Zadovoljna.si
Pojavljajo pa se lahko tudi na spodnjem delu telesa, predvsem na nogah.

Novice

VIZITA: Z laserjem nad žilne spremembe

Sanja Macur/Mojca Koprivnikar
2008-10-24 13:06
1

Razširjene in popokane žilice na koži povzročajo vse več ženskam in moškim neprijetne občutke. Čeprav niso boleče, so moteče.

Ena izmed primernih oblik zdravljenja je korekcija z laserjem, ki je v zadnjih letih zelo napredovalo.

Vzroki žilnih sprememb so običajno prirojeni, velikokrat pa lahko k temu pripomorejo tudi razni zunanji dejavniki, kot so pretirano izpostavljanje soncu ter ultravijoličnim žarkom, pretirano uporabljanje hormonskih krem v primeru zdravljenja drugih kožnih bolezni, vzrok pa so lahko tudi kontracepcijske tabletke ali izpostavljanje mrazu, toploti in drugim neugodnim vplivom, opozarja dermatologinja dr. Metka Adamič. Žilne spremembe na koži opazimo kot ognjena znamenja na predelih telesa ali obraza, lahko pa gre za razširjene žilice (spremembe na obrazu, spodnjih okončinah ali drugje na telesu).

Na korekcijo k strokovnjaku

Pri korekciji teh sprememb gre za postopek, ki ga opravijo z visoko energetskim laserjem. Dr. Metka Adamič pravi, da so to laserji, ki jih razdelimo v več skupin in so tako za pacienta kot tudi terapevta lahko zelo nevarni, zato lahko z njim upravljajo le ustrezno usposobljeni strokovnjaki.

Bistveno pri odpravljanju žilnih sprememb je, da z laserskim žarkom določene valovne dolžine prodremo skozi kožno površino, in sicer na področje v koži, kjer so žilice razširjene.

Postopek korekcije je primeren za vsakogar, pri tem pa se je treba zavedati določenih stanj, ko posega ne smemo opravljati. Korekcije tako ni primerno opravljati na osončeni koži ali koži, kjer je prisotna kakšna druga kožna bolezen ali brazgotina. Težavna pa je lahko tudi zmanjšana imunska odpornost.

Korekcija obsega pripravo, poseg in nego po posegu. Pomembno pa je, da se vsaj štiri dni pred posegom ne izpostavlja soncu ali jemlje določenih zdravil, ki lahko upočasnijo celjenje kože. Poseg je običajno treba ponoviti večkrat, pri razširjenih žilicah pa zadostuje enkraten obisk.

Varnejša korekcija s sodobnejšimi laserji

Laserski sistemi za korekcijo žilnih sprememb niso novi, dermatologi jih uporabljajo že več kot deset let. Prvi laserski sistemi, za razliko od novejših, niso imeli prilagojenih parametrov laserskega žarka, tako da so bile poškodbe povzročene tudi na drugih predelih na telesu, tako na povrhnjici kože, kot tudi na žilah in nemalokrat so se po takšnih posegih pojavile brazgotine na koži ter mehurji takoj po posegu in podobno.

Prednost novejših laserjev pa je v tem, da lahko bolj učinkovito odstranjujejo žilne spremembe, ob sočasni varnosti za bolnika in njegovo kožo, saj imajo sodobni laserji vgrajen hladilni sistem, ki ščiti povrhnjico.

Pomembno je, da se takšni posegi opravljajo v sklopu zdravstvenih ustanov, kar je tudi priporočilo Slovenskega združenja dermatologov. „S tem se izognemo morebitnim neugodnim stranskim učinkom,“ še pojasnjuje dr. Metka Adamič.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141