Zadovoljna.si
Alkohol

Novice

Vse o jutranjem mačku!

Z.K.
02. 01. 2012 15.57
0

Vstop v novo leto prinese tudi nazdravljanje, ki pa se velikokrat zaradi prevelike količine alkohola lahko konča s hudim jutranjim glavobolom in slabim počutjem. Pa sploh veste, kaj maček je, kako ga odgnati in katera pijača povzroča najhujšega?

Ojoj, spet ta nadležen glavobol...
Ojoj, spet ta nadležen glavobol...FOTO: iStockphoto

Kaj je maček?

Vsakdo, ki je prejšnji večer zvrnil kakšen kozarček alkohola preveč, se je zjutraj zbudil z grozljivim glavobolom. Z eno besedo, gre za kombinacijo glavobola, slabosti, občutljivosti na svetlobo in hrup ter prebavnih motenj, čemur v ljudski govorici rečemo 'maček'. Glavni krivec za vse našteto je seveda alkohol. Kadar popivate, v svoje telo vnašate strup, zato ni maček nič drugega kot učinek zastrupitve in posledica dehidracije.

Alkohol
Alkohol FOTO: iStockphoto

Najhujšega povzročajo ...

Obstaja pravilo, ki pravi, da svetle pijače, kot so denimo belo vino, svetlo pivo, beli rum in vodka, vsebujejo manj kemičnih snovi, ki povzročajo mačka. Temne pijače pa naj bi naslednji dan prinesle kar dvakrat hujše posledice. Vsekakor hudega mačka povzroča pivo, ki ga največkrat zaradi manjše vsebnosti alkohola spijete več in tako pogosteje obiskujete tudi toaleto. Zaradi večkratnega uriniranja je telo izpostavljeno dehidraciji, kar je vzrok za hud glavobol. Močnega mačka povzroča tudi mešanje alkoholnih pijač, ki vsebujejo različne vrste toksinov, kar pa organizem še dodatno obremenjuje.

Kako mačka pozdraviti?

Vsem je znano, da je med pitjem alkohola priporočljivo piti tudi vodo, če vam zvečer to ne uspe, to storite vsaj naslednje jutro. Omilite posledice mačka in spijte veliko vode, po možnosti naj bo ta obogatena z minerali ali pa izberite izotonične ali vitaminske napitke iz sadja. Nikakor ne posegajte po kavi, četudi potrebujete nekaj, kar vas zbudi. Kofein bo namreč vaše telo še bolj dehidriral. Privoščite si vročo kopel, s pomočjo katere se boste znebili toksinov v telesu, ki jih boste izločili s potenjem. Čeprav vam morda ne bo najbolj prijala, saj je zadnja stvar na katero ob dehidraciji pomislite vroča voda, bo na vas delovala blagodejno in vaše počutje bo po kopeli mnogo boljše. Nikar ne pozabite tudi na hrano, četudi menite, da ne morete v želodec spraviti ničesar. Pripravite si obrok, ki naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov, denimo testenine ali riž, v primeru, da ne bi radi kuhali, pa si odrežite kos kruha. Vsekakor je najpomembnejše spanje, ki je nujno, da se telo regenerira. Zato hitro nazaj v posteljo, da svojemu telesu zagotovite nujno potreben počitek.

Privoščite si sproščujočo kopel.
Privoščite si sproščujočo kopel.FOTO:

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368