Zadovoljna.si
Pitje vode

Novice

RESNIČNA ZGODBA: Spila 11 litrov vode na dan in skoraj umrla

Z.K.
2011-07-28 16:43
1

Resda je voda najpomembnejša sestavina v telesu, saj predstavlja kar 69 do 75 odstotkov našega telesa, a vseeno s pitjem vode ne gre pretiravati. Človek, ki na dan spije preveč vode, lahko postane 'vodoholik'. To se je zgodilo Angležinji Joanne Jarvis, ki je zaradi pitja prevelikih količin vode, celo ogrozila svoje življenje.

6 litrov vode na dan

Joanne Javis je priznala, da je v službi morala na stranišče vsakih 20 minut. Vzrok? Spila je vsaj šest litrov vode na dan. Na to nikoli ni gledala kot na odvisnost, temveč koristno navado, in se največkrat sploh ni zavedala, da pije. 25-letna Britanka je že od nekdaj spila ogromne količine vode, ravno zaradi tega so bili njeni starši dolgo mnenja, da ima diabetis, saj je neprestana žeja eden izmed ključnih simptomov. Večkrat opravljeni zdravniški testi so bili negativni. Plastenko vode je na delovnem mestu napolnila vsaj šestkrat na dan, kadar je količino skušala zmanjšati, se je telo odzvalo negativno. "Imela sem suha usta, ustnice popolnoma razpokane in počutila sem se zelo neprijetno,“ je pojasnila Joanna.

Količino je še povečala

Vedno je bila zdrava in v fit, vseeno pa telovadnice ni obiskovala ravno pogosto, dokler se ni odločila za bikram jogo. Tradicionalno se tovrstna joga izvaja pri visoki temperaturi, ko so mišice voljnejše, kar zmanjša možnost poškodbe. Prostori, kjer se izvaja bikram joga, so s pomočjo pare ogreti na 43 stopinj Celzija, kar posamezniku omogoča, da svoje mišice še bolj obremeni. Joanno so opozorili, da mora popiti veliko vode, saj se pri tako visoki temperaturi močno potiš. Po vadbi se ji je nenavadno vrtelo, potreba po vodi pa se je še povečala. Spila je tudi do 11 litrov vode na dan, vendar potrebe po vodi še ni zadovoljila. V nekaj dneh se je njeno stanje močno poslabšalo, večkrat se je zgrudila, vse dokler je niso odpeljali v bolnišnico. Zdravniki so ugotovili, da ji srce bije neenakomerno, njen srčni utrip je bil močno povečan.

Smrt zaradi pitja vode 

Joannini krvni izvidi so pokazali zelo nizko število elektrolitov, ki sicer sodelujejo pri glavnih fukncijah v telesu. V bolnišnici je morala ostati na opazovanju, vse dokler se stanje ni izboljšalo. Zdravniki so ji naročili, naj drastično zmanjša količino zaužite vode ter redno jemlje elektrolite v vrečkah. Takrat je spoznala, da obstajajo primeri, ko so ljudje zaradi pitja prevelikih količin vode, dejansko umrli. Leta 2007 je angleški maratonec David Rogers umrl zaradi zateklih možganov, kar je bila posledica pitja prevelikih količin vode. Kljub vsemu Joanna svojih navad ni pretirano spremenila, še naprej spije šest litrov vode na dan, vendar te meje ne prekorači, hkrati pa jemlje nadomestila elektrolitov v vrečki. "Še vedno ne morem verjeti, kaj se mi je zgodilo. Skoraj sem se ubila in to z vodo!,“ je v svoji izpovedi za medije priznala Joanna.

Različne zdravstvene organizacije priporočajo odraslemu človeku, težkemu približno 60 kilogramov, naj na dan spije od 1,5 do 2,5 litra vode. Na ta način, naj bi zmanjšali možnost nastanka ledvičnih kamnov, sečnih infekcij ter raka na črevesju. Kakšne pa so vaše izkušnje s pitjem vode? Če bi jih radi delili z nami, lahko to storite tudi na na Facebooku.

Ste se nam že pridružili na Facebooku? To lahko storite s klikom na


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152