Zadovoljna.si
Victoria

Novice

VIDEO: Sončna očala niso le modni dodatek

Marjana Harcet
17. 06. 2008 07.44
0

Izbira sončnih očal je pogosto pogojena z modnimi trendi, vendar se je ob nakupu sončnih očal potrebno zavedati, da z neustreznimi očali lahko naredimo očem več škode kot koristi.

Ker očala ne bi smela škoditi, temveč predvsem koristiti očem, bodite pri izbiri in nakupu sončnih očal pozorni na nekaj lastnosti, ki jih morajo imeti kvalitetne leče.

Prva stvar, na katero bodite pozorni, je oznaka CE. Če očala imajo to oznako, pomeni, da izpolnjujejo osnovne evropske standarde glede zaščite. Potem poglejte, ali imajo in kolikšen je odstotek UV zaščite leč v očalih, ki jih želite kupiti. Priporočljiva je 99 ali 100 odstotna zaščita. Naslednje, kar lahko pogledate, je to, kolikšen je indeks zatemnitve.

Za akrilne leče boste odšteli nekoliko manj denarja kot za polikarbonatne, vendar strokovnjaki priporočajo slednje, saj so te bolj odporne proti praskam in jih lahko nosite dlje časa.

Čeprav je pri izbiri sončnih očal najpomembnejša njihova funkcionalnost, pa jih pogosto izbiramo predvsem na podlagi modnih trendov.
Čeprav je pri izbiri sončnih očal najpomembnejša njihova funkcionalnost, pa jih pogosto izbiramo predvsem na podlagi modnih trendov.FOTO: Reuters

Temna očala ne pomenijo boljše zaščite

Premočna svetloba ne prija nikomur in zdrava pamet nam pove, da si oči pred bleščanjem lahko zaščitimo z zatemnjenimi lečami. Toda pod temnimi lečami se zenica razširi in to omogoča večji vdor žarkom, kot če očal sploh ne bi nosili, torej morate sončna očala pazljivo izbrati.

Očem najbolj škodljivi so UV žarki in zato moramo poskrbeti, da oči ustrezno zaščitimo prav pred njimi. To je tudi tisto, na kar moramo biti najbolj pozorni ob izbiri sončnih očal. Navadno potrebujemo predvsem zaščito pred UVA in UVB žarki, v gorah pa še UVC zaščito. Proizvajalci očal te podatke navadno navedejo na specifikaciji, ki je priložena očalom. Kolikšen je UV filter na lečah, laiki sicer ne moremo vedeti.

Vsekakor pa si je potrebno zapomniti, da zaščita pred UV žarki nima nobene zveze z barvo stekel. Nekaj drugega pa je indeks zatemnitve.

Kaj je indeks zatemnitve?

Indeks zatemnitve pove, koliko so leče zatemnjene oziroma koliko vidne svetlobe prepuščajo. V gorah in na morju se priporočajo čim manj prepustne leče, na soncu ali ob oblačnem vremenu pa se nosijo bistveno manj zatemnjene leče. Vendar tudi tega ne ocenjujte na pogled, temveč se zanesite na specifikacijo, ki je priložena očalom: proizvajalci indeks zatemnitve označujejo s števili od ena do štiri, pri čemer so leče z indeksom tri in štiri najbolj zatemnjene in primerne le za na morje ali za v gore. Leče, ki imajo indeks zatemnitve ena prepuščajo največ vidne svetlobe (43 do 80 odstotkov), medtem ko leče z indeksom zatemnitve dve prepuščajo 18 do 43 odstotkov svetlobe in so najbolj primerne za vsakdanjo uporabo.

Sicer pa je najbolje, da se po kvalitetna sončna očala odpravite k optikom, kjer vam bodo znali svetovati kvalitetno izbiro leč.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413