Zadovoljna.si
Ženska v visokih petah

Novice

Visoke petke povzročajo odvisnost

Z. T.
23. 07. 2010 18.20
0

V poletnih dneh se marsikatera ženska raje kot za visoke pete odloči za nizke balerinke ali pa japonke. Toda strokovnjaki opozarjajo, da ta 'prehod' ni brez bolečine, saj so noge, ki so vajene visokih pet, od teh že odvisne.

Čevlji z visoko peto
Čevlji z visoko peto FOTO: Reuters

Učenjaki z Univerze Metropolitan iz Manchestra so pojasnili neznosne bolečine, ki jih ženske, ki sicer prisegajo na visoke petke, občutijo, ko se v poletnih mesecih odločijo za obutev z nižjo peto. Želeli so namreč pojasniti, zakaj se pri tistih, ki se ne morejo odreči petkam, ki so visoke vsaj 5 centimetrov, ob zamenjavi obutve pojavijo bolečine v mečih. Zdravnik Marco Narici z omenjene univerze se je odločil, da razišče, ali visoke petke tako zelo spremenijo strukturo mišice meč, da povzročajo takšno bolečino. Zdravnikom je že dolgo znano, da se mišice skrčijo, če na primer nogo ali roko držimo v isti poziciji dlje časa. Narici se je odločil zadevi priti do dna, tako je za pomoč prosil avstrijskega kolega Roberta Csapa, ki je specialista za ultrazvok in magnetno resonanco.

Visoke pete lahko povzročajo hude bolečine.
Visoke pete lahko povzročajo hude bolečine.FOTO: Reuters

Mišice se skrajšajo

V manchestrskem lokalnem časopisu je objavil oglas, v katerem je povabil gospe, ki vsaj dve leti običajno nosijo petke visoke pet centimetrov, da sodelujejo v preiskavi. Odzvalo se je 80 žensk, starih od 20 do 50 let, nekatere so pristale na to, da jih pregledajo z magnetno resonanco in z ultrazvokom. Prva preiskava ni pokazala, da bi se mišice skrajšale, ultrazvok pa je pokazal, da so se tkiva pri ženskah, ki običajno nosijo visoke petke, skrajšala za 13 odstotkov. Pri teh ženskah se je tudi pokazalo, da je njihova Ahilova tetiva tanjša in trša, kot bi sicer bila. Zaradi tega tudi ni zmožna običajnega krčenja tkiv in ne omogoča prijetne hoje. Tako redne uporabnice visokih pet občutijo bolečino ob uporabi nižje obutve, saj so njihove vezi manj elastične.

Raztezanje olajša bolečine

Raziskovalci uporabnice visokih pet pomirjajo, da lahko bolečine zmanjšajo z nekaj vajami. Kadar sezujete svoje visoke pete, naredite še nekaj razteznih vaj za mišice, ki so bile zaradi obutve v prisilnem položaju. Še bolje bi bilo, če bi čez dan nosile tako visoke pete kot nizke čevlje. Visoke pete so lahko še posebj škodljive za nosečnice, ki pogosto trpijo zaradi težav s stopali in spodnjem delu nog, do katerih pride zaradi hormonskih sprememb in povečanja telesne teže.

Prehod na nizko obutek ni nujno blagodejen.
Prehod na nizko obutek ni nujno blagodejen. FOTO:

Ženske imajo rade čevlje zvezdnic

Zdravniki se sicer zavedajo, da visokih pet ne bodo ukinili, saj je njihova privlačnost tako za ženski kot za moški svet prevelika. Poleg tega si pomembne svetovne znamke lahko privoščijo v svojih odmevnih kampanjah najbolj priljubljene svetovne zvezdnice. Pravzaprav, tako so ugotovili nizozemski znanstveniki z Univerzue Ersamus, so oglasi z zvezdnicami tako učinkoviti, da njihovo sporočilo vpliva na potrošniške izbire tudi po dolgem času. Znanstveniki so namreč z magnetno resonanco opazovali možgansko skorjo 24 žensk, ki so opazovale fotografije tako znanih kot neznanih žensk, ki so imele obute različne modele čevljev. Ko so ženske gledale zvezdnice, se je 'prižgal' del sprednjega dela možganske skorje. Ugotovili so, da se zveza zvezdnica-izdelek zapiše v predelu, ki je povezan s čustvenim občutenjem. Zaradi tega zvezo zvezdnica-izdelek lahko ženske z lahkoto prikličejo v spomin, poleg tega takrat občutijo ugodje. Raziskovalci menijo, da lahko takšne slike vplivajo na potrošniške navade v daljšem časovnem obdobju.

Čevlji
Čevlji FOTO: Reuters

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 303