Zadovoljna.si
Popoln vid brez pripomočkov?

Novice

VIDEO: Popoln vid v nekaj sekundah

Nuša Skala
12. 06. 2008 08.00
3

Očala in kontaktne leče počasi tonejo v pozabo. Za dobrih dva tisoč evrov si lahko privoščite lasersko operacijo, pri kateri vam kirurg odpravi dioptrijo.

Popoln vid brez pripomočkov?
Popoln vid brez pripomočkov?FOTO: iStockphoto


Čeprav operacija traja le dobrih deset minut, pa vam poseg odobrijo šele po vrsti pregledov, med katerimi vam preverijo, vid, izmerijo dioptrijo, debelino roženice, očesne strukture, pregledajo površino roženice in izmerijo očesni pritisk.

Pogosto se za poseg odločajo tudi ljudje, ki imajo različno dioptrijo na enem in drugem očesu. Takšne napake namreč neredko povzročajo hude glavobole.

Eden od pogojev za operacijo je, da je dioptrija konstantna vsaj dve leti, pacient pa mora med drugim dopolniti 25 let.

Kako poteka poseg?

Pred posegom zdravnik s kapljicami ohromi površino roženice in jo naredi neobčutljivo. S posebno alkoholno raztopino s površine roženice odmakne vrhnji sloj epitelnih celic. Laserski žarek z natančno usmerjenimi impulzi preoblikuje in zgladi površino roženice.

Ste se jih naveličali?
Ste se jih naveličali?FOTO: iStockphoto

Med operacijo ste ves čas budni in samo dogajanje dejansko opazujete. Zaradi hladnega žarka svetlobe laser ne ustvarja toplote, kar omogoča zelo natančno odstranjevanje tkiva roženice brez povzročanja toplotnih poškodb na tkivu roženice. S posameznim impulzom laser odstrani 0,25 mikronov debel sloj roženice, kar je primerljivo z 1/200 debeline človeškega lasu.

Zaradi izjemne hitrosti laserja, ki ustvari 400 laserskih impulzov v eni sekundi, laser deluje le 10 do 12 sekund. Sledi ponovno prekritje površine roženice s poprej odmaknjenim slojem epitelnih celic. Na oko kirurg namesti še posebno terapevtsko kontaktno lečo, ki oko dodatno varuje prve dni po operaciji. Po operaciji sledi okrevanje. Zaščitno lečo kirurg odstrani po treh do petih dneh. Dokončno pa se vid stabilizira v dveh mesecih. Rezultati so trajni.

Kirurg korigira dioptrijo za daljavo, za bližino pa bo človek skoraj sigurno potreboval očala.
Kirurg korigira dioptrijo za daljavo, za bližino pa bo človek skoraj sigurno potreboval očala.FOTO: iStockphoto

Kdo ni primeren za lasersko operacijo?

Četudi je vaše oko zdravo, vas lahko zdravnik od operacije odvrne. Operacija namreč ni primerna za paciente, ki imajo težak glavkom, za sladkorne bolnike, tiste, ki so slabovidni od otroštva in za težke alergike.

Daljnovidnosti v starosti se ne da izogniti

Kot je povedala dr. Kristina Mikek, pacienta v starosti od 40. do 45. leta čaka starostna daljnovidnost. Kirurg korigira dioptrijo za daljavo, za bližino pa bo človek skoraj sigurno potreboval očala.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478