Zadovoljna.si
Preventiva je pitje zadostnih količin vode.

Novice

VIZITA: Ko inkontinenca greni življenje

POP TV
10. 10. 2008 12.59
0

Uhajanje urina je vse bolj pogosta težava, ki pesti predvsem ženske po porodu in med menopavzo. Ker moti kakovost življenja, je zelo pomembno, da ukrepamo, preden je prepozno, pravi dr. Adolf Lukanovič.

Urinska inkontinenca ali nenadzorovano uhajanje urina je težava, ki je vse bolj razširjena in pesti večinoma ženske po 50. letu starosti, a tudi mlade niso izvzete. Zato je še posebno pomembno, da z zdravim načinom življenja, primerno prehrano in kar je najpomembnejše, pitjem zadostnih količin vode, ukrepamo preden je prepozno. Uhajanje urina je namreč težava, ki moti kvaliteto življenja; zmanjšuje delovno storilnost, slabša počutje in vpliva na socialno uveljavljanje. Pri ženskah je pogostejša kot pri moških, kar gre pripisati razlikam v zgradbi sečil ter spremembam v nosečnosti in pri porodih.

Preventiva je pitje zadostnih količin vode.
Preventiva je pitje zadostnih količin vode.FOTO: iStockphoto

Vzroki so nezdrav način življenja

Vzroki so najpogosteje povezani s težavami mišic, ki zadržujejo urin. Med odvajanjem vode se mišice mehurja krčijo in potiskajo urin iz mehurja. Hkrati se te mišice sprostijo. Uhajanje urina se pojavi, če se mišice v steni mehurja nenadoma skrčijo ali če se zapiralki nenadoma sprostita.

Sicer pa so vzroki, ki pripeljejo do okvare, predvsem prekomerna telesna teža, nepravilen način življenja, neustrezna skrb za higieno, spolne bolezni, prekomerno pitje alkohola in kave ter kajenje. Primerna higiena in pitje zadostnih količin vode zato lahko pripomorejo k zmanjševanju teh težav, pojasnjuje dr. Adolf Lukanovič, strokovni direktor Ginekološke klinike v Ljubljani.

Uhajanje urina je zelo neprijetna nadloga.
Uhajanje urina je zelo neprijetna nadloga. FOTO: iStockphoto

Poznamo tri vrste urinske inkontinence, in sicer uhajanje urina ob naporu, ki nastopi zaradi oslabljene mišice sečnega mehurja. Urin uide, če na primer kihnemo ali zakašljamo. Druga pa je nujnostno uhajanje urina. To lahko začutimo ob potrebi po uriniranju, ko tega občutka ne moremo zadržati. Možna je tudi tretja oblika, ki pa je kombinacija uhajanja urina ob naporu in nujnostnega uhajanja urina.

Najbolj rizična skupina so ženske po porodu, saj po njem lahko pride do povešenosti rodil. Zaradi popuščanja mišic medeničnega dna, pa tudi do slabšanja sečnih mišic. Težave se običajno pokažejo kasneje v življenju, med menopavzo, ko se zmanjša tudi delovanje hormonov, ki vzdržujejo napetost in tonus mišic sečil. Pomembno je poudariti, da ima ženska, ki je izpostavljena težkemu fizičnemu delu večjo možnost za okvaro sečil.

Nove metode zdravljenja

Z namenom, da bi predstavili pomembnost preventive pri preprečevanju uhajanja urina in najnovejše kirurške metode ter možnosti zdravljenja, je Mednarodno združenje za uroginekologijo v sodelovanju s slovenskim združenjem in Ginekološko kliniko v Ljubljani organiziralo prvi regionalni simpozij, ki je tudi prvi tovrstni simpozij v svetu.

Ženske po rojstvu so izpostavljene večjemu tveganju.
Ženske po rojstvu so izpostavljene večjemu tveganju.FOTO: iStockphoto

Predstavili so najnovejši proizvod, ki ga je ponudilo dansko podjetje. Z njegovo pomočjo se lahko opravi poseg ob minimalni lokalni anesteziji. Stranskih učinkov skoraj ni, zato je poseg priporočljiv tudi za bolnike, ki sicer spadajo v tvegano skupino. To so predvsem tisti s prekomerno telesno težo, bolniki s hudim diabetesom in srčno-žilnimi obolenji.

Sicer pa je najbolj pomembno, da se zavedamo, kako pomembna je preventiva. Dr. Lukanovič zato svetuje pitje brusničnega čaja. Ta vsebuje snovi, ki delujejo protivnetno na sluznico sečil. Jasno je, da to žal ni dovolj, je pa prav gotovo dober začetek za krepitev odpornosti, še dodaja dr. Lukanovič.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na zdrav življenjski slog, primerno prehrano, gibanje in počitek.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413