Zadovoljna.si
Prometna nesreča

Novice

VIDEO: Ko se zaradi ličenja zgodi tragedija

Z.N.
01. 07. 2012 11.26
14

Petra je tako kot vsako jutro zamujala v službo, zato se je kot ničkolikokrat doslej ličila kar med vožnjo do cilja. Najprej puder in malo sence na veke, le še maskara in bom nared, je pomislila. Namesto da bi gledala, kaj se dogaja na cesti, je vso pozornost usmerila nanašanju maskare na svoje trepalnice, ob tem pa brzela po cesti, polni prometa. V tistem se je zgodilo ...

... ustavil jo je policist in jo oglobil. Petrina zgodba ima srečen konec, saj je neodgovorna mladenka plačala zgolj denarno kazen. Lahko bi se končalo veliko bolj tragično. Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, je namreč pokazala, da kar 500 tisoč prometnim nesrečam botrujejo Britanke, in to zato, ker sem med tem, ko vozijo, ličijo. Tudi marsikatera Slovenka se lepotiči med vožnjo. Približno petina voznic, ki so sodelovale v raziskavi, opravljeni na vzorcu 4000 Britank, je priznala, da so med vožnjo že uporabljale maskaro. V neprijetni situaciji se je zaradi ličenja med vožnjo znašlo že 3 odstotke voznic. Med vprašanimi so lepoto pred varnost postavljale predvsem ženske, stare od 18 do 21 let. 27 odstotkov teh je namreč priznalo, da se pogosto ličijo med vožnjo, 9 odstotkov deklet, starih 18 let, pa je zaradi tega že doživelo prometno nesrečo.

Ličenje med vožnjo ima lahko grozljive posledice!

Sian Lewis iz podjetja Diamond, ki je opravilo raziskavo, je dejal, da so rezultati raziskave zaskrbljujoči, saj ženske z ličenjem v nevarnost ne postavljajo le sebe, temveč ogrožajo tudi vse ostale udeležence v prometu. "Vsi imamo zelo zapolnjene dneve in vsem primanjkuje časa za določene stvari, toda ličenje med vožnjo pomeni, da voznica ni skoncentrirana na vožnjo in dogajanje na cesti, temveč le na ličenje. Je to, da je ženska naličena, res pomembnejše od življenja voznice ter varnosti drugih na cesti in ob njej?" je še dejal. "Ženske običajno res zmorejo početi več stvari hkrati, ampak vožnja je res opravilo, med katerim naj ne bi počeli ničesar drugega." "Vožnja zahteva veliko mero koncentracije in samo trenutek nepozornosti lahko pripelje do grozljive nesreče s katastrofalnimi posledicami," je dodal Kevin Clinton z oddelka za varnost na cesti. "Zato vsem priporočam, da ličenje in podobna opravila opravijo, preden sedejo za volan."

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413