Zadovoljna.si
Iskanje močnih emocij se lahko konča tragično.

Novice

Igra, ki ubija najstnike

Z.V.
25. 04. 2010 18.50
3

Francosko javnost razburja smrtno nevarna igra, ki postaja vse bolj popularna med najstniki in je v zadnjem letu uradno zahtevala že 13 mladih žrtev, najverjetneje pa je smrtnih primerov več.

Iskanje močnih emocij se lahko konča tragično.
Iskanje močnih emocij se lahko konča tragično.FOTO:
‘Jeu du foulard’ je igra, ki ima med mladostniki po vsej Evropi vse več privržencev, še posebej pa so nanjo opozorili v Franciji, saj so v enem letu zabeležili že najmanj 13 smrtnih žrtev. Edini rekvizit, ki ga uporabijo pri tej bizarni igri, je šal. Izzivalec ga ovije okoli vratu in zategne, po principu kdo si upa več, dokler ne izgubi zavesti. Žal pa se dogaja, da udeleženci izgubijo nadzor in pride do nepopravljive tragedije. Po doslej znanih podatkih naj bi 'Jeu de foulard' pritegnil predvsem otroke in najstnike med 7. in 17. letom, ki si želijo močnih in ekstremnih emocij, a za 13 mladostnikov se je v Franciji zgodba končala tragično. Našli so jih brez življenja, z zanko okoli vratu. V Franciji so ugotovili, da se je več kot milijon fantov in deklet, podatke naj bi prispevalo združenje sorodnikov žrtev, že poizkusilo v tej absurdni igri.

Internet vzpodbuja

Tudi iz Italije poročajo o posameznih primerih. “Na internetu smo zasledili skrb vzbujajoče znake. Ekstremni videoposnetki in spletne strani propagirajo igro davljenja. Zelo smo zaskrbljeni,” opozarja milanski predstavnik za zdravstvo in dodaja, da so strokovnjaki, ki se ukvarjajo z najstniškimi težavami v Italiji, že zabeležili številna pričevanja o tej nevarni igri. “Najbolj grozno je dejstvo, da se sedemletnik zadavi pred pričami v želji, da bi doživel močne emocije in preizkusil samega sebe, do kod je zmožen. In vse skupaj dokumentira kamera,” je še povedal milanski občinar.

V preventivi lahko največ naredijo starši, nato pa šola.
V preventivi lahko največ naredijo starši, nato pa šola.FOTO:

Različna imena, enaka nevarnost

Pojav so zaznali tudi v Veliki Britaniji, kjer igro imenujejo 'space monkey' in ‘funcky chicken’. Na začetku letošnjega leta so mediji temi namenili precej pozornosti. Po nekaterih ocenah naj bi igra od leta 1995 pa do danes ubila že 86 britanskih najstnikov. Starši in oblasti pa ostajao nemočni in ne znajo zajeziti grozljivega pojava. Udeleženci igre svoje izkušnje izmenjejo na spletu, pravijo jim ‘shocking duels’. V podrobnih opisih občutkov lahko preberemo, da z zategovanjem šala pride do močne vrtoglavice, ki ji pogosto sledi izguba zavesti, saj je dotok kisika možganom blokiran. Izgubo zavesti ostali udeleženci igre posnamejo in objavijo na internetu. Žrtev lahko dobi epileptični napad, demenco, izgubi spomin, pade v komo in v skrajnih primerih umre.

Številne žrtve tudi v ZDA

Steve Field, predsednik Royal College of General Practitioners, je v britanskem Indipendentu opozoril, da je pojav skrajno zaskrbjujoč in predvsem nevaren. Šolsko ministrstvo je v istem časopisu pojasnilo, da so seznanjeni s problemom in skrbno spremljajo razmere. Še posebej zaskrbjujoči so podatki, ki jih je objavila organizacija Games Adolescents Shouldn’t Play, ki se ukvarja z ozaveščanjem javnosti o nevarnih igrah mladostikov. Od leta 1995 naj bi na ta način življenje izgubilo kar 458 ameriških najstnikov in 86 britanskih. Nevarna igra se zaradi interneta širi kot oljni madež, opozarjajo poznavalci.

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471