Zadovoljna.si
Ognjič je, med drugim, koristen pri vnetjih notranjih organov.

Novice

VIDEO: Zdravje iz narave

Edita Žugelj
16. 10. 2008 19.00
0

Tudi ljudje, ki niso ravno ljubitelji čaja, v hladnejših obdobjih leta pogosteje pomislijo na ta topli, zdravilni napitek. Da pitje čaja koristi zdravju, vedno znova potrjujejo tudi znanstveniki.

Velecvetni lučnik
Velecvetni lučnikFOTO:

A kot pravi stara modrost, je bolje preprečevati, kot zdraviti. Če ste med tistimi, ki se trudijo živeti zdravo, potem imate pred sabo najbrž pogosto skodelico čaja. Že nekaj skodelic čaja na dan zagotavlja dobršno mero zaščite za zdravje, še posebej pa to velja za čaj iz zdravilnih rastlin. Te so ljudje uporabljali že od pradavnine naprej, saj so vse, kar so potrebovali, našli ravno v naravi.

Takole lepo je poleti na kmetiji Plavica.
Takole lepo je poleti na kmetiji Plavica.FOTO:

Tudi v današnjem, pogosto prehitrem tempu življenja, se mnogi za pomoč pri zdravljenju ali za preventivo obrnejo na ljudi, ki jim starodavne modrosti zdravljenja z zdravilnimi rastlinami niso tuje. Eden takih je tudi Jože Majes, ki na kmetiji Plavica v prelepi dolinici Črmošnjice goji več kot 400 zdravilnih rož, grmov in dreves. Zeliščarska kmetija Plavica v vasi Cerovec je ena najbolj obiskanih točk na Dolenjskem, saj njen gospodar svoje znanje in izkušnje z veseljem posreduje vsem, ki jih zanimajo. Kot pravi, zdravilne rastline zdravijo počasi, temeljito in z dosti manj stranskih učinkov od sintetičnih zdravil, vendar žal ne vsega.

Tako obiskovalcem razkaže park zdravilnih rastlin, razloži njihovo uporabo in prikaže izdelavo pripravkov iz zdravilnih rož po tradicionalnih metodah. Pri njem se lahko naučite pravilno narediti poparek, namok, prevretek, mazilo, sirup, tinkturo, zeliščno olje, zeliščno vino itd. Pripravke pa tudi preizkusite.

Zanimiva so tudi strokovna predavanja in tečaji o zdravljenju posameznih bolezni z zdravilnimi rastlinami. Na 35-urnem tečaju za poznavalca zdravilnih rastlin boste izvedeli, kdaj in kje rastline nabirati, kako jih sušiti in hraniti, se iz njih naučili izdelovati pripravke po tradicionalnem postopku Patra Simona Ašiča ter uporabljati sivo glino v kurativne in preventivne namene. Temeljito boste proučili 60 zdravilnih rastlin, se naučili iz njih izdelovati milo, čajne mešanice za posamezna obolenja, spoznali pa boste tudi osnove masaže.
Jože Majes pravi, da tečaj marsikomu spremeni življenje.

Ognjič je, med drugim, koristen pri vnetjih notranjih organov.
Ognjič je, med drugim, koristen pri vnetjih notranjih organov.FOTO:

Še nekaj nasvetov za pravilno kuhanje čaja:

– čaj lahko kuhamo iz suhih in iz svežih rastlin; pri svežih je odmerek enkrat večji (suhe – čajna žlička, sveže – jušna žlica)

– čajne mešanice si pripravimo iz najmanj treh vrst zdravilnih rastlin

– nežne rastline pustimo v kropu 5 minut, grobe pa 10

– pripravimo t. i. poparek: zvrhano žličko suhega zdrobljenega zelišča poparimo z 2 dl kropa; pokrijemo in pustimo stati; nato precedimo in pokrijemo, da se ohladi na primerno temperaturo za pitje

– preventivno pijemo do pol litra čaja na dan, za zdravljenje pa trikrat na dan po 3 dl

V videu s kmetije Plavica pa še več koristnih informacij!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493