku pastelnih barv starši zlahka sledijo, čip v šolskem nahrbtniku pa jim pove, kdaj je njihov otrok prišel v šolo in nato od tam tudi odšel.

Raje se skrijejo

Na Japonskem naj bi se v zadnjem času zmanjšalo število kriminalnih dejanj, a kljub temu prebivalce te države vse bolj skrbi varnost njih samih in njihovih otrok. Zato ni nenavadno, da se ljudje trudijo izumiti čim bolj uporabne naprave za boj pred zločinci. Ali bolj natančno za skrivanje pred njimi. Namesto k uporabi prenosnega solzivca se zatekajo k novim rešitvam, nekaterim visokotehnološkim, drugim bolj domiselnim.

Japoncem je lažje, če se skrijejo,“ pravi Tsukiokova. „Če bi nase opozorili mimoidoče, bi se le osramotili.“ Ali pa skrijejo svoje dragocenosti. Te pa lahko skrijejo v „kanalizacijski torbici“, ki je prav tako plod njenih zamisli. V le-to skrijemo denarnico in jo položimo na cesto, tako da je videti kot kanalizacijski pokrov. Naivni tatovi naj bi šli kar mimo prepričljivega izuma.

Ne nekoristni izumi

Z Japonske izvira toliko nenavadnih izumov, da zanje celo obstaja prav poseben izraz. 'Chindogu' ali nenavadne priprave je populariziral Kenji Kawakami. Na stotine njegovih namenoma nepraktičnih in smešnih izumov so vzbudile pozornost javnosti povsod po svetu. Le malo ljudi ne pozna rolice toaletnega papirja, ki si jo ob senenem nahodu pritrdimo kar na glavo, da nam je vedno pri roki. Manj znani pa so mačji copatki s krpicami za brisanje tal, s katerimi maček ob sprehajanju po stanovanju še čisti.

Izumitelj Kenji Kawakami, ki ga pozna ves svet.
Izumitelj Kenji Kawakami, ki ga pozna ves svet.FOTO: Reuters

Kawakami meni, da so morda nekateri izumi res neuporabni, a so vseeno pomembni. Nekdo lahko ob pogledu na kašnega dobi še boljšo zamisel in jo nato tudi uresniči. Celo nekatere manj nenavadne protizločinske napravice so narejene po neki logiki. Ženska sončna očala imajo stekelca, ki oči popolnoma zakrijejo, tudi od strani. Stekelca pa so tudi tako temna, da nihče ne more videti, kam ženska gleda, kar je še posebej uporabno na prenatrpanih vlakih Tokia, kjer so ženske vedno v strahu, da bi jih moški spolno nadlegovali.

Krilo avtomat deluje!

Tsukiokova je uporabnost krila avtomata pokazala na tokijski ulici. Sicer so jo sprva mimoidoči radovedno opazovali, ko je razgrnila svojo 'rjuho' in se postavila za njo, a ko je mirno stala poleg ostalih uličnih avtomatov za pijačo, je bilo videti, da je nihče ni niti opazil. In če nas ne opazijo, se lahko počutimo varneje.

Japonci takšne in drugačne izume običajno sprejemajo brez posmehovanja, zato imajo tudi toliko pogumnih izumiteljev. Morda so nekateri izumi v praksi res neuporabni, a važno je, da ljudje poskušajo stvari spremeniti na bolje in pomagati svojim sodržavljanom in morda tudi drugim v svetu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404