Zadovoljna.si
Deklice morajo prestati grozljive bolečine zaradi prepričanja njihovih staršev.

Novice

VIDEO: 'Likanje prsi' afriških deklet

Z. T.
28. 07. 2010 16.55
13

Ženska, ki živi v razvitem svetu, si težko predstavlja, da še vedno obstajajo dežele, kjer nežnejši spol pravzaprav nima nobenih pravic. Tako v nekaterih afriških državah dekletom žgejo prsi z vročim kamenjem, da bi preprečili njihovo rast in prezgodnje spolne odnose.

'Likanje prsi' pusti na telesih žensk trajne zdravstvene posledice.
'Likanje prsi' pusti na telesih žensk trajne zdravstvene posledice.FOTO: YouTube
Po podatkih OZN kar 3,8 milijona deklet iz držav zahodne in osrednje Afrike tvega, da bodo žrtve 'likanja prsi'. Ta praksa, gre pravzaprav za pohabljanje, je najbolj razširjena v Kamerunu. Gre za to, da deklicam, ki so se ravno začele razvijati, z vročimi kamni masirajo prsi ter pritiskajo nanje. Namen je preprečiti, da bi se dekletom dojke razvijale in zrasle ter s tem ne bi bile privlačne za moške. V Kamerunu je kar četrtina deklet podvržena tej kruti praksi.
Deklice morajo prestati grozljive bolečine zaradi prepričanja njihovih staršev.
Deklice morajo prestati grozljive bolečine zaradi prepričanja njihovih staršev. FOTO: YouTube

Trajne zdravstvene posledice

Običajno to kruto prakso opravljajo kar matere deklet, ki se bojijo, da bi njihove hčere prezgodaj zanosile ali bile celo žrtve posilstev. Toda za dekleta je 'likanje prsi' mučenje, zaradi katerega ima večina trajne zdravstvene posledice, nastanejo jim gnojne rane, huda vnetja, dojki sta različni, imajo ciste, včasih jim prsi popolnoma izginejo. Pravih raziskav o poškodbah, ki nastanejo na prsih zaradi 'likanja', ni, a zdravniki razlagajo, da so v prsih vezna tkiva. Masiranje in pritiskanje z žgočimi predmeti na prsi, ki se razvijajo, povzroči motnje v rasti teh tkiv.

Grozovite bolečine

Dekleta, ki so doživele 'likanje prsi', opisujejo grozovite bolečine, ki so jih prestajale, medtem ko so jim običajno matere z žgočim kamenjem pritiskale na prsi in jih masirale. Matere običajno nimajo pomislekov do tega početja, saj so prepričane, da na ta način ščitijo lastne hčere pred nezaželeno nosečnostjo.

Pogovor je nujen

Antropolog dr. Flavien Ndonko je prepričan, da 'likanje prsi' zagotovo ni dober način, s katerim bi preprečevali zgodnje spolne odnose in nosečnosti. Staršem priporoča veliko bolj učinkovito metodo – pogovor z otroki. ''Z otrokom se je treba pogovarjati o zadevah, ki se tičejo spolnosti. Tako bo dekle vedelo, kaj pomeni odraščanje, kaj rast prsi in kaj menstruacija.“

'Likanje prsi' je prepovedano

V Kamerunu sicer poznajo zakon, ki kaznuje osebe, ki 'likajo prsi' deklicam. Vendar je treba zlorabo prijaviti v nekaj mesecih in zdravnik mora ugotoviti, da je prišlo do poškodb prsi. V tem primeru lahko gre oseba, ki je te poškodbe povzročila, v zapor.

Mednarodne organizacije si prizadevajo za ozaveščanje o nevarnosti te prakse.
Mednarodne organizacije si prizadevajo za ozaveščanje o nevarnosti te prakse.FOTO: YouTube

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471