Zadovoljna.si
Glavobol je eden od možnih simptomov kronične utrujenosti.

Novice

Z zdravili proti AIDS-u nad kronično utrujenost?

T. G.
15. 10. 2009 18.45
0

Sindrom kronične utrujenosti je dolgo veljal za dober izgovor lenuhov. Sedaj pa so znanstveniki prišli do novega odkritja - kronično utrujenost naj bi povzročal virus, ki je podoben virusu HIV.

Bomo kronično utrujenost premagali z zdravili proti AIDS-u?
Bomo kronično utrujenost premagali z zdravili proti AIDS-u?FOTO: iStockphoto

Sindromu kronične utrujenosti nekateri rečejo tudi 'bolezen japijev', saj vse do danes nismo našli pravega krivca zanjo, zaradi česar jo je bilo težko dokazati in so nekateri to s pridom izkoriščali. Kot piše revija Science, pa so znanstveniki zdaj ugotovili, da naj bi bil za to sicer resno obolenje kriv virus. Gre za retrovirus, s kratico XMRV, ki običajo napade miši in ne človeka. Ta virus pripada družini virusa HIV, zato se že predvideva, da se bodo sindroma kronične utrujenosti lotili z zdravili, ki jih predpisujejo bolnikom z AIDS-em.

Virus, ki naj bi bil kriv za sindrom kronične utrujenosti – ta se kaže kar pri 17 milijonih oseb na celotnem planetu, sproži domina efekt reakcij pri osebi, ki ima slab imunski sistem bodisi zaradi genetske predispozicije ali zaradi zunanjih škodljivih vplivov – mednje spada tudi dolgotrajni stres.

Prof. dr. Alojz Ihan, specialist klinične mikrobiologije in imunologije, pravi, da ta virus ni prvi, ki so ga 'obtožili', da je kriv za kronično utrujenost. Zato bo treba počakati na dodatne potrditve. Ena od teorij, zakaj pride do kronične utrujenosti, je namreč ta, da imajo nekateri 'smolo', da pri njih virusi, ki jih ne poznamo še dovolj dobro in s katerimi ljudje običajno nimamo težav, povzročijo čudno dogajanje v telesu. Okužba s takšnim virusom se ne kaže v obliki neke klasične bolezni, ampak v obliki kronične utrujenosti.

Glavobol je eden od možnih simptomov kronične utrujenosti.
Glavobol je eden od možnih simptomov kronične utrujenosti.FOTO:

Kdo je kronično utrujen

O sindromu kronični utrujenosti govorimo takrat, ko utrujenost traja vsaj šest mesecev, simptomov pa ne moremo pripisati nekemu konkretnemu dejavniku in počitek ne pomaga. Poleg tega se morajo kazati vsaj štirje od sledečih simptomov – slabšanje spomina in zbranosti, bolečine v grlu, zatečene bezgavke, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, motnje v spancu in občutek slabosti po naporu. Kot bi imeli stalno vročino, zaradi katere ste šibki in brez energije.

Dolgotrajna kronična bolezen je ovira v vsakdanjem življenju, saj ne prizadene le telesa, ampak tudi človekove občutke, doživljanja, čustva, odnose s socialnim svetom. Kronični bolniki živijo dolgo časa kot bolniki, včasih vse življenje. Da si olajšajo vsakdan, morajo najti smisel življenja, svoje prilagoditve v vsakdanjiku in na novo oblikovati samopodobo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324