Zadovoljna.si
Meridiana Fly - 2

Novice

Zaradi novih uniform morajo stevardese hujšati

Z.N.
01. 02. 2012 15.14
2

Sardinska letalska družba Meridiana Fly je svečano objavila, da si je finančno opomogla, še isti dan pa so predstavnice osebja sprožile protest zaradi uvedbe novih uniform. Te so namreč precej izzivalnejše, še najbolj pa jih moti, da so nove uniforme na voljo le v dveh številkah.

Stevardese so se uprle novim (premajhnim) uniformam.
Stevardese so se uprle novim (premajhnim) uniformam.FOTO:

Nove uniforme, ki jih je letalska družba uvedla za stevardese, so na razpolago v le dveh konfekcijskih številkah, in sicer 34 in 36, kar pomeni, da ženske, ki imajo kakšen kilogram preveč, ne bodo mogle več opravljati tega dela. Uniforme naj bi bile usklajene z uniformami družbe hostes Air Italia. Stevardes pa ne moti le to, da so uniforme precej seksi in da je na krilu globok razporek. Obrnile so se še na princa Aga Khana, ki nadzira družbo, ter predstavnika skupnosti sardinske regije Uga Cappellaccija. Uniforme so namreč izdelane za mlada dekleta z manekenskimi postavami, povprečna starost stevardes, zaposlenih pri Meridiani Fly, pa je 42 let. Prepričane so, da je šla družba z uvedbo novih uniform predaleč in da so prizadeli njihovo dostojanstvo.

Stevardesa
StevardesaFOTO:

Novih standardov ne bodo upoštevale

Sporne se jim zdijo zahteve po nadziranju teže predstavnic letalskega osebja, prav tako se jim zdi uvedba uniform v zgolj dveh konfekcijskih številkah etično sporna in nespoštljiva. Nove uniforme je oblikovala nekdanja manekenka Cristina Ceolin, soproga menedžerja podjetja Meridiana Fly, Giuseppeja Gentileja, zato so predstavnice osebja prepričane, da je ob oblikovanju in določanju številk, ki bodo na razpolago, mislila le nase. Stevardese so tako njej kot vodstvu sporočile, da ne bodo spoštovale pravil o enotni številki uniforme in da bodo ohranile uniforme, ki so jih nosile do sedaj. Verjamejo namreč, da je namen uniform ta, da so resne in preproste. Če bi želele stevardese nositi uniforme številke 34 in 36, bi morale shujšati, take zahteve pa se jim zdijo neprimerne.

Stevardesa je gostiteljica, letalo je njen dom

Za medije je o problemu uniform spregovorila tudi Gisella Burinato, igralka, ki v italijanski televizijski seriji Piloti igra stevardeso. Čeprav igra lik, ki je pripravljen za službo storiti vse, celo nositi korzet, samo da lahko dela kot stevardesa, pravi, da bi v resničnem življenju ravnala drugače. "Za moj lik, stevardeso Silvano Bava, je delo vse in brez tega dela bi umrla. Brez pomislekov bi hujšala, da bi se stlačila v premajhno uniformo, celo korzet bi oblekla, če bi od nje to zahtevali." Ampak kot pravi, v resničnem svetu to ne more biti tako. "Gre za popolno pomanjkanje spoštovanja žensk. Naj piloti raje oblečejo 'brazilke' kot udobne jakne, če želijo," je povedala. "Smisel hostes je, da so vedno nasmejane, pozitivno naravnane. Morajo ti dati občutek domačnosti. So veliki gostitelji, ne pa natakarice. Letalo je njihov dom."


 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375